Espoon kaupunki - Esbo stad

Gräsanojan tulvasuojelu- ja kunnostussuunnittelu alkaa

Jaa

Espoon kaupunki on käynnistänyt Gräsanojan tulvasuojelu- ja kunnostussuunnitteluhankkeen. Hankkeen tavoitteena on tunnistaa tulville alttiit kohteet Gräsanojan alueella sekä suunnitella tulvasuojaus riskikohteille. Tavoitteena on Gräsanojan tulvaongelmien poistaminen ja yleisen tulvariskin vähentäminen.

Gräsanojan valuma-alue on laajuudeltaan noin 24 km² ja se on Espoon suurimpia kaupunkipuroja. Pääuoman pituus mereltä Mankkaanlaaksontielle on noin 3 km. Gräsanojaa on käsitelty viimeksi suuressa mittakaavassa 1950-luvulla, jolloin uomaa perattiin maanviljelyksen kuivatuksen tehostamiseksi.

Alueen kaupunkirakenteen tiivistyessä ja läpäisemättömien pintojen kuten asfaltoitujen teiden pinta-alan kasvaessa on valuma-alueen luonnollinen vedenpidätyskyky heikentynyt. Tämän seurauksena kaduilta, teiltä ja rakennusten katoilta kertyvien sade- ja sulamisvesien eli hulevesien määrät Gräsanojassa ovat lisääntyneet.

Rankkasateista ja lisääntyneistä hulevesimääristä johtuen Gräsanojan vedenvälityskyky tulvatilanteiden sattuessa ei nykytilassa ole riittävä. Uoma on tulvinut kahtena perättäisenä syksynä ja aiheuttanut ongelmia muun muassa kaduille ja liikenteelle sekä vahinkoja kiinteistöille. Rankkasateista ja tulevaisuudessa myös ilmastonmuutoksesta johtuva hetkittäinen meriveden nousu aiheuttaa Gräsanojan alueelle merivesitulvariskin, johon tulee myös varautua.

Gräsanojan tulvasuojelu- ja kunnostussuunnitteluhankkeen aikana tunnistetaan ja huomioidaan Gräsanojan alueen merkittävät maisema- ja luontoarvot. Esimerkiksi kalakannan ja muiden vesiympäristöön nojautuvien eläinten elinolosuhteita parannetaan muun muassa kehittämällä ekologisia yhteyksiä. Tavoitteena on, että kunnostuksen valmistuttua Gräsanojan uoma tulee olemaan viihtyisä osa alueellista viherverkostoa ja ulkoilureitistöä.

Osallistu Gräsanojan alueen kehittämiseen

Gräsanojan tulvasuojelu- ja kunnostussuunnittelun lähtötietojen kartoittamiseksi alueen asukkaille ja muille sidosryhmille on avattu karttakysely, joka on avoinna 21.5.–10.6.2018. Kyselyn kautta on mahdollista kertoa havaintoja ja merkitä karttaan muun muassa tulvakohteita ja maisemallisesti arvokkaita alueita.

Karttakyselyyn pääset osallistumaan osoitteessa www.espoo.fi/grasanoja.

Gräsanojan tulvasuojelu- ja kunnostussuunnitteluhankkeesta saa tietoa hankkeen verkkosivuilla osoitteessa www.espoo.fi/grasanoja sekä työn aikana järjestettävistä asukastilaisuuksista. Asukastilaisuuksista ja niiden aikatauluista kerrotaan hankkeen verkkosivuilla. Hanketta voi seurata myös kaupunkitekniikan keskuksen Facebook-sivulla www.facebook.com/kaupunkitekniikankeskus 

Alustava aikataulu hankkeelle on 20182022.

Yhteyshenkilöt

Emilia Lehikoinen, Espoon kaupunki, puh. 043 826 6969, emilia.lehikoinen@espoo.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

EMMA's autumn opens with strong contemporary artists: Outi Pieski, Alicja Kwade and Kate McIntosh15.8.2018 09:22Tiedote

EMMA – Espoo Museum of Modern Art opens its autumn season with a lineup of leading contemporary artists: Outi Pieski, Alicja Kwade and Kate McIntosh. Curated picks from the EMMA collection will simultenously feature in a series of changing temporary exhibitions. The 50th anniversary of the iconic Futuro House will culminate at the Wegee Exhibition Centre with the public debut of Plastic Heart, a sound installation by Mika Taanila opening on Friday, 17.8.2018.

EMMA inleder höstsäsongen med starka samtidskonstnärer: Outi Pieski, Alicja Kwade och Kate McIntosh 15.8.2018 08:51Tiedote

EMMA – Esbo moderna konstmuseums höstprogram lyfter fram ledande internationella samtidskonstnärer: Outi Pieski, Alicja Kwade och Kate McIntosh. Dessutom visas tillfälliga utställningar av verk ur museets samlingar. På Utställningscentret WeeGee kulminerar Futurohusets 50-årsjubileum fredagen den 17 augusti i Mika Taanilas ljudinstallation Platshjärta, gjord enkom till Futurohuset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme