Hyvinvointiala HALI ry

HALI ry: Ministeriöllä täysin väärä tilannekuva - Edes kriittisillä aloilla ei pääse koronavirustesteihin

Jaa

Suomen julkinen koronaviruksen testauskapasiteetti on THL:n mukaan noin 8 000 testiä päivässä. Testejä on kuitenkin tehty parhaimmillaankin vain noin puolet siitä - useimpina päivinä jopa alle 1 000 kappaletta. Ministeriön mukaan testattavia ei ole enempää. Hyvinvointiala HALIn ry mukaan ministeriön tilannekuva on täysin väärä.

Maan hallitus linjasi jo 9.4.2020 ministeri Kiurun sanoin Suomen koronaviruksen testimäärän nostamisesta 10 000 testiin päivässä. Ministeriön mukaan julkisen sektorinkaan testauskapasiteetti ei ole täydessä käytössä, koska testin tarpeessa olevia ihmisiä ei ole.

- Ministeriön tilannekuva eroaa räikeästi todellisuudesta. HALI teki tällä viikolla jäsenyhteisöilleen kyselyn, johon vastasi hieman yli 200 yksityistä sote- ja varhaiskasvatusalan palveluntuottajaa. Niiden työntekijöistä noin 1 700 on tarvinnut koronavirustestin, mutta heistä vain noin puolet on päässyt testiin julkisessa terveydenhuollossa. Näin silti, vaikka ministeri Kiuru linjasi jo huhtikuun alussa, että testaaminen suunnataan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön, kun on pienikin epäily tartunnasta, kertoo HALIn toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

Tilanne on äärimmäisen huolestuttava etenkin korkeimpaan riskiryhmään kuuluvien asiakkaiden kannalta. Heillä on oikeus saada turvallista hoitoa ja hoivaa. Tällä hetkellä testaamattomuus asettaa asiakkaat ja työntekijät riskiin tartuttaa ja levittää tietämättään koronavirusta.

- HALIn kyselyyn vastanneissa yrityksissä satoja työntekijöitä on jouduttu määräämään varmuuden vuoksi sairauslomalle testauksen puutteen vuoksi. Tämä on tarkoittanut sijaisten palkkaamista. Se lisää sekä kustannuksia että myös hoitohenkilöstön kiertoa. Kun vaihtuvat työntekijät esimerkiksi hoivapalveluissa kohtaavat asiakkaita, tartunnan leviämisen riski kasvaa entisestään, muistuttaa Rajakangas.

HALIn jäsenyhteisöjensä keskuudessa tekemän kyselyn tulokset vastaavat myös muilta toimialoilta työterveydenhuollon kautta saatuja viestejä: testeihin ei pääse tai niiden saamisessa on viiveitä.

- Jos testiin ei pääse, vaihtoehtona työnantajalle on kallis kahden viikon karanteeni. Pitkät, turhat poissaolot sekä altistuneen ja hänen lähipiirinsä epätietoisuus olisi mahdollista välttää parissa päivässä valmistuvalla testillä. Tähän asti työnantajat tai työntekijät itse ovat joutuneet maksamaan testauksen, kun julkisella sektorilla ei ole otettu heitä vastaan, kertoo Rajakangas.

HALI kannattaa maan hallituksen linjausta siirtyä koko yhteiskuntaa koskevista rajoituksista testaa-jäljitä-eristä-hoida -strategiaan. Se kuitenkin vaatii väistämättä sitä, että julkisin varoin testein myös pääsee. HALI vaatii tiukasti, että tilanne korjataan välittömästi.
 
- Viranomaisten on herättävä tilanteeseen sekä ohjeistettava tehokkaasti ja selväsanaisesti testaamisen kriteereistä kentälle. Jos julkinen testauskapasiteetti ei riitä, testausta on ostettava yksityiseltä sektorilta, Rajakangas linjaa.

Lisätietoja:
Ulla-Maija Rajakangas, toimitusjohtaja, Hyvinvointiala HALI ry, p. 0400 37 4164,
ulla-maija.rajakangas@hyvinvointiala.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Yhteiskannanotto: Sotesta saatava tavoitteiden mukainen ja ihmislähtöinen uudistus, joka huomioi yritysten ja järjestöjen panoksen25.9.2020 08:00:00 EESTTiedote

Sote-järjestelmän uudistamiselle asetetut tavoitteet yhdenvertaisten ja laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamisesta kaikille suomalaisille, palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden parantamisesta, hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamisesta ja kustannusten kasvun hillinnästä ovat oikeat. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että kaikki saatavilla olevat resurssit hyödynnetään ja että sotea rakennetaan ihmisten tarpeet edellä.

Hyvinvointiala näkee hallituksen sote-esityksessä vakavia ongelmia: Tavoitteet jäävät saavuttamatta, yritysten ja järjestöjen korvaamaton panos hyödyntämättä9.9.2020 09:59:39 EESTTiedote

Hallituksen sote-esitys keskittyy rakenteisiin eikä toteutuvien palvelujen saatavuuteen, laatuun ja ihmisten palvelutarpeisiin vastaamiseen. Esitys heikentää palvelujen järjestäjän asemaa. Yritysten ja järjestöjen tarjoamia resursseja sekä kehitys- ja innovaatiovoimaa ei oteta käyttöön. Sen sijaan niiden hyödyntämisen mahdollisuuksia rajoitetaan rajusti. Esityksestä puuttuvat myös kokonaan aidot keinot hillitä sote-järjestelmän kustannusten kasvua. Hyvinvointiala HALI ry:n toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas varoittaa, että uudistus veisi tässä muodossa toteutuessaan julkisesti rahoitettua sote-palvelujärjestelmäämme kauemmas sille asetetuista tavoitteista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme