Sateenkaariperheet ry

Hallituksen esitys perhevapaista heikentäisi useiden sateenkaariperheiden tilanteita - järjestöjen jättäminen valmistelun ulkopuolelle oli kohtalokas virhe

Jaa
Hallitus kehuskelee, että tänään julkaistun perhevapaauudistuksen yksi keskeinen lähtökohta on ollut perheiden monimuotoisuuden huomioiminen. Osittain tämä onkin toteutunut, mutta hallitus teki keskeisen virheen, kun jätti monimuotoisten perheiden järjestöt pois uudistusta valmistelevan työryhmän kokoonpanosta.
Sateenkaariperheet ry on toistuvasti sanonut, että perheiden monimuotoisuuden huomioiminen ratkaistaan sääntelyn yksityiskohdissa. Koska perheiden monimuotoisuutta edustavat järjestöt eivät ole olleet mukana perhevapaauudistuksen yksityiskohtien valmistelussa, juuri se tapahtui, mitä pelkäsimmekin - osa muutostarpeista jää toteuttamatta ja useiden perheiden osalta tilanne jopa huononee.Tässä pikaiset huomiomme sateenkaariperheiden osalta:
 
Kiitämme:
  • Turhan sukupuolituksen poistaminen etuuksien nimistä ja osittain myös lainsäädännön kielestä tekee lainsäädännöstä tarkempaa ja tehokkaampaa, ja edistää samaa sukupuolta olevien parien ja sukupuolen moninaisuuden huomioimista.
  • Juridisen huoltaja-isän puoliso saisi esityksen mukaan mahdollisuuden jäädä perhevapaille, jos isä jakaa hänelle osan kaudestaan.
  • Joidenkin apilaperheiden tilanteissa kaikki tosiasialliset vanhemmat voisivat olla lyhyellä vapaalla yhtä aikaa, esimerkiksi lapsen syntymän yhteydessä.
 
Moitimme:
  • Etuuksien rajaaminen vain huoltaja-vanhemmille ja jakamismahdollisuuden rajaaminen heidän avio/avopuolisoilleen vaikeuttaa monissa apilaperhetilanteissa vapaiden jakamista suhteessa nykytilanteeseen, vaikka esityksessä muuta väitetäänkin. Esimerkiksi apilaperheessä, jossa äitien olisi tarkoitus toimia huoltajina, eivät isät voisi käyttää mitään etuuksia. Ongelma ratkeaisi ainakin osittain, jos huoltajavanhempi voisi jakaa osan vanhempainrahakaudestaan kenen tahansa kanssa, joka vastaa lapsen huollosta. Jakamismahdollisuuden rajaaminen vain avio/avopuolisoihin on turha, normatiivinen ratkaisu, eikä mitenkään tue perheiden monimuotoisuuden huomioimista.
  • Hallituksen esitys heikentää myös niiden perheiden tilanteita, joissa naispari saa lapsen koti-inseminaatiolla. Nykylain mukaan sosiaalinen äiti on oikeutettu kaikkiin etuuksiin lapsen syntymästä lähtien. Hallituksen esityksen mukaan oikeus tulisi vasta perheen sisäisen adoption jälkeen. Tätä odotusaikaa voisi osittain paikata siirtämällä juridisen äidin vapaita sosiaaliselle äidille. Yhtä kaikki, tämä olisi merkittävä heikennys näissä perheissä.
  • Apilaperheen yhtäaikaisten lyhyiden vapaajaksojen ei pitäisi lyhentää lapsen mahdollisuutta olla yhtä pitkään kotihoidossa verrattuna muihin lapsiin.
 
Tutustumme seuraavaksi hallituksen esitykseen perin pohjin ja annamme hallitukselle yksityiskohtaisen lausunnon esityksen hiomistarpeista sateenkaariperheiden osalta. Toivomme, että hallitus ottaa nyt tosissaan näiden yksityiskohtien korjaamisen.
 
"Toivomme myös, että hallitus tulevaisuudessa ottaa järjestöt tiiviimmin mukaan lainvalmistelutyöhön", toteaa Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä. "Tätä hallituskautta on leimannut jopa aikaisempia hallituksia enemmän, että olemme jääneet valmistelun ulkopuolelle. Näin on käynyt esimerkiksi vanhemmuus- ja sijaissynnytyssäätelyn valmisteluiden suhteen."
 
Huomioita perheiden monimuotoisuuden huomioimisesta muidenkin perheryhmien osalta Monimuotoiset perheet -verkoston tiedotteessa >>

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sateenkaariperheet ry
Sateenkaariperheet ry
Hämeentie 29
00500 HELSINKI

050 525 7999http://www.sateenkaariperheet.fi

Sateenkaariperheet ry on vuonna 1997 perustettu lastensuojelu- ja perhejärjestö. Se toimii Suomen sateenkaariperheiden lasten ja vanhempien sekä perhettä suunnittelevien ja vanhemmuudesta kiinnostuneiden ihmisten kontaktifoorumina, vertaistuen tarjoajana, oikeuksien puolustajana, tiedonvälittäjänä ja edunvalvojana sekä perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten kouluttajana.

Sateenkaariperheet ry hallinnoi kaikkien sateenkaarijärjestöjen yhteistä Perhesuhdekeskusta, joka pyrkii lisäämään hyvinvointia sateenkaarikansan perhesuhteisiin. www.perhesuhdekeskus.fi

Sateenkaariperheet ry haluaa kiinnittää huomiota siihen, että erilaisten perheiden näkökulma tulee lähtökohtaisesti aina huomioida lainsäädäntötyössä, jotta uudistettavat käytännöt huomioivat kaikki lapset ja perheet. Perheiden monimuotoisuutta edustaa yksittäisten perhejärjestöjen lisäksi Monimuotoiset perheet -verkosto, jonka asiantuntemus on lainsäätäjän käytettävissä. www.monimuotoisetperheet.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sateenkaariperheet ry

Suomi sai YK:n lapsen oikeuksien komitealta huonon arvosanan – jätti sateenkaariperheen lapsen korvauksetta4.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Suomi karkotti venäläisen sateenkaariperheen lapsen vanhempineen, koska katsoi, että lapsi ei tarvinnut kansainvälistä suojelua. YK lapsen oikeuksien komitea totesi ratkaisussaan vuonna 2021, että Suomi oli loukannut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kolmea artiklaa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun komitea antoi Suomelle langettavan ratkaisun. Tänä keväänä komitea päätti asian seurannan ja antoi arvionsa ratkaisun toimeenpanosta. Arvosanaksi annettiin ”B”, mikä tarkoittaa, että ratkaisu on vain osittain toimeenpantu. Suomi ei esimerkiksi ole maksanut lapselle mitään korvausta, vaikka komitea sitä edellyttikin. Sateenkaariperheet ry on järkyttynyt tapauksen puutteellisesta toimeenpanosta.

Laki ei tunnista Otson, 25, neljää vanhempaa: ”Kaikki he ovat minulle yhtä tärkeitä”20.11.2023 08:15:00 EET | Tiedote

Nykylainsäädännössä lapsella voi olla enintään kaksi vanhempaa. Tosiasiallisia vanhempia monissa perheissä on kuitenkin useampi, kuten kumppanuusperheissä. Näissä perheissä voidaan eksyä byrokratiaviidakkoon, kun lapsen tapaamisoikeus ja elatusvelvollisuus eivät tule annettuna. Kysyimme Lapsen oikeuksien viikolla kumppanuusperheen lapselta Otsolta, 25, miten lainsäädännön puutteet ovat hänen perheensä elämässä näkyneet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye