Espoon kaupunki - Esbo stad

Gör en djupdykning i Esbodaghemmens vardag med hjälp av virtuell verklighet

Dela

Småbarnspedagogiken i Esbo har skapat en berättelse inom virtuell verklighet (VR, virtual reality) med utgångspunkt i barnens individuella plan för småbarnspedagogik. Materialet har skapats som stöd för de barn som ska börja i småbarnspedagogiken och för deras föräldrar.

En bild på VR-innehållet som förevisar daghemmens vardag för barn och deras föräldrar. (Foto: Esbo stad)
En bild på VR-innehållet som förevisar daghemmens vardag för barn och deras föräldrar. (Foto: Esbo stad)

Under försöket deltog personalen aktivt i att skapa VR-innehåll och lärde sig mer om skaparprocessen. Materialet har tagits fram i samarbete mellan barn och personal. Personalens roll var viktig så att materialet kunde bli sådant att det verkligen beskriver vardagen inom småbarnspedagogiken. Materialet kan ses tredimensionellt med VR-glasögon eller som video utan VR-glasögon (fungerar bäst med Chrome, tillgänglig endast på finska).

För leverantören var VR-innehåll för småbarnspedagogiken ett nytt tema och en ny erfarenhet. Leverantören lärde sig hurdana saker som ska beaktas när man producerar VR-material med barn och daghemspersonal.

Digitalisering bygger gemenskap

Med hjälp av försöket utvärderas de möjligheter virtuell verklighet ger småbarnspedagogiken. Det handlar om en viktig förändring i hur saker ordnas. VR-plattformen och VR-innehållet kan utnyttjas oberoende av tid eller rum.

Med hjälp av försöket samlade man erfarenheter från både kunder och personal om hur VR-innehåll kunde fungera för servicehänvisning. Esbo stad har en del VR-lösningar (med VR-glasögon) bland annat i bibliotek, men det har inte funnits just alls lämpliga VR-innehåll som skulle tjäna stadens tjänster.

Försöket med VR-innehåll avslutas, men resultaten av försöket utnyttjas inom småbarnspedagogiken när ett Esbodaghem presenteras för nya barn och föräldrar samt under offentliga evenemang, såsom mässor. VR-berättelsen som bygger på planen för småbarnspedagogik är avsedd som en extra upplevelse.

Vid innehållsproduktionen utnyttjas den finska småbarnspedagogikens i Esbo plan för småbarnspedagogik samt Utbildningsstyrelsens publikation Varhaiskasvatussuunnitelma pähkinänkuoressa.

Försöket utfördes tillsammans med partnerföretaget VReal Oy. Esbo fortsätter att utnyttja VR-teknologi och utveckla innehåll på egen hand.

Motsvarande VR-teknik har prövats också i gymnasierna i Esbo som en del av undervisningen. Läs mera om detta i meddelandet.

Försöket ingick i Esbo stads digitala agenda. Med försöken vill man utveckla stadens tjänster med hjälp av digitala lösningar och ny teknik.

Nyckelord

Kontakter

expert på småbarnspedagogik Satu Nerg-Öhman, tfn 043 8258952, satu.nerg-ohman@esbo.fi  

utvecklingschef för Esbos digitala agenda Valia Wistuba, tfn 043 8252905, valia.wistuba@esbo.fi 
 

Bilder

En bild på VR-innehållet som förevisar daghemmens vardag för barn och deras föräldrar. (Foto: Esbo stad)
En bild på VR-innehållet som förevisar daghemmens vardag för barn och deras föräldrar. (Foto: Esbo stad)
Ladda ned bild

Om

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaupunginhallituksen päätöksiä 18.1.202118.1.2021 16:09:58 EETTiedote

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi esitykset Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavan ehdotusvaiheen hyväksymiskäsittelyn kokonaisaikataulusta sekä toteuttamisohjelmasta, sekä kehottaa kaupunkisuunnittelukeskusta ja kaupunkisuunnittelulautakuntaa valmistelemaan hyväksymiskäsittelyn etenemisen esitetyn kokonaisaikataulun mukaisesti. Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaava esitetään valtuustolle hyväksyttäväksi toukokuussa 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum