Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Gränsövergångarna i Västra och Inre Finland: Inresande från vissa länder i södra Afrika förordnas till obligatorisk hälsokontroll

Jaa

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har förordnat gränsövergångskommunerna i dess område att ordna hälsokontroller av alla inresande som 14 dygn innan de anländer till Finland har vistats i länder där man har upptäckt att virusvarianten Omicron sprids. Dessutom har de inresande i fråga förordnats delta i hälsokontrollen. Ett covid-19-prov kan tas i samband med kontrollen.

På grund av den nya sydafrikanska coronavirusvarianten (B.1.1.529, Omicron) fattade Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland 27 november 2021 två brådskande beslut gällande hälsosäkerheten vid gränsövergångarna. Båda besluten trädde i kraft omedelbart. Besluten är i kraft till slutet av året.

Hälsokontroll – gäller inresande personer

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnar med stöd av 16 § i lagen om smittsamma sjukdomar att personer som från vissa länder i södra Afrika via gränsövergångarna i dess område anländer till Finland ska genomgå en obligatorisk hälsokontroll. Ett covid-19-prov kan tas i samband med kontrollen. Förordnandet om att genomgå en obligatorisk hälsokontroll gäller personer som inom de senaste 14 dygnen har vistats i något av följande länder:

• Sydafrika
• Namibia
• Botswana
• Zimbabwe
• Lesotho
• Eswatini (Swaziland)
• Moçambique
• Malawi.

Förteckningen över länderna grundar sig på uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd (THL) 27.11 om länderna där den nya virusvarianten tillsvidare har påträffats. Institutet för hälsa och välfärd uppdaterar förteckningen över länderna allt eftersom det får ny information. Förordnandet om att genomgå en hälsokontroll gäller inte barn under 6 år.

Beslut om att ordna hälsokontroll – gäller kommunerna som svarar för gränsövergångarna

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har med stöd av 15 § i lagen om smittsamma sjukdomar förordnat gränsövergångskommunerna i sitt område att ordna hälsokontroller för personer som anländer till landet och under de senaste 14 dygnen har vistats i något av länderna ovan. Vid hälsokontrollen kan ett covid-19-prov tas.
Kommunerna ansvarar för att organisera hälsokontroller och coronavirustester i sina områden, också vid gränsövergångarna.

Den nya virusvarianten kräver effektiva åtgärder

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland beaktade då besluten fattades social- och hälsovårdsministeriets styrning av den 27 november 2021 om nödvändigheten av hälsokontroller för att förebygga spridningen av den nya coronavirusvarianten.
Den nya virusvarianten bedöms utgöra ett betydande epidemiologiskt hot, eftersom den misstänks spridas snabbare än tidigare virusvarianter och eventuellt leda till att också personer som är fullvaccinerade insjuknar. Vid brist på exaktare forskning ska hotet som virusvarianten innebär enligt försiktighetsprincipen bemötas med effektiva åtgärder.
Regionförvaltningsverket har bedömt att det på grund av det allvarliga läget är skäl att införa förordnandena omedelbart.

Mer information

Översättningarna av besluten är på kommande. När de är klara lägger vi upp dem på webbplatsen rfv.fi bland offentliga delgivningar. Besluten enligt 15 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar har vi dessutom gett direkt till kommunerna, städerna och andra administrativa aktörer som de gäller.

För press och media

Begäran om intervju: Skicka sms eller be att bli uppringd:

Regionförvaltningsöverläkare Eeva Mäkinen, tfn 0295 018 786
Direktör Leena Laajala, tfn 0295 018 549

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
fornamn.efternamn@rfv.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Regionförvaltningverkets webbsidor

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Kanta-Hämeen ja Etelä-Karjalan kokoontumisrajoituksia lähiviikkojen ajan – epidemiatilanne ja valtakunnallisen ohjauksen tilanne tiiviissä seurannassa20.1.2022 16:01:46 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 20.1.2022 päätökset kokoontumisrajoitusten jatkosta Kanta-Hämeen ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirien alueilla. Päätöksillä jatketaan helmikuun loppupuolelle tällä hetkellä voimassa olevia yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia.

Pirkanmaan koronarajoitukset jatkuvat20.1.2022 15:23:31 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tänään tekemillä päätöksillä jatketaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien ja Punkalaitumen kunnan alueella voimassa olevaa liikunta- ja virkistystilojen kohdennettua sulkumääräystä ajalle 22.1.- 4.2.2022. Samalla voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta, jonka mukaan sisätilaisuudet on kielletty, jatketaan ajalle 22.1.- 4.2.2022. Lisäksi tilojen käyttöä koskeva rajoitus on voimassa 20.2.2022 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme