Suomen ympäristökeskus

Hakkuiden lisääminen ei edistä Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamista

Jaa

Tuore kirjallisuuskatsaus osoittaa, että hakkuiden lisääminen pienentää metsiin sitoutuvaa hiilen määrää merkittävästi sekä boreaalisella että lauhkealla vyöhykkeellä. Yleinen argumentti on, että hakkuiden lisääminen vähentää metsiin sitoutuvaa hiilen määrää vain lyhyellä aikavälillä. Tämän tutkimuksen perusteella vaikutus säilyy merkittävänä ainakin 100 vuoden ajan.

Tutkimuksen perusteella on selvää, että hakkuiden lisääminen vähensi metsien hiilivarastoja verrattuna tilanteeseen, jossa hakkuita ei lisätty. Kuva: Esa Nikunen/SYKE
Tutkimuksen perusteella on selvää, että hakkuiden lisääminen vähensi metsien hiilivarastoja verrattuna tilanteeseen, jossa hakkuita ei lisätty. Kuva: Esa Nikunen/SYKE

Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttaminen vaatii tulevina vuosikymmeninä jyrkkiä vähennyksiä hiilidioksidipäästöihin. Suurin osa hiilidioksidipäästöistä on peräisin fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Näitä päästöjä voidaan vähentää esimerkiksi puun käyttöä lisäämällä.

Puunkäyttö vaikuttaa metsien, puutuotteiden ja fossiilivarantojen hiilivarastoihin. Summaamalla muutokset näissä varastoissa saadaan selville, miten puunkäytön lisääminen vaikuttaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen.

Tuore kirjallisuuskatsaus osoittaa, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilivarastoja merkittävästi ainakin 100 vuoden ajan sekä boreaalisella että lauhkealla vyöhykkeellä. ”Hakkuiden lisäyksen aiheuttama metsien hiilivarastojen väheneminen on keskimäärin suurempi kuin puutuotteiden hiilivaraston kasvu ja fossiilisten polttoaineiden korvaamisesta syntyneet hiilipäästövähennykset”, toteaa katsauksen pääkirjoittaja, ryhmäpäällikkö Sampo Soimakallio Suomen ympäristökeskuksesta.

Yleinen argumentti on, että puunkorjuun lisääminen vähentää metsien hiilivarastoja, mutta vain lyhyellä aikavälillä. Tämän tutkimuksen perusteella hiilivarastot vähenevät myös pitkällä aikavälillä. “Toisin kuin odotimme, hiilivarastojen muutosten lyhyen ja pitkän aikavälin keskiarvoilla ei ollut merkittävää eroa”, kertoo, tutkija Jari Niemi Suomen ympäristökeskuksesta, yksi katsauksen kirjoittajista.

Boreaalisen ja lauhkean vyöhykkeen tuloksissa ei ollut eroja

Toinen kiinnostava löytö liittyi maantieteelliseen jakaumaan: ”Boreaalisen ja lauhkean vyöhykkeen tuloksissa ei ollut merkittäviä eroavaisuuksia. Vaikutus on keskimäärin hyvin samanlainen molemmilla alueilla”, selittää nuorempi tutkija Fredric Mosley Euroopan metsäinstituutista.

Tutkimuksen perusteella on selvää, että hakkuiden lisääminen vähensi metsien hiilivarastoja verrattuna tilanteeseen, jossa hakkuita ei lisätty.

Hiilivarastoihin voivat osaltaan vaikuttaa esimerkiksi typpilannoitus, puulajien geneettinen parantelu tai metsäpinta-alan kasvu. ”Nämä aiheuttivat kirjallisuuskatsauksen aineistoon selvästi poikkeavat havainnot”, selittää Niemi. ”Nämä toki voivat kompensoida lisähakkuiden vaikutusta, mutta hakkuiden lisääminen pienentää silti hiilivarastoa”, jatkaa Soimakallio.

Hakkuiden vaikutus on harvoin huomioitu elinkaariarvioinneissa

Hakkuiden vaikutus metsien hiilivarastoihin on jätetty laajalti huomiotta elinkaariarviointitutkimuksissa. Tämä tuottaa harhaanjohtavia tuloksia puun käytön merkityksestä ilmastonmuutoksen hillinnässä. ”Tuloksiamme hakkuiden vaikutuksesta voi käyttää hyväksi elinkaariarvioinneissa, jos tarkempaa tietoa ei ole saatavilla”, selittää katsauksen toinen pääkirjoittaja, vanhempi tutkija Hannes Böttcher, Oeko-instituutista.

”Tutkimuksessa tehtiin systemaattinen kirjallisuuskatsaus ja laajoja kirjallisuushakuja. Kaikkiaan käytiin läpi yli 450 tutkimusta, mutta vain 45 tutkimusta tarjosi käyttökelpoista aineistoa hakkuiden vaikutuksesta”, selittää yksi katsauksen kirjoittaja Sara Turunen, joka työskentelee nykyisin asiantuntijana Tapio Oy:llä.

”Ilmastonmuutos oli huomioitu vain hyvin rajallisessa määrässä mukana olleista tapaustutkimuksista. Lisää tietoa tarvitaan siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa metsien hiilivarastoihin erilaisia metsänhoitotapoja käytettäessä”, sanoo Böttcher.

Hakkuiden vaikutuksia pitäisi tutkia lisää erilaisilla ilmasto- ja metsätyypeillä, hakkuumäärillä ja maantieteellisillä alueilla.

Lisätietoja

Ryhmäpäällikkö Sampo Soimakallio, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. +358 295 251 803, etunimi.sukunimi@syke.fi

Vanhempi tutkija Hannes Böttcher, Oeko-instituutti, p. +49 30 405 085 389, H.Boettcher@oeko.de

Closing an open balance: the impact of increased tree harvest on forest carbon (onlinelibrary.wiley.com)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Tutkimuksen perusteella on selvää, että hakkuiden lisääminen vähensi metsien hiilivarastoja verrattuna tilanteeseen, jossa hakkuita ei lisätty. Kuva: Esa Nikunen/SYKE
Tutkimuksen perusteella on selvää, että hakkuiden lisääminen vähensi metsien hiilivarastoja verrattuna tilanteeseen, jossa hakkuita ei lisätty. Kuva: Esa Nikunen/SYKE
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (SYKE) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. SYKE on tutkimuslaitos, jossa työskentelee 650 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Antalet blågrönalgobservationer i insjöar har ökat under midsommarveckan, situationen till havs är lugn23.6.2022 13:41:48 EEST | Tiedote

Antalet blågrönalgobservationer i insjöar har ökat något från förra veckan. I havsområden håller det svala vattnet fortfarande mängden blågröna alger relativt låg. Det varma midsommarvädret kommer sannolikt att öka antalet blågrönalgblomningar under de kommande veckorna. Situationen är typisk för tidpunkten, även om det på vissa ställen har gjorts fler blågrönalgobservationer än vanligt.

Juhannusviikolla sinilevähavainnot lisääntynet sisävesillä, merellä tilanne rauhallinen23.6.2022 13:00:51 EEST | Tiedote

Sinilevähavaintojen määrä sisävesillä on lisääntynyt hieman viime viikosta. Merialueilla viileä vesi pitää sinilevän määrän vielä melko vähäisenä. Juhannukselle ennustettu lämmin sää todennäköisesti lisää sinileväkukintojen määrää tulevina viikkoina. Tilanne on ajankohdalle tyypillinen, vaikka paikoitellen sinilevähavaintoja on tehty tavallista enemmän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme