Hyvinvointiala HALI ry

HALI jätti sote-lausunnon: Sote-esitys pahasti pielessä

Jaa

Rakenteita uudistettaessa ei saa tehdä ratkaisuja, jotka heikentävät palveluja.

- Hallituksen mukaan kyseessä on rakenteiden uudistaminen ja sisältöjä uudistetaan myöhemmin. Tämän voisi hyväksyä, jos esitys ei sisältäisi karkeita heikennyksiä jopa nykyisiin palveluihin. Esitys paaluttaa rakenteet sellaiseen asentoon, että sisältöjen uudistamiselle ei jää tilaa, sanoo HALI:n toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

Räikeimmät ongelmat liittyvät yritysten ja järjestöjen potentiaalin hyödyntämättä jättämiseen, sote-maakuntien vajaaseen itsehallintoon ja demokratian puuttumiseen sekä kustannusten kasvattamiseen – ei hillintään.

- Rakenteiden muuttaminen ei vielä auta palveluja ja tukea tarvitsevaa ihmistä. Parempi saatavuus, lyhyemmät jonot, matalat kynnykset ja oikea-aikaisuus auttavat. Yritysten ja järjestöjen yhteistyöllä julkisen sektorin kanssa tällaisiin tuloksiin on jo päästy ympäri Suomen. On hallitukselta vakava virhe, jos se sulkee pois näiden mahdollisuuksien käyttämisen. Ostopalvelujen rajoittamisen päätös on poliittinen, ei juridinen, Rajakangas muistuttaa.

Esitys on ollut lausunnoilla vuosineljänneksen, jonka aikana siihen on eri tahoilla paneuduttu. HALI muistuttaa, että myös kriittinen lausuntopalaute pitää ottaa erittäin vakavasti. Hallituksen aikataulun mukaan lausuntopalautteen jälkeen korjatun esityksen pitäisi olla eduskunnassa jo joulukuussa.

- Hallituksella on varmasti kovat paineet saada esitys etenemään viime yritysten mahalaskujen jäljiltä. Se ei kuitenkaan - yhdistettynä kireään aikatauluun - saa johtaa siihen, että lausunnoilla pyyhitään pöytää. Niihin pitää perehtyä erittäin huolella ja tarvittavat muutokset pitää tehdä, semminkin kun valmisteluvaiheessa asiassa ei kuultu juuri mitään tahoa, Rajakangas summaa.

Tutustu HALIn sote-sivustoon sekä lue koko lausunto. 

Lisätiedot:

Eveliina Vigelius

elinkeinoasioiden johtaja

p. 044 511 4411

eveliina.vigelius@hyvinvointiala.fi

Ulla-Maija Rajakangas

toimitusjohtaja

p. 040 037 4164

ulla-maija.rajakangas@hyvinvointiala.fi

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme