Suomen Setlementtiliitto ry

Hae Apua -kampanja auttaa tunnistamaan väkivallan ja parantaa oikeusturvaa

Jaa

Suomessa on arviolta tuhansia väkivallan uhreja, jotka eivät osaa hakea apua heikon kielitaidon tai kielellisten ymmärtämisvaikeuksien vuoksi. Setlementti Tampereen uusi valtakunnallinen Hae Apua -kampanja tarjoaa tietoa ja esimerkkejä lähisuhde-, seksuaali- ja kunniaväkivallasta kymmenellä eri kielellä.

Hae Apua -kampanjan mainosvideot pyörivät Yle 1 -kanavalla 14.5. lähtien. Kuva: Anna-Mari Nousiainen.
Hae Apua -kampanjan mainosvideot pyörivät Yle 1 -kanavalla 14.5. lähtien. Kuva: Anna-Mari Nousiainen.

Suomessa saa hyvin apua väkivaltaan ja vaikeisiin elämäntilanteisiin, jos apua osaa hakea. Sen sijaan ihmiset, joilla on vaikeuksia ymmärtää suomea, ruotsia ja englantia, ja joilla on heikko suomalaisen oikeusjärjestelmän tuntemus, jäävät usein yksin huoliensa kanssa. Ongelma koskettaa erityisesti maahanmuuttajataustaisia ja kehitysvammaisia henkilöitä.

Setlementti Tampere ry aloittaa 14. toukokuuta oikeusministeriön tuella tuotetun Hae Apua -tietoisuuskampanjan, joka parantaa haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten oikeusturvaa ja lisää tietoisuutta apua tarjoavista tahoista.

Väkivallan uhrille apua

Kampanjan keskiössä on www.HaeApua.info-verkkosivu, jolle on koottu helposti ymmärrettävää tietoa lähisuhde-, seksuaali- ja kunniaväkivallasta kymmenellä eri kielellä: arabiaksi, dariksi, englanniksi, farsiksi, kurdiksi, somaliksi, thaiksi, turkiksi, venäjäksi ja suomeksi. Suuri osa kampanjan materiaaleista on havainnollistettu videoin.

Setlementti Tampereen toimialajohtajan Mervi Janhunen-Ruusuvuoren mukaan HaeApua.info-sivuston kaltaiselle selkeälle ja monikieliselle tietopaketille on ollut jo pitkään tarvetta.

- HaeApua.info vastaa kolmeen tärkeimpään kysymykseen: miten tunnistaa väkivalta, mistä hakea apua ja mitä apu käytännössä tarkoittaa. Kun ihminen kerran löytää avun piiriin, kriisityöntekijät osaavat ohjata eteenpäin, kertoo Janhunen-Ruusuvuori.

Tietoa tuen tarvitsijoille sekä työntekijöille

Setlementti Tampereen DIDAR-kunniaväkivaltatyön toiminnanohjaaja Fardin Abbasi on osallistunut videoiden suunnitteluun, ohjaamiseen ja musiikkien säveltämiseen. Abbasin mukaan Hae Apua -kampanja on kulttuurivalmennusta, joka on tärkeää saada osaksi kotouttamistoimintaa esimerkiksi vastaanottokeskuksiin, kouluihin ja terveyskeskuksiin.

Abbasi toivoo, että Hae Apua -kampanja nostaa haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten ongelmat laajaan tietoisuuteen, ja että kampanjan materiaalit saadaan myös alan ammattilaisten käyttöön.

- Tietoisuutta tulee levittää molempiin suuntiin. Monissa kulttuureissa on korkea kynnys puhua arkaluontoisista asioista perheen ulkopuolisille. Jos ihminen on valmis ottamaan tuon askeleen, on tärkeää, että ammattilainen on tilanteen tasalla ja luottamuksen arvoinen, Abbasi tähdentää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimialajohtaja Mervi Janhunen-Ruusuvuori
mervi.janhunen-ruusuvuori@setlementtitampere.fi
050 4390535

Yksikönjohtaja Satu Hintikka
satu.hintikka@setlementtitampere.fi
050 523 7313

Kampanjan viestintäsuunnittelija Leevi Ikonen
leevi.ikonen@setlementtitampere.fi
050 3597266

Viestintäjohtaja Jaana Kymäläinen
Suomen Setlementtiliitto
jaana.kymalainen@setlementti.fi
050 577 2262

Kuvat

Hae Apua -kampanjan mainosvideot pyörivät Yle 1 -kanavalla 14.5. lähtien. Kuva: Anna-Mari Nousiainen.
Hae Apua -kampanjan mainosvideot pyörivät Yle 1 -kanavalla 14.5. lähtien. Kuva: Anna-Mari Nousiainen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Setlementtiliitto ry
Suomen Setlementtiliitto ry
Sturenkatu 11 A
00510 HELSINKI

010 837 5500http://www.setlementti.fi

Setlementti Tampere ry edistää ja tukee ihmisten hyvinvointia, yhdenvertaisuutta sekä osallisuutta yhteiskunnassa. Setlementti on läsnä ihmisten arjessa ja kutsuu heitä yhteiseen kanssakäymiseen. Setlementti Tampereen palveluksessa on noin 70 työntekijää. Heidän lisäkseen toiminnassa on mukana suuri joukko vapaaehtoisia sekä työllistettyjä, harjoittelijoita ja opiskelijoita. Setlementti Tampere on Suomen Setlementtiliiton jäsen ja sen toiminta perustuu kansainvälisen setlementtiliikkeen arvoihin. Setlementtityön arvot ovat rohkeus ja luottamus, paikallisuus ja yhteisöllisyys sekä yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus. www.setlementtitampere.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Setlementtiliitto ry

Kansainvälinen Setlementtiliitto: demokratian puolesta pitää taistella14.6.2018 13:12Tiedote

Kesäkuussa 2018 Helsingissä kokoontuivat setlementtityöntekijät ympäri maailman. Tarkoituksena oli tutkia kansalaisyhteiskunnan ja demokratian tilaa Kansainvälisen Setlementtiliiton konferenssissa, joka kantoi teemaa “Demokratia – onko se vaarassa?”. Kansainvälinen Setlementtiliitto (IFS) on maailmanlaajuinen verkosto, johon kuuluu 4000 järjestöä ja satojatuhansia aktiivisia kansalaisia, vapaaehtoisia, opiskelijoita ja ammattilaisia yli 30 maasta. IFS:n jäsenet ympäri maailman kohtaavat työssään ja arjessaan demokratiaan liittyviä ongelmia. Tästä syystä IFS:n hallitus laati konferenssissa julistuksen demokratian puolesta. Kansainvälisen Setlementtiliiton jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että demokratia on enemmän kuin menetelmä tai poliittinen edustus valtionhallinnossa. Demokratian visio perustuu ihmisoikeuksien ja monimuotoisuuden kunnioittamiseen ja uskoon kaikkien ihmisten arvoon maailmanlaajuisesti. Se on joukko arvoja, suuntausta ja käytänteitä, jotka voimauttavat ihmisiä ja paika

Me selviydyimme – sinäkin voit selviytyä23.5.2018 09:05Tiedote

100-vuotias Suomi on kahtiajakautunut. Arvomme ovat koventuneet. Puhutaan heikommasta aineksesta, halveksutaan syrjäytyneitä ja huudellaan omista kuplista. 100-vuotias Suomen Setlementtiliitto haluaa rakentaa luottamusta. Me luotamme ihmiseen, kuljemme rinnalla ja haluamme puhkaista jokaisen kuplan. Suomen Mestarit -kampanjassamme äänen saavat arjen selviytyjät, jotka eivät suostu asettumaan mihinkään lokeroon. Tutustu Mikkoon, Tiinaan ja seitsemään muuhun selviytyjään osoitteessa www.setlementti.fi/suomenmestarit

Suomen setlementtiliike vastustaa kaikenlaista sortoa ja rasismia17.5.2018 16:47Tiedote

Olemme saaneet lukea ja nähdä mediasta järkyttäviä tapahtumia, joissa romanitaustaiselta henkilöltä kielletään huoltoaseman kassapalvelut, koska hän on romani. Kun tämä tapaus sai julkisuutta, on vastaavia tapauksia tullut esille useita. Romanit joutuvat usein arjessaan kohtaamaan erottelua ja syrjintää. Yksittäiset romanit joutuvat kantamaan raskasta taakkaa harteillaan jonkun toisen tekemisistä tai tekemättä jättämisestä. Tällainen ihmisten erottelu ja profilointi ei sovi yhteiskuntaamme, tällaiselle toiminnalle emme saa antaa jalansijaa.

Setlementti Tampereen video nuorista kehitysvammaisista taiteentekijöistä festivaaliesitykseen Etelä-Koreassa2.5.2018 07:00Tiedote

Setlementti Tampere ry:n tuottama Kuva Rohkeudesta –lyhytdokumentti kertoo nuorista kehitysvammaisista taiteentekijöistä, jotka keskustelevat taiteesta ja ihmisoikeuksista. Videon tehtävänä on rohkaista erityisnuoria puhumaan oikeuksistaan ja ilmaisemaan itseään. Video kuvattiin tamperelaisen NEO-OmaPolun taidepajalla ja sen ensiesitys piti olla Youtubessa. Suunnitelmat muuttuivat, kun Etelä-Korean vanhin lyhytelokuvafestivaali Busan International Short Film Festival kiinnitti sen neljään näytökseen kahdessa eri esityssarjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme