Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Hallituksen budjetista maaseudulle laihat eväät

Jaa

MTK odotti hallitukselta pitkäjänteistä suunnitelmaa siitä, miten maatalouden kannattavuuskriisiä ja rahoitusvajetta hoidetaan. Ratkaisua maatalouden vaikeaan tilanteeseen ei hallituksen vuoden 2018 budjettiesitys tuo, joskin suunnitellut leikkaukset maataloustukiin ja viljelijöiden sosiaaliturvaan pienenivät hieman VM:n ehdotukseen nähden. Positiivista hallituksen budjettiesityksessä ovat lisäpanostukset puurakentamiseen, elintarvikeviennin edistämiseen ja vapaaehtoiseen metsien suojeluun.

Maataloudessa kaikki paine kasautuu ensi vuoden budjettivalmisteluun, jota varjostaa myös Brexitin kautta viljelijöitä uhkaavat leikkaukset ja markkinahäiriöt. Panostukset viljelijöiden jaksamiseen ovat tervetulleita, mutta ne eivät riitä ylläpitämään viljelijöiden nykyistä sosiaaliturvaa.

- Nyt on tarvetta vielä yhdessä katsoa miten viljelijätukien ja sosiaaliturvan heikennyksiltä voitaisiin välttyä, kun viljelijöiden jaksaminen on muutenkin koetuksella, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Hallitus esittää lämmitys-, työkone- ja voimalaitospolttoaineiden energiaveroja. MTK katsoo, että kannattavuuskriisissä olevaa maataloutta ei tulisi miltään osin rasittaa uusilla kustannuksilla.

MTK pitää hyvänä hallituksen lisärahaa ruokaviennin edistämiseen, mutta tulevaisuudessa alueelle pitää voida satsata lisää.

- Maataloudellemme ja elintarviketuotannollemme on ensisijaisen tärkeää, että ruokaviennin kasvattamisessa onnistutaan, Marttila jatkaa.

MTK pitää hyvänä, että metsiemme vapaaehtoiseen suojeluun kannustava Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma Metso sai 10 miljoonaa euroa lisärahoitusta. Määrärahojen lisäys edistää merkittävästi Etelä-Suomen metsien suojelua ja luonnon monimuotoisuutta. Hyvää on myös, että ilmastoystävälliseen puurakentamiseen tehdään 2 miljoonan euron lisäpanostus.

Hallitus päätti käynnistää paljon uusia hankkeita esimerkiksi perhevapaauudistuksen ja yritystukien tulevaisuuden pohdinnan. On hyvä, että näitä pohditaan huolella, mutta valmistelussa on otettava huomioon myös maaseutuelinkeinojen tarpeet ja näkökulmat.

Lisätietoja

Juha Marttila, puheenjohtaja, 050 341 3167

Antti Sahi, toiminnanjohtaja, 0400 804 496

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n Marttila Berliinin ruokamessuilla: Suomella on paljon tarjottavaa laatua vaativalle kuluttajalle19.1.2018 09:00Tiedote

Suomi esittäytyy ruoka- ja matkailumaana tänään Berliinissä avautuvilla, maailman suurimmilla ruoka-alan kansainvälisillä kuluttajamessuilla, Grϋne Wochella. Suomen puhdas luonto ja maukkaat elintarvikkeet ovat valttikortteja, jotka puhuttelevat maailmalla juuri nyt, sanoi Maa- ja metsätaloustuottajan Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila Suomen osaston avajaistilaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme