Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

HAM Helsingin taidemuseo selvittää tulevaisuuden strategisia linjauksia

Jaa

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on asettanut työryhmän selvittämään HAM Helsingin taidemuseon tulevaisuuden strategisia linjauksia. Selvityksen tavoitteena on kirkastaa kaupungin taidemuseon näyttelytoiminnan, Helsinki Biennaalin ja julkisen taiteen roolia helsinkiläisessä taiteen ja kulttuurin kentässä sekä suhteessa kansainväliseen kenttään.

Tennispalatsin pohjoispäädyn lipalla on taiteilija Villu Jaanisoon teos Lokki. Kuva: Maija Toivanen, HAM.
Tennispalatsin pohjoispäädyn lipalla on taiteilija Villu Jaanisoon teos Lokki. Kuva: Maija Toivanen, HAM.

Selvityksen toteuttaa FM Riitta Heinämaa. Selvitystyötä ohjaa ohjausryhmä, johon kuuluvat HAM Helsingin taidemuseon museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila, Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio, Helsingin kulttuurijohtaja Tuula Haavisto ja Helsingin yhteysjohtaja Sanna-Mari Jäntti.

Taidemuseoilla on merkittävä kaupunkikehitystä vauhdittava tehtävä. Helsingin museokenttä on kasvanut ja kehittynyt myös uusien museohankkeiden - kuten Amos Rexin - myötä. HAMin tulevaisuutta on syytä tarkastella suhteessa tähän muuttuneeseen tilanteeseen.

Tennispalatsissa sijaitseva HAM on uudistanut toimintaansa rohkeasti viime vuosina. Museoon kohdistuu myös useita odotuksia, joiden kaikkien toteuttaminen samassa organisaatiossa ei onnistu nykyisellä toimintamallilla ja nykyisillä toimintaresursseilla.

− Tervehdin ilolla esitettyä selvitystä. HAM on helsinkiläisten oma taidemuseo, joka kerää, esittelee ja hoitaa helsinkiläisten yli 9000 teoksen taidekokoelmaa. Se on viimeisten 50 vuoden aikana toiminut menestyksekkäästi eri puolilla kaupunkia: näyttelytiloissa Kluuvissa, Meilahdessa ja nyt Tennispalatsissa Kampissa. Julkisen taiteen kautta HAM on mukana helsinkiläisten arjessa eri puolilla kaupunkia. Uusi julkisen taiteen biennaali vahvistaa entisestään HAMin kansainvälistä profiilia. Kansainvälisen näyttelytoiminnan ansiosta HAMin yleisösuhde on vahva, ja kynnys tutustua kuvataiteeseen on pidetty matalana. Toimintaympäristön muutokset tarjoavat HAMille mahdollisuuden kehittää toimintaa vielä paremmin yleisöjä huomioonottavaksi. Kaupungin oman taidemuseon tulevaisuudennäkymät ovat valoisat, sanoo museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila.

Korkeatasoinen taidemuseotoiminta on osa Helsingin strategiaa

Kaupunkistrategian mukaan Helsinki on monipuolinen ja kansainvälisesti vetovoimainen kulttuuri-, urheilu- ja tapahtumakaupunki.  Helsinki vauhdittaa toteuttamiskelpoisten suurhankkeiden etenemistä ja panostaa kulttuurin ja urheilun suurtapahtumien sekä kongressien houkutteluun ja luomiseen.

Helsinki nopeuttaa omaa päätöksenteko-, ennakointi- ja reagointikykyään ja pyrkii hallittuun rytminmuutokseen omassa tekemisessään. Päätöksentekomalleja ja palveluprosesseja tehostetaan ja byrokratiaa kevennetään. Huippulaatuinen ja helposti saavutettava kulttuuri sekä urheilutapahtumat tuovat ihmisiä yhteen ja lisäävät keskinäistä ymmärrystä.

Helsingin merkitys taidekaupunkina kasvaa koko ajan. Uudet museot ja taidehankkeet muokkaavat kaupunkia helsinkiläisten kotina ja luovat mielikuvaa myös kansainvälisten yleisöjen suuntaan.

− On tärkeää, että tässä kokonaisuudessa Helsingin taidemuseon rooli kehittyy ja päivittyy. Tämä on erityisen merkityksellistä suhteessa julkiseen taiteeseen ja tulevaan Helsinki Biennaleen. Vuonna 2015 tehty päivitys museon toimintaan toimii hyvänä pohjana HAMin kunnianhimoiselle kehittämiselle edelleen, sanoo pormestari Jan Vapaavuori.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sanna-Mari Jäntti, Helsingin kaupunginkanslian yhteysjohtaja, +358 400 536 581, sanna-mari.jantti@hel.fi

Maija Tanninen-Mattila, HAM Helsingin taidemuseon museonjohtaja, +358 40 5439659, maija.tanninen@hel.fi

Laitio Tommi, Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja, +358 50 5634950, tommi.laitio@hel.fi

Kuvat

Tennispalatsin pohjoispäädyn lipalla on taiteilija Villu Jaanisoon teos Lokki. Kuva: Maija Toivanen, HAM.
Tennispalatsin pohjoispäädyn lipalla on taiteilija Villu Jaanisoon teos Lokki. Kuva: Maija Toivanen, HAM.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Työttömyysaste pieneni kaikilla Helsingin asuinalueilla19.6.2019 11:33:00 EESTTiedote

Helsingin työttömyysaste oli vuoden 2018 lopussa 9,2 prosenttia. Työttömyysaste pieneni vuoden takaisesta reilulla prosenttiyksiköllä. Työttömyysaste laski kaikissa Helsingin suurpiireissä. Eniten pudotusta oli korkeimman työttömyysasteen alueella Itäisessä suurpiirissä. Vähiten työttömyysaste laski Eteläisessä suurpiirissä. Työttömyysasteet vaihtelevat Helsingin isoissa suurpiireissä Eteläisen 5,8 prosentin ja Itäisen 13,4 prosentin välillä.

Helsingin kaupungin kestävän kehityksen raportti YK:lle on valmistunut18.6.2019 09:30:00 EESTTiedote

Helsinki haluaa olla globaalin vastuun paikallisen toteuttamisen edelläkävijä ja päätti syyskuussa 2018 sitoutua vapaaehtoiseen kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanoraportointiin YK:lle, New Yorkin jälkeen toisena kaupunkina maailmassa ja ensimmäisenä eurooppalaisena kaupunkina. YK:lle heinäkuussa luovutettava raportti Agendasta teoiksi – YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen Helsingissä 2019 on valmistunut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme