Vaasan kaupunki - Vasa stad

Gruppfamiljedaghemmet stängs

Dela

Reservhemmet Vara-Waltteri inom Vasa stads familjedagvård stängs 1.7.2019. På beslutet inverkar de oändamålsenliga lokalerna, den låga användningsgraden och sparkraven. Vasa har i början av året även fått nya platser inom småbarnspedagogiken.

På Vara-Waltteri i Hemstrand finns för närvarande sammanlagt åtta barn. Enheten har under en lång tid fungerat som familjedagvårdens reservhem.

− Antalet familjedagvårdare sjunker kontinuerligt, och samtidigt minskar även behovet av reservvård inom familjedagvården. Dessutom är gruppens lokaler mycket små och oändamålsenliga, säger tf direktören för småbarnspedagogik Merja Martin.

Som reservhem inom familjedagvården fortsätter Poutapilvi i Korsnäståget, Kapsäcken i centrum och Molla-Maija i Gerby. I Lillkyro finns även en ambulerande familjedagvårdare.

Alla familjer som berörs av detta har informerats, och föräldrarna har möjlighet att önska en ny plats för sina barn. Barnen vars daghem nu läggs ned har företräde framför andra sökande när platserna delas ut.

Samarbetsförhandlingar har inletts med gruppfamiljedaghemmets personal, och ingen sägs upp. Personalen får även framföra önskemål om den nya placeringsplatsen.

Nya daghemsplatser i början av året

Eftersom antalet barn har ökat har man i Vasa under de senaste femton åren varit tvungen att tillfälligt inrätta dagvårdsplatser i oändamålsenliga lokaler, till exempel i höghuslägenheter.

− Verksamheten i sådana här lokaler har kunnat läggas ned allteftersom nya daghem har byggts. I Vasa öppnades i början av året nya platser inom småbarnspedagogiken i Infjärden och Vöråstan, berättar Martin.

Även behovet att balansera ekonomin har inverkat på nedläggningsbeslutet. Besparingen till följd av nedläggningen av enheten är på årsnivå uppskattningsvis cirka 121 000 euro.

Kontakter

tf direktören för småbarnspedagogik Merja Martin, tfn 0400 690 010, merja.martin@vaasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum