Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Hakaniementorin maanalaisen pysäköintilaitoksen edellytykset selvitetään

Jaa

Kiinteistösijoitusyhtiö Antilooppi Ky on tehnyt Helsingin kaupungille hakemuksen Hakaniementorin maanalaisen pysäköintilaitoksen toteuttamisedellytysten selvitystä varten. Asiaa käsittelee kaupunkiympäristölautakunta 12. päivä joulukuuta.

Hakaniemen tori ilmakuvassa kaakosta kuvattuna kesällä 2017. Kuva: Lauri Rotko / Helsingin kaupunki
Hakaniemen tori ilmakuvassa kaakosta kuvattuna kesällä 2017. Kuva: Lauri Rotko / Helsingin kaupunki

Tavoitteena on selvittää pysäköintilaitoksen toteuttamismahdollisuuksia ja oikeaa laajuutta. Samassa yhteydessä selvitetään alueella olevia nykyisiä ja tulevia liikkumistarpeita. Maanalainen pysäköintilaitos lisäisi alueen vetovoimaa työpaikka- ja vapaa-ajanalueena.

Hakaniementorin nykyinen asemakaava sallii maanalaisen pysäköintilaitoksen. Kaavan mukaan pysäköintilaitokseen on mahdollista rakentaa 700 autopaikkaa kahteen kerrokseen.

Pysäköintilaitoksesta voisi johtaa jalankulkuyhteys metron lippuhalliin ja torille sekä jalankulkuyhteydet Siltasaarenkadun ali ja mahdollisesti Metallitaloon. Asemakaava mahdollistaa ajoyhteyden Sörnäisten rantatiellä olevan ajoluiskan kautta, ja suunnittelutyön yhteydessä selvitetään muita ajoyhteysmahdollisuuksia. Ajoyhteys palvelisi sekä kauppahallin että torin huoltoa ja alueen asiakaspysäköintiä. Varausaikana neuvotellaan ja sovitaan tilojen toteutustavasta.

Hanke yksityisellä rahoituksella

Antilooppi Ky suunnittelee toteuttavansa hankkeen pelkästään yksityisellä rahoituksella. Kaupungille kuluja koituisi torialueen muutostöistä sekä kauppahallin huoltopihan muutoksista. Toisaalta kaupunki saisi pysäköintilaitokselle vuokraamastaan tontista vuokratuloja. Hakaniemen torin maanalainen pysäköintilaitos mahdollistaisi alueen kehittymisen työssäkäynti- ja asiointialueena. Pysäköintilaitos parantaisi myös Hakaniemen saavutettavuutta kaikilla liikennemuodoilla ja vapauttaisi katujen varsilta tilaa esimerkiksi kevyelle liikenteelle.

Hakaniementorin alle on suunniteltu jo aiemmin pysäköintilaitosta, mutta hankkeet ovat keskeytyneet rahoitus- ja omistuskysymysten jäätyä ratkaisematta.

Alueen varaamisesta suunnittelua varten päättää lopullisesti kaupunginhallituksen elinkeinojaosto.

Toteutus mahdollista 2020-luvulla

Rakennustyöt voisivat alkaa aikaisintaan sen jälkeen, kun Hakaniemen kauppahallin peruskorjaus valmistuu ja sen lasinen väistötila käy tarpeettomaksi. Tämän hetkisen arvion mukaan rakennustyöt ajoittuisivat 2020-luvun alkuun. Jos hanke toteutuu, kaupunki edellyttää, että Hakaniemen kauppahallin ja torikauppiaiden toiminta turvataan myös rakennustöiden ajan ja kauppaa häiritään mahdollisimman vähän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunkiympäristön toimiala, maankäyttö ja kaavoitus
Ilkka Aaltonen
johtava tonttiasiamies
Puh. 09 310 36441
ilkka.aaltonen@hel.fi

Antilooppi Ky
Toimitusjohtaja Tuomas Sahi
puh. 0400 907 877
tuomas.sahi@antilooppi.fi

Kuvat

Hakaniemen tori ilmakuvassa kaakosta kuvattuna kesällä 2017. Kuva: Lauri Rotko / Helsingin kaupunki
Hakaniemen tori ilmakuvassa kaakosta kuvattuna kesällä 2017. Kuva: Lauri Rotko / Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki 5G -tukiasemien muotoilukilpailun voittajaksi valittiin Stadika10.1.2019 17:00Tiedote

Helsingin kaupunki, Elisa ja Nokia etsivät yhteistyössä muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa tyylikästä mallia Helsinki 5G -tukiasemille ja -verkkoympäristölle. Syyskuussa 2018 julkistetussa muotoilukilpailussa haettiin uniikkia ja helposti monistettavaa ulkoasuratkaisua, jota voitaisiin soveltaa Helsingin katukuvassa. Parhaiten kilpailun kriteerit täytti Stadika-niminen ehdotus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme