Keskuskauppakamari

Hallitus sai joululahjaksi työllisyystavoitteiden täyttymisen – mutta joulu on kohta ohi ja työ jatkuu, muistuttaa Keskuskauppakamarin johtava ekonomisti

Jaa

Keskuskauppakamarin johtava ekonomisti Mauri Kotamäki muistuttaa, että suhdannetilanteeseen nähden Suomen yli 7 prosentin työttömyysaste viestii työmarkkinoiden ongelmista.

Mauri Kotamäki. Kuva: Roni Rekomaa.
Mauri Kotamäki. Kuva: Roni Rekomaa.

Tänään uutisoitiin, että hallituksen tavoittelema 72 prosentin työllisyysaste on saavutettu marraskuussa. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli marraskuussa 2 458 000. Työllisyyden trendi eli kausitasoitettu luku on noin 2 473 000.

Keskuskauppakamarin Mauri Kotamäki onnittelee hallitusta saavutetusta tavoitteesta, mutta muistuttaa, että työn tulee jatkua entistä määrätietoisemmin.

Kotamäen mukaan työllisyysasteen tavoite tulisi olla lähellä Suomen pohjoismaisia verrokkeja, jopa 80 prosenttia. Syntyvyyden laskiessa ja vanhusväestön osuuden kasvaessa kestävyysvajeen umpeen kurominen ei muutoin tule onnistumaan.

”Keskuskauppakamarin puheenjohtajatentissä 11.12. kaikki neljän suurimman puolueen puheenjohtajat linjasivat seuraavan hallituksen tavoittelevan 75 prosentin työllisyyttä. Tämä on hyvä tavoite, mutta pitkällä aikavälillä kestävyysvajeen umpeen kurominen edellyttää kunnianhimoisempaa tasoa”, Kotamäki sanoo.

Hänen mukaansa seuraavan hallituksen mahdollinen tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta tarkoittaisi noin 100 000 lisätyöllistä verrattuna nykytasoon.

”Seuraavat 100 000 työllistä on entistä vaikeampi saavuttaa. Siihen tarvitaan useita työmarkkinoita uudistavia toimia, kuten esimerkiksi sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuudistusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä kotouttamisen tehostamista ja paikallisen sopimisen lisäämistä”, Kotamäki sanoo.

Kotamäki huomauttaa, että työttömyysaste vuonna 2018 jää edelleen korkealle tasolle, eli noin 7,5 prosenttiin.

”Suhdannetilanteeseen nähden työttömyysaste on edelleen korkea ja viestii Suomen työmarkkinoiden ongelmista. Hyvä uutinen siis on, että tulevallakin hallituksella uudistamisen kohteita työmarkkinoilla riittää”, Kotamäki summaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mauri Kotamäki. Kuva: Roni Rekomaa.
Mauri Kotamäki. Kuva: Roni Rekomaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Teknologiamurros, kasvutavoitteet ja kansainvälistyminen haastavat PK-yritysten hallitustyötä20.3.2019 07:00:00 EETTiedote

PK-yritykset panostavat hallitustyöhön ja ovat löytäneet myös ulkopuolisia hallituksen jäseniä. Toisaalta tulevaisuus haastaa hallituksen osaamisen esimerkiksi kasvutavoitteiden, kansainvälistymisen ja teknologisen murroksen muodossa, mikä huolettaa erityisesti toimitusjohtajia. Moni kaipaa hallituksiin lisää vaihtuvuutta, sillä lukuisista hallituksista löytyy myös vapaamatkustaja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme