Hyvinvointiala HALI ry

HALIn selvitys: Vanhukset odottavat hoivakotipaikkaa yli lain salliman ajan

Jaa

Kunnat eivät noudata lakia laskiessaan vanhusten tehostetun palveluasumisen odotusaikaa, käy ilmi Hyvinvointiala HALI ry:n selvityksestä. Yli puolet tarkastelluista kunnista tai kuntayhtymistä aloittaa laskennan vasta palvelupäätöksestä, vaikka odotusajan laskeminen pitäisi aloittaa asian vireilletulosta. HALI on huolissaan vanhusten oikeuksien toteutumisesta. Poikkeavat laskutavat vähentävät asiakkaiden mahdollisuutta ymmärtää ja vaatia oikeuksiaan.

HALI ry:n johtaja Arja Laitinen. Kuva: Liisa Takala
HALI ry:n johtaja Arja Laitinen. Kuva: Liisa Takala

HALI selvitti 29 kunnasta tai kuntayhtymästä tietoja vanhusten tehostetun palveluasumisen odotusajoista. Lain mukaan paikkaa pitää tarjota viimeistään kolmen kuukauden kuluessa asian vireilletulosta. Lähes 52 prosenttia vastanneista ilmoitti laskevansa odotusajan myönteisestä palvelupäätöksestä, ei lain edellyttämästä hakemuksen jättämispäivästä.  

− Kunnat aloittavat jonotusajan laskemisen väärästä ajankohdasta, jotta pystyvät näyttämään, että tehostetun palveluasumisen paikka järjestyy kolmen kuukauden sisällä. Odotusaikaan ei kuitenkaan lasketa mukaan sitä aikaa, joka kestää prosessin aloittamisessa tai palvelutarpeen arvioinnissa, HALIn johtaja Arja Laitinen sanoo.

Kunnat käyttävät mitä erikoisempia laskentatapoja kaunistellakseen tilastoja.

− Esimerkiksi Rovaniemellä viikonloppuja ei lasketa mukaan odotusaikaan. Tampereella sen sijaan aloitetaan odotusajan laskenta alusta, jos asiakas kieltäytyy tarjotusta paikasta. Kaikkein hauraimman väestön asiat ovat huonolla tolalla, kun epäselvät käytänteet vähentävät asiakkaiden mahdollisuutta ymmärtää ja vaatia oikeuksiaan, Laitinen sanoo.

Yli 17 prosenttia selvitykseen vastanneista kunnista ja kuntayhtymistä ei ilmoittanut tarkasteluhetkellä lakisääteistä tehostetun palveluasumisen odotusaikaa verkkosivuilla, vaikka laki tätä edellyttää.

− Poikkeavat raportointitavat ovat vakava ongelma, sillä iäkkäillä henkilöillä tai heidän läheisillään pitää olla aito mahdollisuus tiedon löytämiseen. Nyt kun sote-uudistusta tehdään, hyvinvointialueiden pitää kiinnittää huomiota yhtenäisten ja luotettavien tilastointimenetelmien luontiin, Laitinen päättää.  

HALI ry lähetti joulukuussa 2021 tietopyynnön yhteensä 29 kunnalle tai kuntayhtymälle. Lähetetyt tietopyynnöt kattavat yhteensä 80 kunnan alueen. Tiedot odotusajoista pyydettiin puolivuosittain vuosilta 2019, 2020 ja 2021.

Lisätietoja:

Selvityksen taustatiedot ja tulokset 

Selvitys odotusajoista tehostetussa palveluasumisessa  (ks. liite)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

HALI ry:n johtaja Arja Laitinen. Kuva: Liisa Takala
HALI ry:n johtaja Arja Laitinen. Kuva: Liisa Takala
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

HALI ry:n kantelu oikeuskanslerille: Tehostetun palveluasumisen lupaharkinta ei perustu lakiin ja kohtelee eriarvoisesti julkisia ja yksityisiä palveluntuottajia5.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Hyvinvointiala HALI ry on jättänyt oikeuskanslerille kantelun yksityisten ja julkisten vanhuspalvelutoimijoiden eriarvoisesta kohtelusta. Avit ja Valvira asettavat yksityisille hoivakodeille lupaehtoja, joita laki ei edellytä ja joita kunnan omilta yksiköiltä ei vaadita. Julkisia ja yksityisiä palveluntuottajia kohdellaan eri tavoin, vaikka molemmat tuottavat samaa julkista palvelua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme