Hallinto-oikeus linjasi: asuntoa voi tarjota vuokralle myös lyhytaikaisesti
Helsingin hallinto-oikeus antoi 2.1.2023 tärkeän ratkaisun kalustettujen asuntojen lyhytaikaisesta vuokrauksesta. Ratkaisussaan hallinto-oikeus totesi, että koska majoitustoiminta on ollut taloyhtiön kokoon nähden pienimuotoista eikä toiminnasta ei ole aiheutunut häiriöitä, kaupungin rakennusvalvonta on voinut katsoa sen olleen sallittua asumiskäyttöön tarkoitetussa huoneistossa.
Helsingin Kampissa sijaitsevan taloyhtiön mielestä yhtä taloyhtiön asunnoista käytettiin yhtiöjärjestyksen ja rakennusluvan vastaisesti majoitustoimintaan. Vuonna 2021 se vaati Helsingin kaupungin rakennusvalvontaa kieltämään harjoitetun majoitustoiminnan. Majoitustoiminnasta aiheutuneina häiriötekijöinä taloyhtiö mainitsi muun muassa pesutuvan käytön sekä asukkaille tuntemattomien henkilöiden liikkumisen rappukäytävässä ja oleskelun kyseisessä asunnossa.
Kaupunki oli omassa päätöksessään päätynyt hylkäämään taloyhtiön valituksen. Saatujen selvitysten mukaan asunto oli ollut osakkeenomistajan omassa käytössä, minkä lisäksi sitä on vuokrattu pitkä- ja lyhytaikaisesti silloin, kun se ei ole ollut muussa käytössä. Pidemmäksi ajaksi sitä oli tarjottu ensisijaisesti esimerkiksi putkiremonttievakossa asuville, yritysten ulkomaalaisille työntekijöille sekä vaihto-opiskelijoille. Kaupungin mielestä majoitustoiminta oli taloyhtiön kokoon nähden luonteeltaan pienimuotoista ja siitä aiheutuvat vaikutukset tai häiriöt olivat vähäisiä.
Myös Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi taloyhtiön valituksen asiassa. Perusteluissaan se viittasi asunnon vuokraustoiminnan pienimuotoisuuden lisäksi siihen, että asunnossa on ollut lyhytaikaisten majoitusjaksojen lisäksi myös sen pääkäyttötarkoituksen mukaista pidempiaikaista asumista. Koska lisäksi toiminnan vaikutukset talon muihin asukkaisiin jäivät epäselviksi, rakennusvalvonta on hallinto-oikeuden mukaan voinut harkintavaltansa nojalla hylätä taloyhtiön valituksen.
”Hallinto-oikeuden ratkaisu on tärkeä, ja osaltaan selkiyttää lyhytaikaisen vuokrauksen sallittavuutta taloyhtiössä. Kalustettuja asuntoja tarvitaan monenlaisiin tarpeisiin, ja niitä pitää pystyä tarjoamaan myös lyhyemmäksi ajaksi. Asumisrauhasta taloyhtiössä on toki huolehdittava, mutta kaupungissa asuessa ei voida vaatia, että jokaisen naapurin naama olisi tuttu.” toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes.
Sama taloyhtiö on koettanut kieltää lyhytaikaisen vuokrauksen myös yhtiöjärjestyksessään. Patentti- ja rekisterihallituksen kieltäydyttyä tekemästä muutosta ilman kaikkien osakkeenomistajien suostumusta se vei asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Markkinaoikeuden lokakuussa antaman ratkaisun mukaan esitetty muutos olisi rajoittanut osakkeenomistajan oikeutta hallita asuntoaan. Muutos olisi siksi edellyttänyt kaikkien osakkaiden suostumusta, mitä yhtiö ei ollut pystynyt esittämään.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna HughesToiminnanjohtaja, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:0400 440 903sanna.hughes@vuokranantajat.fiTietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 29 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Vuokrien nousu oli loppuvuonna nopeinta Tampereella ja Vantaalla19.1.2023 09:12:14 EET | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2022 viimeiseltä neljännekseltä loka-joulukuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (0,9 %) puolet hitaampaa kuin muualla Suomessa (1,8 %). Loppuvuonna vuokrien nousu kuitenkin vauhdittui pääkaupunkiseudulla ja eritysesti Vantaalla.
Vuokranantajakysely 2023: Maltti yhdistävä tekijä niin velanotossa, asuntojen ostossa kuin vuokrankorotuksissakin12.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Valtaosalla vuokranantajista on velkaa maltillisesti ja tähtäimenä eläkepäivien lisätulo. Tämä käy ilmi Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä, johon vastasi yli 2300 yksityistä pienvuokranantajaa. Korkojen ja hoitokulujen nousu on heikentänyt asuntosijoittamisen kannattavuutta ja lisännyt riskejä, mikä on näkynyt kasvavana malttina uusien sijoitusasuntojen ostamista kohtaan. Maltti on näkynyt myös vuokrankorotuksissa.
Parvekelumi voi aiheuttaa vesivahingon – näin ohjeistat vuokralaista talvikunnossapidossa13.12.2022 07:00:00 EET | Tiedote
Puut ovat tiputtaneet lehtensä jo syksyllä ja viimeistään nyt lumi on peittänyt monen parvekkeen lattian. Harva tiedostaa, että parvekkeen tukkeutunut ränni voi aiheuttaa massiivisen vesivahingon asuntoon. Parvekkeen puhtaanapito kuuluu asukkaalle riippumatta siitä, asuuko asunnossa sen omistaja vai vuokralainen.
Vuoden 2022 Hyvä vuokranantaja: vuokrasuhde on ihmisten välinen suhde19.11.2022 16:54:59 EET | Tiedote
Hyvä vuokranantaja 2022 -palkinnon voittaja kuvailee itseään ihmisistä kiinnostuneeksi, uteliaaksi, puurtajaksi ja palvelijaksi. Kisassa äänensä antaneet vuokralaiset nostivat esiin muun muassa empatiakyvyn, joustavuuden ja luotettavuuden. Toista kertaa jaettavan palkinnon saaja julkistettiin 19.11. Vuokranantaja 2022 -tapahtuman yhteydessä.
Korkein oikeus vahvisti: vuokrasopimuksen purkamiskynnys korkealla15.11.2022 13:27:37 EET | Tiedote
Vuokranantaja oli purkanut sopimuksen yli seitsemän kuukauden odottelun jälkeen sillä perusteella, että vuokralainen oli säilyttänyt huoneistossa liian suurta tavaramäärää, eikä ollut varoituksista huolimatta vähentänyt sitä riittävästi. Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus ja korkein oikeus katsoivat, että purkamiskynnys ylittyi. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo kommentoi tuoretta ennakkopäätöstä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme