Tampereen yliopisto

Gluteenittomalla ruokavaliolla hoidetun ihokeliakian ennuste on hyvä

Jaa

Ihokeliakia on keliakian ihoilmentymä. Hoitamattomaan ihokeliakiaan voi liittyä komplikaatioita, joista yksi on imusolmukesyöpä. Tampereen yliopistossa tarkastettava lääketieteen lisensiaatti Anna Alakosken väitöskirjatutkimus selvitti ihokeliakiapotilaiden ennustetta terveyskäyttäytymiseen, sairastavuuteen, kuolleisuuteen ja kuolinsyihin liittyen. Tutkimus osoitti, että hoidettujen ihokeliakiaa sairastavien ennuste on erinomainen ja kuolleisuus saattaa olla jopa pienempi kuin väestössä yleensä.

Anna Alakoski. Kuva: Liisa Karling
Anna Alakoski. Kuva: Liisa Karling

Ihokeliakia on keliakian ihoilmentymä, jossa ravinnon gluteeni käynnistää geneettisesti alttiiden henkilöiden elimistössä monimutkaisen autoimmuunipohjaisen tulehdusreaktion. Tästä on seurauksena kutiseva ja rakkuloiva ihokeliakiaihottuma sekä keliakialle ominaiset ohutsuolimuutokset.

Ihokeliakian hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio, jossa vältetään vehnää, ohraa ja ruista, mutta gluteenittoman kauran käyttö on mahdollista. Kuitenkin aiemmassa kyselytutkimuksessa osa ihokeliakiapotilaista oli lopettanut kauran käytön epäiltyään sen aiheuttavan iho- ja suolioireita. Kauran pitkäaikaisen käytön turvallisuutta ja vaikutuksia terveyteen ihokeliakiassa ei ole aiemmin tutkittu.

Väitöskirjatutkimuksessa todettiin, että ihokeliakiaa sairastavat noudattavat tarkasti gluteenitonta ruokavaliota ja valtaosa, 82 prosenttia, käyttää kauraa ruokavaliossaan. Tutkimus osoitti, että kauran pitkäaikainen käyttö on turvallista eikä lisää ihokeliakian komplikaatioita tai pitkäaikaissairauksia.

— Kaurankäytöllä saattaa olla jopa terveysvaikutuksia, koska kauraa käyttävillä ihokeliaakikoilla oli parempi elämänlaatu ja vähemmän suolioireita kuin niillä, jotka eivät käyttäneet kauraa, toteaa tutkimuksen tehnyt Anna Alakoski.

Etenkin hoitamattomaan keliakiaan ja ihokeliakiaan tiedetään liittyvän komplikaatioita kuten luunmurtumia ja suurentunut lymfoomariski. Lisäksi useiden tutkimusten mukaan keliakiassa kokonaiskuolleisuus näyttäisi olevan koko väestön kuolleisuutta suurempi. Alakosken väitöskirjatutkimus osoitti, että ihokeliakiaa sairastavien kokonaiskuolleisuus saattaa olla jopa pienempi kuin koko väestön kuolleisuus. Ihokeliakiaa sairastavat kuolevat tavanomaista harvemmin aivoverenkierron häiriöihin ja alkoholista johtuviin sairauksiin.

— On yllättävää, että kuolleisuus ihokeliakiassa on pienempi kuin keliakiassa ja myös muussa väestössä, ja syyt tähän ovatkin pitkälti vielä selvittämättä. Sen sijaan eroa ihokeliakian ja keliakian kuolleisuuksissa saattaa osittain selittää näiden tautien erilainen vaikeusaste. On myös mahdollista, että ihokeliakiaa sairastavat noudattavat gluteenitonta ruokavaliota tarkemmin kuin keliaakikot, koska ihokeliakiassa kiusalliset iho-oireet ilmaantuvat nopeasti gluteenittoman ruokavalion pienissäkin poikkeamissa, Alakoski pohtii.

Anna Alakoski työskentelee ihotautien ja allergologian erikoislääkärinä Tampereen yliopistollisen sairaalan ihotautiklinikassa.

Lääketieteen lisensiaatti Anna Alakosken ihotautien ja allergologian alaan kuuluva väitöskirja Dermatitis Herpetiformis: Gastrointestinal findings, anaemia and effects of gluten-free dietary treatment tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 3.12.2021 kello 12 alkaen Arvo-rakennuksen auditoriossa F114, Arvo Ylpön katu 34, Tampere, Vastaväittäjänä toimii dosentti Jaana Panelius Helsingin yliopistosta. Kustoksena on professori Teea Salmi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Alakoski
anna.alakoski@pshp.fi

Kuvat

Anna Alakoski. Kuva: Liisa Karling
Anna Alakoski. Kuva: Liisa Karling
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Tietojärjestelmämuistutus ja tulospalkkakannuste parantavat lääkäreiden diagnoosien kirjaustasoa perusterveydenhuollossa1.12.2021 10:28:13 EET | Tiedote

Perusterveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmissä diagnoosien kirjaustaso on ollut vuosikausia riittämättömällä tasolla, mikä on rajoittanut tietojärjestelmien hyödyntämistä palvelujen laadun ja vaikuttavuuden arvioinnissa. Lääketieteen lisensiaatti Tuomo Lehtovuori keskittyy väitöstutkimuksessaan arvioimaan tietojärjestelmämuistutuksen ja ryhmätulospalkkauksen vaikutusta diagnoosien kirjaustasoon. Tutkimus osoitti molemmat menetelmät toimiviksi.

Väitös: Retriittimäinen työskentely rauhoittaa tietotyön sykettä ja tukee reflektiivistä työotetta30.11.2021 09:46:15 EET | Tiedote

Tietotyön pirstaleisuus ja rajojen hämärtyminen aiheuttavat haasteita työn ja uran hallinnalle. VTM Hanne Vesala tutki väitöskirjassaan, miten väliaikainen työympäristön vaihdos luonnonläheiseen ja maaseutumaiseen saaristoympäristöön yksin tai yhdessä kollegojen kanssa vaikutti tietotyöläisten työskentelyyn ja koettuun hyvinvointiin. Tutkimuksessa havaittiin, että epätavallinen työympäristö voi synnyttää luovan liminaalitilan, jossa työn ja uran kehittäminen saavat sysäyksen eteenpäin yhteisöllisessä ilmapiirissä.

Tampereen yliopiston yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet ja muutoskeskustelut käynnistyvät29.11.2021 13:08:24 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston keskitettyjä tukipalveluja koskevat yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 16.11. Työnantaja on 29.11. antanut työntekijöiden edustajille selvityksen päätöksistä ja jatkavasta organisaatiosta. Työsuhteen päättämistä, uusien tehtävien tarjoamista tai eläkkeelle siirtymistä koskevien muutoskeskustelujen kutsut lähetetään 29.-30.11. niille työntekijöille, joita muutos koskee.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme