Tuomioistuinvirasto

Hallinto- ja erityistuomioistuinten toiminta sähköistyy

Jaa

Hallinto- ja erityistuomioistuimissa otettiin merkittävä askel kohti kokonaan sähköistä oikeudenkäyntiprosessia, kun sähköisen oikeudenkäyntiprosessin mahdollistavan HAIPA-tietojärjestelmän käyttö aloitettiin toukokuun alussa. Näitä tuomioistuimia ovat korkein hallinto-oikeus, alueelliset hallinto-oikeudet, Ahvenanmaan hallintotuomioistuin, vakuutusoikeus, markkinaoikeus ja työtuomioistuin.

Oikeusministeriön HAIPA-hankkeessa on luotu HAIPA-tietojärjestelmäkokonaisuus, joka mahdollistaa oikeudenkäyntiprosessiin liittyvien asiakirjojen käsittelemisen sähköisesti asian vireille tulosta tuomioistuimen päätöksen tiedoksiantoon saakka. Vaikka vallitsevat poikkeusolot ovat asettaneet haasteita erityisesti tuomioistuinten henkilöstön kouluttautumiselle, käyttöönoton ensivaiheet ovat sujuneet hyvin. Edellä mainituissa hallintotuomioistuimissa aikaisemmin käytössä olleet asiankäsittelyjärjestelmät jäävät HAIPA-järjestelmän rinnalle käyttöön toistaiseksi ja tuomioistuimet ottavat uuden järjestelmän käyttöön vaiheittain.

Hallintotuomioistuimet käsittelevät vuosittain kymmeniä tuhansia asioita, joista suurin osa koskee yksittäisiä kansalaisia. Suurimpia asiaryhmiä ovat sosiaaliturvaan, maahanmuuttoon, ympäristöön ja rakentamiseen sekä verotukseen liittyvät asiat. Tuomioistuinten toiminnan sähköistymisen ensimmäiset askeleet otettiin kesällä 2018, jolloin käyttöön tuli kansalaisten ja yksityisoikeudellisten yhteisöjen sähköinen asiointipalvelu. Se mahdollistaa hallintotuomioistuimissa asioimisen Suomi.fi-tunnistautumista käyttävän sähköisen portaalin kautta. Tässä palvelussa kansalainen voi laittaa vireille valituksen, toimittaa tuomioistuimelle asiakirjaselvitystä ja saada tuomioistuimen päätöksen tiedoksi, mikä helpottaa ja nopeuttaa asiointia. Tavoitteena on, että jo lähitulevaisuudessa valtaosa kansalaisten asioinnista tapahtuu sen kautta. Palvelu on yhdistetty uuteen HAlPA-järjestelmään. 

Kansalaisten asiointipalvelun lisäksi HAIPA-hankkeessa kehitetään oma sähköinen asiointipalvelu hallintotuomioistuimissa asioiville viranomaisille. Oman asiointipalvelunsa tulevat saamaan myös hallintotuomioistuinten sivutoimiset asiantuntijajäsenet. Nämä palvelut otetaan käyttöön niiden valmistuttua. Viranomaisilla on myös mahdollisuus liittää omat asiankäsittelyjärjestelmänsä HAIPAan. Tältä osin hanke tekee parhaillaan yhteistyötä muun muassa Maahanmuuttoviraston ja verohallinnon kanssa.

HAIPA-järjestelmän käyttöönotto on edellyttänyt hallintotuomioistuinten istuntosalien ja henkilöstön työpisteiden varustelun päivittämistä sähköisen asiankäsittelyn edellyttämälle tasolle. Näiden uudistusten voidaan arvioida sujuvoittavan työskentelyä myös vallitsevissa poikkeusolosuhteissa.

HAIPAssa ei tuomioistuinten osalta ole kysymys vain tietojärjestelmästä, vaan toimintatapojen kokonaisvaltaisesta kehittämisestä. HAIPA tuo hallintotuomioistuinten työhön muutoksia, jotka edellyttävät tuomioistuinten henkilöstöltä paitsi kouluttautumista itse järjestelmän käyttöön myös totuttautumista uusiin työ- ja toimintatapoihin paperisten asiakirjojen jäädessä historiaan. Kun HAIPA tulee tuomioistuimissa tutuksi, se nopeuttaa ja joustavoittaa niiden toimintaa, minkä voidaan arvioida jatkossa lyhentävän jonkin verran tuomioistuinten käsittelyaikoja. Toiminnan sähköistymisestä on arvioitu koituvan taloudellisia hyötyjä paitsi tuomioistuimille myös niiden sidosryhmille kuten muille valtion viranomaisille, kunnallishallinnolle sekä julkishallinnon tehtäviä hoitaville yhteisöille.

HAIPA-hanke on osa Tuomioistuinvirastoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

haipa.om@om.fi

hankejohtaja Tiina Hyvärinen, tiina.hyvarinen@oikeus.fi, puh. 029 56 50546

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tuomioistuinvirasto
Tuomioistuinvirasto
PL 100/PB 100
00085 Tuomioistuinvirasto/Domstolsverket

0295650500http://www.tuomioistuinvirasto.fi

Tuo­miois­tuin­vi­ras­to on it­se­näi­nen kes­kus­vi­ras­to, joka pal­ve­lee koko tuo­miois­tuin­lai­tos­ta. Tuo­miois­tuin­vi­ras­to toi­mii oi­keus­mi­nis­te­riön hal­lin­no­na­lal­la.

Vi­ras­ton teh­tä­vä­nä on huo­leh­tia sii­tä, että tuo­miois­tui­met ky­ke­ne­vät käyt­tä­mään tuo­mio­val­taa laa­duk­kaas­ti ja että tuo­miois­tuin­ten hal­lin­to on te­hok­kaas­ti ja tar­koi­tuk­sen­mu­kai­ses­ti jär­jes­tet­ty.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tuomioistuinvirasto

HAIPA-projektet för digitalisering av rättsprocesserna vid förvaltnings- och specialdomstolarna avslutas i slutet av året22.12.2020 12:31:17 EETTiedote

Mandattiden för projektet för att skapa ett verksamhetsstyrnings- och dokumenthanteringssystem för förvaltnings- och specialdomstolarna (HAIPA-projektet) löper ut 31.12.2020. För genomförandet av projektet som tillsattes i januari 2016 ansvarade projektbyrån i samarbete med Rättsregistercentralen. Projektet verkade först i anslutning till justitieministeriet och överfördes till Domstolsverkets organisation när Domstolsverket inledde sin verksamhet i början av 2020. Nu löper projektbyråns mandattid ut. Från och med ingången av nästa år svarar Domstolsverket och Rättsregistercentralen i samarbete för den fortsatta utvecklingen och upprätthållandet av den informationssystemshelhet som genomförts inom ramen för projektet.

Hallinto- ja erityistuomioistuinten oikeusprosesseja sähköistävä HAIPA-hanke päättyy vuoden lopussa22.12.2020 12:29:11 EETTiedote

Hallinto- ja erityistuomioistuinten toiminnanohjaus- ja dokumentaationhallintajärjestelmän kehittämishankkeen (HAIPA-hanke) toimikausi päättyy 31.12.2020. Tammikuussa 2016 asetetun hankkeen toteutuksesta vastasi hanketoimisto yhteistyössä Oikeusrekisterikeskuksen kanssa. Hanke toimi ensin oikeusministeriön yhteydessä ja siirtyi Tuomioistuinviraston organisaatioon, kun virasto aloitti toimintansa vuoden 2020 alussa. Myös hanketoimiston toimikausi päättyy ja ensi vuoden alusta lukien hankkeessa toteutetun tietojärjestelmäkokonaisuuden jatkokehittämisestä ja ylläpidosta vastaavat yhteistyössä Tuomioistuinvirasto ja Oikeusrekisterikeskus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme