Suomen Setlementtiliitto ry

Hae Apua -kampanja auttaa tunnistamaan väkivallan ja parantaa oikeusturvaa

Jaa

Suomessa on arviolta tuhansia väkivallan uhreja, jotka eivät osaa hakea apua heikon kielitaidon tai kielellisten ymmärtämisvaikeuksien vuoksi. Setlementti Tampereen uusi valtakunnallinen Hae Apua -kampanja tarjoaa tietoa ja esimerkkejä lähisuhde-, seksuaali- ja kunniaväkivallasta kymmenellä eri kielellä.

Hae Apua -kampanjan mainosvideot pyörivät Yle 1 -kanavalla 14.5. lähtien. Kuva: Anna-Mari Nousiainen.
Hae Apua -kampanjan mainosvideot pyörivät Yle 1 -kanavalla 14.5. lähtien. Kuva: Anna-Mari Nousiainen.

Suomessa saa hyvin apua väkivaltaan ja vaikeisiin elämäntilanteisiin, jos apua osaa hakea. Sen sijaan ihmiset, joilla on vaikeuksia ymmärtää suomea, ruotsia ja englantia, ja joilla on heikko suomalaisen oikeusjärjestelmän tuntemus, jäävät usein yksin huoliensa kanssa. Ongelma koskettaa erityisesti maahanmuuttajataustaisia ja kehitysvammaisia henkilöitä.

Setlementti Tampere ry aloittaa 14. toukokuuta oikeusministeriön tuella tuotetun Hae Apua -tietoisuuskampanjan, joka parantaa haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten oikeusturvaa ja lisää tietoisuutta apua tarjoavista tahoista.

Väkivallan uhrille apua

Kampanjan keskiössä on www.HaeApua.info-verkkosivu, jolle on koottu helposti ymmärrettävää tietoa lähisuhde-, seksuaali- ja kunniaväkivallasta kymmenellä eri kielellä: arabiaksi, dariksi, englanniksi, farsiksi, kurdiksi, somaliksi, thaiksi, turkiksi, venäjäksi ja suomeksi. Suuri osa kampanjan materiaaleista on havainnollistettu videoin.

Setlementti Tampereen toimialajohtajan Mervi Janhunen-Ruusuvuoren mukaan HaeApua.info-sivuston kaltaiselle selkeälle ja monikieliselle tietopaketille on ollut jo pitkään tarvetta.

- HaeApua.info vastaa kolmeen tärkeimpään kysymykseen: miten tunnistaa väkivalta, mistä hakea apua ja mitä apu käytännössä tarkoittaa. Kun ihminen kerran löytää avun piiriin, kriisityöntekijät osaavat ohjata eteenpäin, kertoo Janhunen-Ruusuvuori.

Tietoa tuen tarvitsijoille sekä työntekijöille

Setlementti Tampereen DIDAR-kunniaväkivaltatyön toiminnanohjaaja Fardin Abbasi on osallistunut videoiden suunnitteluun, ohjaamiseen ja musiikkien säveltämiseen. Abbasin mukaan Hae Apua -kampanja on kulttuurivalmennusta, joka on tärkeää saada osaksi kotouttamistoimintaa esimerkiksi vastaanottokeskuksiin, kouluihin ja terveyskeskuksiin.

Abbasi toivoo, että Hae Apua -kampanja nostaa haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten ongelmat laajaan tietoisuuteen, ja että kampanjan materiaalit saadaan myös alan ammattilaisten käyttöön.

- Tietoisuutta tulee levittää molempiin suuntiin. Monissa kulttuureissa on korkea kynnys puhua arkaluontoisista asioista perheen ulkopuolisille. Jos ihminen on valmis ottamaan tuon askeleen, on tärkeää, että ammattilainen on tilanteen tasalla ja luottamuksen arvoinen, Abbasi tähdentää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimialajohtaja Mervi Janhunen-Ruusuvuori
mervi.janhunen-ruusuvuori@setlementtitampere.fi
050 4390535

Yksikönjohtaja Satu Hintikka
satu.hintikka@setlementtitampere.fi
050 523 7313

Kampanjan viestintäsuunnittelija Leevi Ikonen
leevi.ikonen@setlementtitampere.fi
050 3597266

Viestintäjohtaja Jaana Kymäläinen
Suomen Setlementtiliitto
jaana.kymalainen@setlementti.fi
050 577 2262

Kuvat

Hae Apua -kampanjan mainosvideot pyörivät Yle 1 -kanavalla 14.5. lähtien. Kuva: Anna-Mari Nousiainen.
Hae Apua -kampanjan mainosvideot pyörivät Yle 1 -kanavalla 14.5. lähtien. Kuva: Anna-Mari Nousiainen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Setlementtiliitto ry
Suomen Setlementtiliitto ry
Sturenkatu 11 A
00510 HELSINKI

010 837 5500http://www.setlementti.fi

Setlementti Tampere ry edistää ja tukee ihmisten hyvinvointia, yhdenvertaisuutta sekä osallisuutta yhteiskunnassa. Setlementti on läsnä ihmisten arjessa ja kutsuu heitä yhteiseen kanssakäymiseen. Setlementti Tampereen palveluksessa on noin 70 työntekijää. Heidän lisäkseen toiminnassa on mukana suuri joukko vapaaehtoisia sekä työllistettyjä, harjoittelijoita ja opiskelijoita. Setlementti Tampere on Suomen Setlementtiliiton jäsen ja sen toiminta perustuu kansainvälisen setlementtiliikkeen arvoihin. Setlementtityön arvot ovat rohkeus ja luottamus, paikallisuus ja yhteisöllisyys sekä yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus. www.setlementtitampere.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Setlementtiliitto ry

Hima & Strada: Asunnottomuus on ihmisoikeusloukkaus17.10.2018 09:22:24Tiedote

Asunnottomuutta kokeneiden katuoppaiden kollektiivi Hima & Strada haluaa, että yleismaailmallinen ihmisoikeus, oikeus asuntoon, turvataan vahvemmin Suomen lainsäädännössä. Asunto on ihmisen perustarve, kuten puhdas vesi, ravinto ja vaatetus. Siksi jokaisella tulee olla lailla suojattu oikeus kohtuuhintaiseen, turvalliseen ja varmaan asuntoon, joka vastaa asukkaidensa tarpeita. Suomessa on tällä hetkellä yli 7000 ihmistä, joiden kohdalla tämä ihmisoikeus ei toteudu. Julkisen vallan tehtävä on varmistaa, että jokainen ihminen Suomessa saa elää kokonaisvaltaista elämää nauttien kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvattujen oikeuksien suojasta. Ihmisoikeudet ja asunnottomuuden poistaminen ovat erottamattomat Suomessa tarkentava lainsäädäntö ei tue perustuslaissa mainittua jokaisen oikeutta asuntoon. Lisäksi perustuslaissa ei valtiolle ole sisällytetty velvoitetta toteuttaa jokaiselle kuuluvaa oikeutta asuntoon. Jotta Suomen lainsäädäntö tukisi asunnottomuuden poistamista, asunto sub

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme