Hämeen ELY-keskus

Hämeen ELY-keskus on antanut lausunnon Länsi-Orimattilaan suunnitellusta kiertotalousalueesta ja kallion louhinnasta

Jaa

ELY-keskuksen tarkastelussa Gles Kierrätys Oy:n hakemuksesta ei ole noussut esiin ehdottomia esteitä maa-aines- ja ympäristöluvan myöntämiselle, mutta ELY-keskus edellyttää lausunnossaan vielä lisäselvityksiä ja tarkennuksia suunnitelmiin.

Gles Kierrätys Oy:n kiertotalousalueella on tarkoitus louhia kalliota sekä varastoida ja murskata purkubetonia, kierrätysasfalttia ja kiviainesta. Lisäksi alueella seulotaan pilaantumatonta maa-ainesta ja jatkojalostetaan sitä mullaksi. Lupaviranomaisena Gles Kierrätys Oy:n maa-aines- ja ympäristölupahakemuksessa on Etelä-Suomen aluehallintovirasto. 

ELY-keskuksen tarkastelussa Gles Kierrätys Oy:n hakemuksesta ei ole noussut esiin ehdottomia esteitä maa-aines- ja ympäristöluvan myöntämiselle. ELY-keskuksen arvion mukaan hankkeella ei todennäköisesti tulisi olemaan haitallisia vaikutuksia Puujoen tai Porvoonjoen vedenlaatuun tai lintuvesiensuojeluohjelmaan kuuluvalle Tekemäjärven luonnonsuojelualueelle.  

Hakemuksessa on kuitenkin puutteita, joiden korjaaminen edellyttää vielä lisäselvityksiä ja tarkennuksia suunnitelmiin. Esimerkiksi luontoselvitystä on tarpeen täydentää kirjoverkkoperhosen, liito-oravan ja pesimälinnuston  sekä metson soidinalueen tarkemmalla selvittämisellä. Näiden selvitysten tuloksilla voi olla vaikutuksia toiminta-alueen rajaukseenELY-keskuksen mielestä Luhtikyläntien varren asutukselle aiheutuvia haittoja on tarpeen vähentää hakemuksessa esitettyjen toimenpiteiden lisäksi toiminta-aikoja rajoittamalla. Lausunnossa on esitetty huomioita myös kalliolouhoksen maisemointiin, polttoaineiden käsittelyyn, pinta- ja pohjavesien tarkkailuun ja toiminnan harjoittajalta vaadittavaan vakuuteen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Tuomo Korhonen, pohjavesiasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, tuomo.p.korhonen(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 025 191

Luonnonsuojelu: Pauliina Kauppinen, ympäristöasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, pauliina.kauppinen(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 025 202

Vaikutukset pintavesiin: Mimmi Kaskenpää, ylitarkastaja, Hämeen ELY-keskus, mimmi.kaskenpaa(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 025 173

Tiedotus:
Miira Pakkala, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme