Hyvinvointiala HALI ry

Hallituksen paikattava esitystään: hoitotakuuta pitäisi myös noudattaa

Jaa

Hyvinvointiala HALI ry pitää hyvänä, että hallitus on päättänyt tiukentaa perusterveydenhuollon hoitotakuuta kolmesta kuukaudesta viikkoon. On kuitenkin pidettävä huolta, että hyvinvointialueilla on riittävät velvoitteet pitää siitä kiinni.

− On hyvä tavoite, että ihmiset pääsisivät hoitoon seitsemän päivän kuluessa. Näin vaivat eivät pääse pitkittymään ja pahenemaan. On kuitenkin tärkeää, että tulevilla hyvinvointialueilla on riittävän vahva velvoite myös noudattaa hoitotakuuta. Nyt riittävää velvoitetta ei lausuntokierrokselle lähteneessä lakiluonnoksessa ole, sanoo HALIn terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause.

Sama ongelma on Kausen mukaan ollut jo nykyisessä hoitotakuussa: asiakkaalla ei ole käytännössä ollut oikeutta hoitoon, jos aikoja ei ole.

− Kunnille ei koidu juurikaan seurauksia siitä, jos hoitoon pääsy venyy. Ne eivät ole myöskään noudattaneet velvoitetta tarjota palveluseteliä tai muuta ostopalvelua asiakkaalle, jolle kunta itse ei pysty tarjoamaan hoitoa takuuajan puitteissa. Jatkossa lääkäriin pitää päästä viikossa, jos hoitotakuu niin lupaa, Kause jatkaa.

Jos hoitotakuu olisi nyt viikko, sen ulkopuolella olisi yli 23 000 ihmistä. Lisäksi on oletettavaa, että koronan pahentaman hoitovelan takia hoitoon pääsyä kuvaavien tilastojen ulkopuolella on ihmisiä, jotka eivät pääse edes jonoon.

− On tärkeää, että yhtä aikaa hoitotakuun tiukentamisen kanssa tehdään nopeita toimia, jotta hoitohenkilökuntaa on riittävästi. Työvoiman saatavuus on sosiaali- ja terveysalalla tulevien vuosien kaikkein kriittisin kysymys, joka liittyy olennaisella tavalla myös hoitotakuun toteuttamiseen, Kause toteaa.

HALI kritisoi hallituksen esitystä myös siitä, että hoitotakuu koskisi jatkossa pienempää määrää palveluita kuin nykyisin. Esimerkiksi hoito- tai kuntoutussuunnitelmaan kirjattu hoito olisi rajattu takuun ulkopuolelle.

Lisäksi suun terveydenhuollon nykyisestä kuudesta kuukaudesta jatkossa kolmeen kuukauteen kiristyvä hoitotakuu on edelleen liian pitkä. Suun terveyden hoitovelka on jo nyt todella valtava. HALIn näkemys onkin, että suun terveydenhuollossa hoitotakuu tulisi tiukentaa yhteen kuukauteen.

− Hoitoon pääsyn nopeuttaminen on erinomainen tavoite. Lakia säädettäessä on kuitenkin huolehdittava, että ihmisten pääsy palveluihin todellisuudessa paranee ja että asiakas myös pääsee hoitoon luvatussa ajassa, Kause päättää.

Lisätiedot:

Hanna-Maija Kause

johtaja, terveyspalvelut

050 566 7949, hanna-maija.kause@hyvinvointiala.fi

Joel Kuuva

talous- ja veroasiantuntija

050 414 6444, joel.kuuva@hyvinvointiala.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

HALIn viesti kehysriiheen: 10 keinoa, joilla hoitajapulaan saadaan helpotusta heti31.3.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Työntekijäjärjestöt näkevät roiman palkankorotuksen lähes ainoana ratkaisuna työvoimapulaan. Yksityisiä sote-alan yrityksiä ja järjestöjä edustava Hyvinvointiala HALI ry ei jaa tätä näkemystä. Keinoja hoitajapulan helpottamiseksi on runsaasti, ja ne eivät edes vaadi uutta lainsäädäntöä. Ratkaisuilla on kiire, koska vuoden päästä voimaan tuleva hoitajamitoituksen nosto pahentaa tilannetta entisestään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme