Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Hallituksen etsittävä työllisyystoimia muualta kuin työttömyysturvan leikkaamisesta

Jaa

SAK ehdottaa kehysriiheen valmistautuvalle hallitukselle työvoimakoulutuksen reipasta lisäämistä ja työttömyysturvan uudistamista niin, että se tukee työttömien osaamisen kehittämistä nykyistä paremmin.

– Työllisyys ei kohene ihmisten toimeentuloa heikentämällä. Sen sijaan työttömien työllistymistä tulee tukea osaamisen ja palveluiden kehittämisellä, sanoo johtaja Saana Siekkinen.

Korona on johtanut monilla toimialoilla työntekijöiden syvenevään ahdinkoon, kun työn tekemisen mahdollisuuksia ei ole ollut yli vuoteen. Työttömänä on lähes 330 000 henkilöä, joista kokoaikaisesti lomautettuina on 53 000. Kaikkiaan lomautettuja oli helmikuun lopussa 72 600.

– Näin vaikeassa tilanteessa työttömien ja lomautettujen toimeentulon leikkaaminen ei ole oikea viesti. Yritysten tukemisen lisäksi nyt tarvitaan toimia myös koronan takia työttömäksi jääneiden toimeentulon turvaamiseksi.

Työttömien toimeentulon turvaamiseksi SAK ehdottaa kehysriiheen:

  • Työttömyyspäivärahan enimmäiskestoa pidennetään väliaikaisesti sadalla päivällä.
  • Työntekijöiden toimeentuloa turvataan erityistoimin vaikeimmin koronasta kärsineillä toimialoilla. SAK ehdotti jo vuosi sitten työttömyysturvan korottamista määräajaksi 50 eurolla työttömien taloudellisen taakan helpottamiseksi. Myös Palvelualojen ammattiliitto on ehdottanut koronan vuoksi lomautetuille työttömyysturvan omavastuupäivien poistamista ja työttömyysturvan korottamista.

Saana Siekkinen muistuttaa, että ansiosidonnaista työttömyysturvaa on viime vuosina leikattu useita kertoja. Edellinen hallitus lyhensi turvan kestoa 100 päivällä ja nykyinen hallitus on jo päättänyt työttömyysturvan lisäpäivien poistamisesta.

Hallitus valmistelee parhaillaan pohjoismaista työnhakumallia, joka tarjoaa työttömille lisää tukea työnhakuun. Pitkänä miinuksena mallissa on kuitenkin työttömien velvoitteiden tuntuva kiristäminen.

– Juha Sipilän hallituksen aktiivimallisekoilu osoitti, että työttömyysturvan kiristysten työllisyysvaikutuksia ei ole lopulta helppo edes todentaa. Työttömien elämää niillä kyllä voidaan vaikeuttaa monin tavoin, Saana Siekkinen huomauttaa.

Hallitus valmistelee myös työssäoloehdon uudistamista tuloperusteiseksi. SAK pitää uudistusta tärkeänä, sillä se sopii paremmin nykyiseen työelämään, jossa työn tekemisen tavat ovat hyvin erilaisia.

Työssäoloehdon tuloperusteisuus tarkoittaa sitä, että työssäolon viikkokohtaisesta tarkastelusta luovutaan ja tarkastellaan vain tuloja.

– Työssäoloehdon kehittäminen ei saa olla säästötoimenpide eikä se saa vaikeuttaa työttömäksi jäävien pääsyä työttömyyspäivärahalle tai leikata päivärahan määrää matalapalkkaisilla aloilla. Tämä hallituksen on syytä pitää mielessä jatkotyössä, Saana Siekkinen tähdentää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC, Akava och STTK: Finland bör stödja EU:s stimulanspaket6.5.2021 11:12:20 EEST | Tiedote

Löntagarcentralorganisationerna FFC, Akava och STTK betonar att konsekvenserna kan bli allvarliga om EU:s stimulanspaket fälls i Finland. Om paketet förkastas skulle det sannolikt uppstå marknadstumult som leder till att arbetstillfällen försvinner och vår viktigaste exportregion, unionens inre marknad, lamslås. Organisationerna påpekar att redan det att man åstadkom paketet hade en lugnade effekt på marknaden och har ingett hopp åt världsdelen som har drabbats hårt av coronaviruset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme