Vaasan kaupunki - Vasa stad

Gymnasieförberedande utbildning för invandrare och studerande med ett främmande språk som modersmål

Jaa

I Vasa inleds på hösten en ny gymnasieförberedande utbildning för invandrare och studerande med ett främmande språk som modersmål. Undervisningen ges på svenska i Vasa gymnasium. Ansökningstiden pågår fram till 24.7.2018.

Den gymnasieförberedande utbildningen som börjar i slutet av augusti riktar sig i synnerhet till invandrare och studerande som talar något annat språk än finska, svenska eller samiska som modersmål och som bor i svenska Österbotten.

Gymnasieförberedande utbildning ordnas för första gången på svenska.

– Efter utbildningen har studerandena bättre språkliga färdigheter att studera på svenska samt färdigheter att söka till det gymnasium studeranden önskar eller till en annan utbildning, berättar rektor Anne Levonen vid Vasa gymnasium.

Även fortsatta studier vid universitet eller yrkeshögskola möjliggörs.

1-årig utbildning ordnas i Vasa

Utbildningen som ordnas i Vasa pågår ett år. Studierna genomförs som dagstudier och närundervisning i Vasa Gymnasium. Undervisningsspråket är svenska.

– Utbildningen är avgiftsfri, men den sökande ska ha avgångsbetyg från grundskolan. Unga sökande har därtill rätt till studerandeförmåner, såsom studiestöd och bostadsbidrag, berättar Levonen.

Med gymnasieförberedande studier stärks de studerandes färdigheter i svenska, finska och engelska, och de får introduktion i samhällsämnena och de matematiska och naturvetenskapliga ämnena som undervisas i gymnasiet.

För varje studerande uppgörs en individuell läroplan. Under utbildningen kan man även höja vitsorden från den grundläggande utbildningen.

Ansökan till utbildningen sker på adressen: http://studieinfo.fi. Ansökningstiden pågår fram till 24.7.2018.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rektor Anne Levonen
tfn 040 5666 301
anne.levonen@edu.vaasa.fi

Studiesekreterare Ann-Caroline Björkholm
tfn 040 3566 468
anca.bjorkholm@edu.vaasa.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Mönstringen av Feasta-artisterna är här igen – anmälningen har öppnats!13.2.2019 16:26:42Tiedote

Artister och band från Vasa och närområdet bjuds nu för andra gången in till Feasta-artistmönstringen för att presentera sin musik för mediernas representanter samt för festival- och evenemangsarrangörer. I mönstringarna deltar också gästande experter som delar med sig av sina erfarenheter och ger tips. Till mönstringarna är det gratis inträde och de är öppna för publiken.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme