Hämeen ELY-keskus

Hämeen ammattibarometri: Työvoimapulasta kärsivien ammattien määrä ennätyskorkealla

Jaa

Hämeen tuoreessa ammattibarometrissa käytiin läpi hieman yli 200 ammatin lähitulevaisuuden kehitysnäkymiä. Työvoimapulasta kärsii 100 ammattia. Syksyn arviossa työvoimapulaa potevia ammatteja oli 81 ja vuotta aiemmin 47. Pula osaavasta työvoimasta vaivaa edelleen yhä useampaa ammattia koko Hämeen alueella. Samanaikaisesti uusien avoimien työpaikkojen tarjonta on ennätyksellisen korkealla. Tiedot perustuvat Hämeen TE-toimistossa helmi-maaliskuun 2022 aikana tehtyyn arvioon ammattien kysynnän ja tarjonnan suhteista lähitulevaisuudessa. Arvio tehtiin samanaikaisesti myös muissa Suomen TE-toimistoissa.

Työvoimapulan painopiste terveys- ja terveysalan ammateissa korostuu edelleen. Hämeen vaikein tilanne on sosiaalityön erityisasiantuntijoiden, sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien, lähihoitajien, yleislääkäreiden, ylilääkäreiden ja erikoislääkäreiden ja psykologien rekrytoinneissa. Samanaikaisesti ongelmat osaavan työvoiman saatavuudessa jatkuvat monissa teollisuuden, rakentamisen ja opetusalan ammateissa. Sovellusohjelmoijat ja sovellussuunnittelijat ovat tulleet pula-ammattien kärkipäähän jäädäkseen. Vuosi sitten ravintola- ja suurtaloustyöntekijöiden työmahdollisuudet olivat rajatut ja ammatissa työvoimasta oli ylitarjontaa. Nyt työntekijöistä on pulaa.

Monissa ammateissa työmarkkinatilanne vaihtelee seutukunnittain, mutta muun muassa sosiaalityön erityisasiantuntijoista, sairaanhoitajista ja terveydenhoitajista, lähihoitajista, yleislääkäreistä, ylilääkäreistä ja erikoislääkäreistä, psykologeista, tarjoilijoista, toimisto- ja laitossiivoojista, kodinhoitajista (kotipalvelutoiminta), hitsaajista ja kaasuleikkaajista, koneenasettajista ja koneistajista, hammaslääkäreistä, lastentarhanopettajista, betonirakentajista ja raudoittajista sekä pikaruokatyöntekijöistä on pulaa koko Hämeen alueella.

Työvoiman ylitarjontaa arvioitiin olevan vain 10 ammatissa. Eniten ylitarjontaa työvoimasta on edelleen yleissihteereistä.

Rekrytointitarpeiden arvioidaan lähitulevaisuudessa kasvavan eniten psykologeista, ravintola- ja suurtaloustyöntekijöistä, tarjoilijoista, lähihoitajista, sähkö- ja automaatioinsinööreistä, elektroniikan erityisasiantuntijoista, yleislääkäreistä, ylilääkäreistä ja erikoislääkäreistä, ylihoitajista ja osastonhoitajista sekä sairaanhoitajista ja terveydenhoitajista.

Miten ja miksi ammattibarometri tehdään?

Ammattien työmarkkinanäkymien arvio tehdään TE-toimistoissa. TE-toimiston virkailijat arvioivat noin 200 ammatin työvoiman kysyntänäkymiä ja työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapainon kehitystä puoleksi vuodeksi eteenpäin. Hämeessä arviointiin osallistuu myös yhteistyötahoja.

Työ- ja elinkeinotoimistot perustavat arvionsa työnantajilta ja työnhakijoilta haastattelujen ja työnantajakäyntien kautta saamiinsa tietoihin sekä mm. barometrien ja seurantajärjestelmien tietoihin.

Ammattibarometriarvioinnilla pyritään parantamaan avointen työpaikkojen ja työnhakijoiden kohtaamista sekä edistämään ammatillista ja alueellista liikkuvuutta.

Seuraava arvio työllistymisen näkymistä eri ammateissa tehdään syksyllä 2022.

Tältä sivulta voit hakea TE-toimistojen arvion eri ammattien työmarkkinanäkymistä myös seutukuntatasolla.

Lisätietoja:

Hämeen TE-toimisto:
Johtaja Eija Mannisenmäki, puh. 0295 041 840
Palvelujohtaja Pekka Voutilainen, puh. 0295 041 795
etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi

Hämeen ELY-keskus:
Erikoissuunnittelija Sanna Paakkunainen puh. 0295 025 159
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Työttömien määrän lasku jatkui huhtikuussa24.5.2022 08:07:57 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli huhtikuun lopussa 17 833 työtöntä työnhakijaa, joista 1323 kokoaikaisesti lomautettuja. Se on 4715 vähemmän (-21 %) kuin vuosi sitten. Työttömyyden lasku johtui sekä lomautettujen (-2062) että muiden työttömien (-2653) määrän vähentymisestä. Maaliskuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä alueen TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa tippui 837:llä johtuen myös sekä lomautettujen että muiden työttömien määrän laskusta. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Runsasluminen talvi nosti vedenkorkeuksia paikoitellen Hämeen alueella poikkeuksellisen korkealle11.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Kevään tulvahuiput on osin ohitettu Hämeen alueella. Vesi nousi pelloille, katkaisi joitakin pienempiä teitä ja kevyenliikenteenväyliä, nousi pihoille sekä uhkasi vapaa-ajanasutuksia, sauna- ja varastorakennuksia ja joitakin omakotitaloja. Huhtikuussa onneksi vältyttiin isommilta sateita. Jokien pinnat ovat nyt laskussa, mutta suurimmat järvet jatkavat nousuaan. Vesi on paikoin edelleen korkealla. Viikon lopulle on ennusteen mukaan luvassa sateita.

Työttömien määrä jatkaa laskua2.5.2022 08:08:07 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli maaliskuun lopussa 18 670 työtöntä työnhakijaa, joista 1527 kokoaikaisesti lomautettuja. Se on 4883 vähemmän (-21 %) kuin vuosi sitten. Työttömyyden lasku tuli tasaisesti sekä lomautettujen (-2460) että muiden työttömien (-2423) määrän vähenemisestä. Työttömyyden lasku vuositasolla oli hieman alkuvuotta nopeampaa johtuen myös siitä, että vuosi sitten koronasta johtuvat rajoitustoimenpiteet lisäsivät työttömyyttä erityisesti lomautuksina. Helmikuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä alueen TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa laski 957:llä johtuen myös sekä lomautettujen että muiden työttömien määrän vähentymisestä. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme