Aluehallintovirasto

Haapaveden biojalostamolle ympäristölupa (Pohjois-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa)

Jaa

Aluehallintovirasto on myöntänyt ympäristöluvan Kanteleen Voima Oy:lle Haapaveden biojalostamon toimintaan. Biojalostamon päätuote on puuraaka-aineesta valmistettu liikennepolttoaineena käytettävä etanoli.

Aluehallintovirasto on 8.7.2020 antanut Kanteleen Voima Oy:lle ympäristölupapäätöksen nro 104/2020 pääosin hakemuksen mukaiseen ja laajuiseen Haapaveden biojalostamon toimintaan sekä käsiteltyjen jätevesien johtamiseen purkuputkella Pyhäjokeen Haapajärven alapuolella.

Biojalostamon toimintaan kuuluvat päätuotteena ajoneuvojen polttoaineeksi tarkoitetun etanolin (noin 65 000 tonnia vuodessa) valmistus, energiantuotanto kaasukattilalla sekä jätteen laitos- ja ammattimainen hyödyntäminen ja käsittely lietteenpolttokattilassa. Biojalostamon päätoimintaa palvelevia aputoimintoja ovat muun muassa biopolttoaineterminaalin toiminta, ilmaan johdettavien päästöjen käsittely sekä jäte- ja jäähdytysvesien käsittely ja johtaminen. Biojalostamo tuottaa sivutuotteinaan ligniiniä, raakatärpättiä sekä biokaasua. Biojalostamo toimii kiinteässä yhteydessä Haapaveden voimalaitoksen kanssa.

Biojalostamon raaka-aineet ovat puupohjaisia sahateollisuuden sivutuotteita ja metsäraaka-aineita. Biojalostamossa puubiomassan selluloosa ja hemiselluloosa hajotetaan sokereiksi. Sokereista valmistetaan etanolia, joka väkevöidään polttoainekäyttöön sopivaksi väkeväksi etanoliksi.

Määräykset pilaantumisen estämiseksi

Päätöksessä on annettu lupamääräykset ympäristön pilaantumisen ja sen vaaran estämiseksi ja rajoittamiseksi. Aluehallintovirasto on rajoittanut sekä vesiin johdettavia aine- ja lämpöpäästöjä että ilmaan johdettavia päästöjä. Eräiltä osin päästöjä on rajoitettu huomattavasti ympäristölupahakemusta tiukemmin. Määräykset koskevat lisäksi muun muassa energiantuotantoa, jätteiden käsittelyä sekä toiminnan ja sen vaikutusten tarkkailua.

Määräyksillä on rajoitettu Haapajärveen biojalostamolta johdettavan lämpöpäästön määrää noin 1 300 TJ:sta 300 TJ:en vuodessa ja määrätty jäähdyttämään pääosa hyödyntämättä jäävästä lämmöstä ilmaan. Pyhäjokeen Haapajärven alapuolella johdettavia päästöjä on rajoitettu muun muassa ravinteiden, kiintoaineen, kemiallisen hapenkulutuksen, sulfaatin sekä useiden metallien osalta. Lisäksi luvan saaja on velvoitettu toimittamaan Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle ensimmäisen toimintavuoden tehostettuun tarkkailuun perustuva selvitys jäteveden laadusta ja vaikutuksista sekä päästöistä ilmaan. Aluehallintovirasto voi selvityksen perusteella tarvittaessa täsmentää lupamääräyksiä tai täydentää lupaa.

Vahinkoa estävät velvoitteet ja vakuus

Pyhäjokeen johdettavista biojalostamon käsitellyistä jätevesistä kalastolle ja kalastukselle aiheutuvan vahingon vähentämiseksi ja estämiseksi on määrätty 10 000 euron vuotuinen kalatalousmaksu. Luvan saaja on määrätty asettamaan 2 500 000 euron suuruinen vakuus asianmukaisten jätehuolto-, tarkkailu- sekä muiden toiminnan lopettamisessa tai sen jälkeen tarvittavien toimien varmistamiseksi.

Toiminnan aloittaminen

Aluehallintovirasto on myöntänyt Kanteleen Voima Oy:lle oikeuden aloittaa biojalostamon toiminta lupapäätöksen mukaisesti lupamääräyksiä noudattaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta sekä määrännyt yhtiön asettamaan ennen toiminnan aloittamista 300 000 euron suuruisen vakuuden.

Päätös on nähtävänä lupaviranomaisen verkkosivuilla
www.avi.fi/lupatietopalvelu. Päätökseen saa hakea valittamalla muutosta 14.8.2020 saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: ympäristöneuvos Juhani Itkonen, puh. 0295 017 645

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme