Hyvinvointiala HALI ry

HALI: Ministeriön on ohjeistettava valvovaa viranomaista hoivan henkilöstömitoituksesta

Jaa
Eri ammattikuntien edustajat voivat luoda vanhuksille turvallista ja mielekästä arkea, sanoo HALIn hoivajohtaja Arja Laitinen.
Arja Laitinen. Kuva: Kimmo Metsäranta
Arja Laitinen. Kuva: Kimmo Metsäranta

Hyvinvointiala HALI ry katsoo, että tärkein ja nopein tapa helpottaa valtakunnallista hoitajapulaa on mahdollistaa, että kutakin tehtävää vanhusten hoivatyössä tekee siihen sopiva osaaja. Suurin osa hoivakodeissa tehtävästä työstä ei vaadi monen vuoden koulutusta. Tästä huolimatta välittömän työn henkilöstömitoitukseen saa laskea lähes vain lähi- ja sairaanhoitajia.

─ Ei pitkällä koulutettuja hoitajia tarvita pitämään vanhuksille seuraa, auttamaan ulkoilussa, pukemaan, pesemään ja syöttämään. Tässä työssä tärkeintä on halu kohdata vanhus ja motivaatio työhön. Turvallista ja mielekästä arkea vanhuksille voisivat tuoda matalammin koulutetut eri ammattikuntien edustajat, esimerkiksi hoiva-avustajat, hoiva-apulaiset sekä sosiaalialan ja viriketoiminnan ohjaajat. Koulutetut hoitajat pitää vapauttaa sairaanhoidolliseen hoitotyöhön, jota toki myös hoivakodeissa tarvitaan, sanoo Arja Laitinen.

Laitinen on tyytyväinen sosiaali- ja terveysministerin näkemykseen, jonka mukaan vanhusten hoivan henkilöstörakenteeseen pitää saada joustoa.

─ Samoin hoiva-avustajien koulutusmäärien lisääminen on tervetullut esitys. Toivon STM:ltä selkeää ja kansallista ohjeistusta aluehallintoviranomaisille sekä Valviralle siitä, että lain* sallimia eri henkilöstöryhmiä pitää saada laskea mukaan välittömän mitoitukseen. Luonnollisesti asiakkaiden tarpeet huomioiden, kuten lakikin vaatii, Arja Laitinen jatkaa.

Hoivakotipaikkoja joudutaan tällä hetkellä pitämään kiinni, koska lähi- ja sairaanhoitajia ei ole saatavilla Valviran ja avien vaativaa määrää. Välittömän työn mitoitus on tällä hetkellä 0,6. Pääsääntöisesti Valvira vaatii, että mitoitus pitää täyttää vähintään 0,5:een asti lähi- ja sairaanhoitajilla ja loppuosa hoiva-avustajilla. Yksityisten hoivatoimijoiden pitää hakea Valviralta toimilupa, ja tässä kohtaa viranomainen määrää, keitä välittömän työn mitoitukseen saa laskea mukaan.

─ Valvira on todennut mielellään monipuolistavansa mitoituksen ammattinimikkeitä. Heidän ehdotuksensa ovat kuitenkin kaikki 3–4 vuotta kestävän AMK-tutkinnon suorittaneita, joille ei riittäisi tarpeeksi haastavia hoivatehtäviä. Olennaista olisi saada mitoitukseen mukaan nimenomaan matalammin koulutettua henkilökuntaa, Laitinen sanoo.

Pätevyysvaatimusten järkeistämisen lisäksi HALI on esittänyt yhdeksää muuta keinoa hoitajapulan ratkaisemiseksi.

*Laki (ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista) sallisi 13 ammattiryhmän laskemisen välittömän työn mitoitukseen. Heitä ovat: sairaan- ja terveydenhoitajat, lähi- ja perushoitajat, geronomit, kodinhoitajat, sosiaalialan ohjaajat ja kasvattajat, sosionomi AMK -tutkinnon suorittaneet, soveltuvan ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittaneet, soveltuvan opistoasteisen tutkinnon suorittaneet, fysio- ja toimintaterapeutit, kuntoutuksen ohjaajat, kotiavustajat, hoitoapulaiset ja hoiva-avustajat, viriketoiminnan ohjaajat ja muut vastaavat asiakkaan sosiaalisen toimintakyvyn ylläpitoon osallistuvat työntekijät sekä toimintayksiköiden johtajat ja vastuuhenkilöt.

Lisätietoja:

Arja Laitinen

johtaja, hoiva ja osaaminen

040 868 0980

Avainsanat

Kuvat

Arja Laitinen. Kuva: Kimmo Metsäranta
Arja Laitinen. Kuva: Kimmo Metsäranta
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Yritykset mukaan erikoissairaanhoidon jonojen purkuun – STM:n selvitys vaatii jatkotyötä11.1.2024 16:47:58 EET | Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama virkatyöryhmä julkaisi tänään ehdotuksensa sairaaloiden ja ympärivuorokautisten päivystysten porrastamisesta, työnjaosta ja yhteistyöstä. Hyvinvointiala HALI ry pitää tärkeänä terveydenhuollon työnjaon kehittämistä. Se on tärkeää erityisesti siksi, että sote-ammattilaisten saatavuus on lähivuosina yhä kriittisemmässä roolissa palvelujen varmistamisessa koko Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye