HUS

Hallinto-oikeuden päätöksessä kyse julkisen terveydenhuollon rajoista

Jaa

​Helsingin hallinto-oikeus on tehnyt päätöksen liittyen HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven valitukseen Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan joulukuussa 2016 tekemästä päätöksestä.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätöksessä kiellettiin yliopistosairaaloiden johtajaylilääkäreitä jatkamasta syrjintää ja velvoitettiin ryhtymään toimenpiteisiin. Lautakunta tehosti päätöstä 30 000 euron uhkasakolla.

Lautakunnan päätös liittyi yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärien vuonna 2015 tekemään linjaukseen, jonka mukaan luovutetuilla sukusoluilla ja sosiaalisin perustein tehtäviä hedelmöityshoitoja ei sisällytetä julkisen sektorin palveluvalikoimaan tai sen rahoittamaan toimintaan.

Helsingin hallinto-oikeuden päätös  koski HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärveä. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan johtajaylilääkäreiden tekemä linjaus oli syrjivä naispareja kohtaan. Hallinto-oikeus kuitenkin poisti määräyksen ryhtyä edistämään yhdenvertaisuutta sekä uhkasakon eikä ottanut kantaa luovutetuilla sukusoluilla tehtävien hedelmöityshoitojen käyttöönotosta.

 Tutustumme päätökseen ja sen perusteluihin rauhassa. Tässä on kyse ennen kaikkea siitä, kuka päättää Suomen terveydenhuollon uusista tehtävistä ja mitä julkisilla verorahoilla tehdään, toteaa HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Suomen yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärit valittivat päätöksestä hallinto-oikeuteen. Tapaukset käsitellään erikseen. Ensimmäisenä asiasta antoi päätöksen Helsingin hallinto-oikeus.

 Veimme asian hallinto-oikeuteen, koska halusimme tietää kuka palveluvalikoiman rajoista päättää. Tällä hetkellä suomalaisissa julkisissa sairaaloissa hoito annetaan sairaille ja oireileville lääketieteellisin perustein. Sairaanhoidossa on yhtenäiset valtakunnalliset STM:n vahvistamat kriteerit. Rahoitus palveluille myönnetään noiden kriteerien mukaan. Kun tulee uusia tehtäviä, tarvitaan niille myös resurssit, Markku Mäkijärvi sanoo.

Yhteyshenkilöt

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi 050 428 7660

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme