Kiinteistöliitto

Haluatko asiasi yhtiökokouksen päätettäväksi? Toimi nyt!

Jaa

Kun kevään yhtiökokouskausi on taloyhtiöissä käynnistymäisillään, osakkaalla on h-hetki toimittaa yhtiökokouksen käsiteltäväksi toivomansa asiat hallituksen tietoon.

Osakkaalla on asunto-osakeyhtiölakiin perustuva oikeus saada asiansa yhtiökokouksen käsiteltäväksi, mutta tämä edellyttää, että osakas vaatii sitä kirjallisesti hallitukselta niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

”Osakkaan tulee myös muotoilla vaatimuksen sananmuoto huolellisesti niin, että käsiteltäväksi haluttu asia selvästi ilmenee vaatimuksesta”, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Tarve hyvin selväsanaiseen muotoiluun johtuu siitä, että yhtiökokouksen päätettäväksi tulevien asioiden täytyy olla selvästi mainittu kokouskutsussa. Muuten niitä koskevat päätökset voivat olla pätemättömiä tai jopa mitättömiä.

”On myös tärkeää, että yhtiökokouksen kokouskutsussa mainitaan kaikki käsiteltävät ja päätettävät asiat. Tämä siitä syystä, että osakkaat saattavat päättää kutsussa olleiden asioiden perusteella, osallistuvatko kokoukseen”, Pynnönen sanoo.

Yhtiökokous voi päättää vain sen toimivaltaan kuuluvista asioista

Ennen kuin osakas toimittaa hallitukselle vaatimuksen yhtiökokouksessa käsiteltävästä asiasta, hänen on hyvä varmistaa, että asia kuuluu yhtiökokouksen toimivaltaan. Jos näin ei ole, asiaa ei voida ottaa kokouksessa käsiteltäväksi.

”Esimerkiksi isännöitsijän valinta ja erottaminen kuuluvat nimenomaan hallituksen toimivaltaan, eikä niitä voida ottaa yhtiökokouksen esityslistalle. Samoin, jos asia on jo kertaalleen päätetty yhtiökokouksessa, sitä ei tarvitse osakkaan vaatimuksesta käsitellä yhtiökokouksessa uudelleen, ellei asia ole muuttunut”, Pynnönen sanoo.

Pynnönen suosittelee, että taloyhtiö toimisi Kiinteistöliiton, Isännöintiliiton ja oikeusministeriön yhteistyössä laatiman taloyhtiön viestintäsuosituksen mukaan. Viestintäsuosituksen mukaan hallituksen tai isännöitsijän on hyvä ilmoittaa yhtiökokouksen pitoaika osakkaille heti, kun se on tiedossa. Lisäksi on hyvä ilmoittaa ajankohta, johon mennessä osakkaiden pitää esittää haluamansa asiat yhtiökokouksen käsiteltäväksi sekä tiedot siitä, mihin sähköposti- tai postiosoitteeseen esitettävät asiat lähetetään.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöliitto
Kiinteistöliitto
Annankatu 24, 3. krs
00100 HELSINKI

09 1667 6761http://www.kiinteistoliitto.fi

Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu yli 27 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

 

Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto

Ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan aina taloyhtiön lupa24.4.2019 08:25:00 EESTTiedote

Viime kesän pitkät hellejaksot ovat saaneet monet pohtimaan ilmalämpöpumpun hankkimista myös kerros- ja rivitaloasuntoihin. Taloyhtiössä asuvan on tärkeää muistaa, että osakas tarvitsee asennukseen aina taloyhtiön luvan. Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Uusimaa, Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ja Rakennustieto laativat yhdessä ohjeet ilmalämpöpumpun asentamisesta kerrostaloasuntoon.

Asumistuet kuriin ja varainsiirtoveroa alas – puolueiden kesken syntyi yllättävä konsensus ”Asumisen vapaus” -tilaisuudessa8.4.2019 15:36:48 EESTTiedote

Asumistuet pitää saada kuriin tai vähintään niiden kasvu pitää pysäyttää, ellei ryhtyä järeämpiin toimiin, ilmoittivat eduskuntavaaliehdokkaat Arja Alho (sd), Juhana Vartiainen (kok), Kimmo Tiilikainen (kesk) sekä Mikko Kiesiläinen (vihr) maanantaina eduskunnan Kansalaisinfossa ”Asumisen vapaus” -keskustelutilaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme