Hyvinvointiala HALI ry

HALIlta viisi tärppiä budjettiriiheen – ilman hyvinvointia ei ole taloutta

Jaa

Ensi viikon budjettiriihessä mitataan hallituksen kyky tehdä päätöksiä koronaviruksen toisen aallon estämiseksi ja uusien työpaikkojen luomiseksi. Ennen kaikkea mitataan hallituksen arvostus yleishyödyllistä järjestötoimintaa kohtaan.

- Ratkaisumahdollisuuksia yleishyödyllisten järjestöjen rahoituksen turvaamiseksi on useita. Arpajaisveroa voidaan laskea, avustettavan toiminnan piiriin kuulumattomia kohteita voidaan siirtää valtion talousarviossa rahoitettavaksi ja aukkoa voidaan myös rahoittaa suoraan valtion budjetista. Hallitukselta tarvitaan nyt päätöksiä, vaatii Hyvinvointiala HALIn toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

Budjettiriihestä tarvitaan myös merkittäviä työllisyystoimia. Kotitalousvähennyksen kehittäminen on tehokas keino työpaikkojen lisäämiseksi. Erottamalla hoito-, hoiva- ja kotitaloustyö remonteista suuremman korvausosuuden ja vähennyksen piiriin saataisiin tuhansia uusia työpaikkoja. Samalla tuettaisiin ikäihmisiä, lapsiperheitä ja ikääntyneitä vanhempiaan hoitavia.

Työllisyys ja talouskasvu edellyttää kuitenkin turvallista yhteiskuntaa. Koronaviruksen toinen aalto on vältettävissä kattavalla testaamisella ja riskiryhmien suojaamisella.

- Oireileville on taattava pääsy COVID-19-testiin yhden vuorokauden sisällä. Tämä edellyttää myös yksityisen testauskapasiteetin hyödyntämistä. Riskiryhmät on myös pidettävä turvassa. Hallituksen on annettava asetus, jonka mukaan sote-palvelujen järjestäjien on maksettava täysi korvaus myös yksityisille palveluntuottajille koronakriisin aiheuttamista suojamateriaali-, karanteeni- ja sijaiskustannuksista. Ruotsissa kustannuksia korvaava asetus annettiin jo huhtikuussa, Rajakangas muistuttaa.

Koronakriisin vuoksi myös suun terveydenhuollon kiireettömät käynnit romahtivat keväällä koronakriisin vuoksi alle puoleen. Suun terveydenhuollon laiminlyönti voi johtaa vakaviin yleisterveyden ongelmiin. Suun terveydenhuollon saatavuutta parannetaan tehokkaimmin Kela-korvauksia korottamalla.

Katso kaikki HALIn viisi tärppiä budjettiriiheen täältä!

Lisätiedot:

Joel Kuuva
talous- ja veroasiantuntija
050 414 6444
joel.kuuva@hyvinvointiala.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Hyvinvointiala näkee hallituksen sote-esityksessä vakavia ongelmia: Tavoitteet jäävät saavuttamatta, yritysten ja järjestöjen korvaamaton panos hyödyntämättä9.9.2020 09:59:39 EESTTiedote

Hallituksen sote-esitys keskittyy rakenteisiin eikä toteutuvien palvelujen saatavuuteen, laatuun ja ihmisten palvelutarpeisiin vastaamiseen. Esitys heikentää palvelujen järjestäjän asemaa. Yritysten ja järjestöjen tarjoamia resursseja sekä kehitys- ja innovaatiovoimaa ei oteta käyttöön. Sen sijaan niiden hyödyntämisen mahdollisuuksia rajoitetaan rajusti. Esityksestä puuttuvat myös kokonaan aidot keinot hillitä sote-järjestelmän kustannusten kasvua. Hyvinvointiala HALI ry:n toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas varoittaa, että uudistus veisi tässä muodossa toteutuessaan julkisesti rahoitettua sote-palvelujärjestelmäämme kauemmas sille asetetuista tavoitteista.

Hoitojonot purettavissa heti – hoitotakuulakia ei pidä kuopata28.8.2020 08:00:00 EESTTiedote

Terveydenhuollon hoitojonot ovat julkisella sektorilla paisuneet koronaepidemian vuoksi kestämättömiksi myös muissa kuin koronaan liittyvissä palveluissa. Ihmiset ovat vältelleet kaikkia ihmiskontakteja ja jättäneet myös terveydenhuollon käyntejä väliin. Julkisesta terveydenhuollosta aikoja ei ole annettu, sillä resursseja oli ja on vielä pitkään monin tavoin sidottuna koronatilanteen hoitoon. Kuinka kriittiseksi tilanteen pitää mennä, että yksityisen sektorin palvelut avataan kaikkien kansalaisten käyttöön?

Sote-järjestöjen työ elintärkeää - budjettiesityksen leikkaus veisi toiminnalta pohjan21.8.2020 12:55:38 EESTTiedote

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä (13.8.2020) sosiaali- ja terveysjärjestöiltä aiotaan ensi vuonna leikata peräti 127 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaisi joka kolmannen euron katoamista rahoituksesta. Myös sosiaali- ja terveysministeriön oma talousarvioehdotus leikkaisi järjestöiltä 70 milj. euroa eli lähes viidenneksen tämän vuoden rahoituksesta. Toteutuessaan leikkaukset vaikuttaisivat radikaalisti kaikkiin sosiaali- ja terveysjärjestöihin ja niiden edellytyksiin varmistaa riittävä tuki sitä tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme