Hyvinvointiala HALI ry

HALI ry: STM oikeilla linjoilla suojamateriaalien korvausasiassa

Jaa

STM julkaisi 30.6.2020 Kuntainfon, jossa se otti kantaa koronavirukselta suojautumisen aiheuttamien kustannusten korvaamiseen. Ministeriön näkemyksen mukaisesti kuntien ja kuntayhtymien pitäisi korvata myös yksityisen sektorin toimijoille koronapandemialta suojautumisen kustannuksia. STM esittää, että tarvittaessa sopimuksia on avattava ja asiasta on neuvoteltava paikallisesti. Ministeriö muistuttaa tiedotteessaan, että kunnat saivat valtion neljännessä lisätalousarviossa tukea 1,4 miljardia euroa, josta osa sisältää myös suojainkustannuksia.

- Hyvinvointiala HALI ry on ja kauan vaatinut koronapandemian edellyttämän suojautumisen lisäkustannusten korvaamista myös yksityisen sektorin palveluntuottajille. On perusteltua ja oikeudenmukaista, että myös kunnille ja kuntayhtymille hyvinvointipalveluita tuottaville yksityiselle toimijoille korvataan suojautumisesta aiheutuneita kustannuksia samoin perustein kuin kunnallisillekin palveluntuottajille, sanoo Hyvinvointiala HALI ry:n elinkeinopolitiikan johtaja Ismo Partanen.

STM:n Kuntainfon mukaan yksityisten palvelutuottajien pitäisi neuvotella paikallisesti kyseisten kustannusten korvaamisesta - ensisijaisesti järjestämisvastuussa olevien tahojen eli kuntien ja kuntayhtymien kanssa. HALIn mielestä suojamateriaalien korvaamisesta ja korvausperusteista pitää tehdä kansallinen päätös tai antaa suositus. Se turvaisi palvelutuottajien yhdenvertaisuuden ja olisi hallinnollisesti tehokkain tapa asian järjestämiseksi.

- Ei ole tarkoituksenmukaista, että jokainen yritys ja yhdistys neuvottelisi erikseen suojamateriaalikustannusten korvaamisesta ja niiden perusteista satojen kuntien ja kuntayhtymien kanssa. Kuntia ja kuntayhtymiä edustava Suomen Kuntaliitto voisi olla aktiivinen tämän asian hoitamisessa pois päiväjärjestyksestä, esittää Partanen.

Hyvinvointiala HALI ry voisi neuvotella koko alan puolesta selkeistä korvausperusteista STM:n ja Kuntaliiton kanssa. Tämän jälkeen Kuntaliitto voisi antaa jäsenkunnilleen oman suosituksensa korvausperusteista.

- Toki jokainen kunta ja kuntayhtymä päättäisi viime kädessä itsenäisesti kyseisten korvausten maksamisesta. Uskon, että valtaosa ellei jopa kaikki kunnat noudattaisivat Kuntaliiton ohjeellista suositusta, toteaa Partanen.

Lisätietoja:

Ismo Partanen, johtaja, elinkeinopolitiikka, Hyvinvointiala HALI ry, p. 040 518 5799, ismo.partanen@hyvinvointiala.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

09 1728 5500https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. Liitto valvoo jäsentensä yhteisiä etuja. Se myös neuvoo jäseniään työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Suun terveydenhuolto jätettiin turhaan kustannustuen toimialalistauksen ulkopuolelle29.6.2020 13:28:34 EESTTiedote

Suun terveydenhuollon palvelut ovat ilmeisimpien ja suurimpien kärsijöiden joukossa koronakriisissä. Ei-kiireellistä hammashoitoa on lykätty viranomaissuositusten mukaisesti, mikä on pienentänyt suun terveydenhuollon palvelujen liikevaihtoa hyvin merkittävästi. Perjantaina 26.6.2020 hyväksytystä yritysten yleistä kustannustukea koskevasta asetuksesta löytyy satoja toimialoja, mutta ei hammaslääkäripalveluja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme