Hämeen ELY-keskus

Hämeen ELY-keskus on lausunut Huhtainnummen soranottoalueen laajennuksen ympäristövaikutuksista

Jaa

Huhtainnummen sora Oy suunnittelee Hausjärvellä sijaitsevan soranottoalueensa laajentamista. Hankkeessa on ollut käynnissä ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA), jonka aikana on selvitetty soranoton laajennushankkeen ympäristövaikutuksia. ELY-keskus katsoo, että laajennushanke voidaan nähdä jatkosuunnittelukelpoiseksi.

Hankealueen sijainti (Lähde: YVA-selostus, Huhtainnummen sora Oy)
Hankealueen sijainti (Lähde: YVA-selostus, Huhtainnummen sora Oy)

Hämeen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Huhtainnummen sora Oy:n Hausjärvellä sijaitsevan soranottoalueen laajennushankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Samalla hankkeen YVA-menettely on päättynyt. Arviointiselostuksesta jätettiin 5 lausuntoa ja 2 mielipidettä.

Hämeen ELY-keskus katsoo, että molempien YVA-menettelyssä tarkasteltujen hankevaihtoehtojen merkittävimpiä vaikutuksia ovat vaikutukset pohjaveteen ja hankealueen läheisiin lähteisiin. Näiden lisäksi Huhtainnummen ottoalueen melu vaikuttaa yhdessä läheisen Ruduksen ottoalueen melun kanssa ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen, ja meluvaikutuksia voidaan siten pitää keskeisinä.

Hämeen ELY-keskuksen näkemyksen mukaan molemmat hankevaihtoehdot voidaan katsoa toteuttamiskelpoisiksi, koska tehdyn vaikutusarvioinnin perusteella kummastakaan vaihtoehdosta ei näyttäisi aiheutuvan merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia eikä kummankaan vaihtoehdon kohdalla ole tunnistettu ehdottomia ympäristöllisiä toteuttamisesteitä. Hankevaihtoehdon VE1 vaikutukset ovat suuruudeltaan hankevaihtoehtoa VE0+ suurempia, mutta eivät kuitenkaan niin suuria, että vaikutukset muodostuisivat VE1 toteutuksen esteeksi.

Hankevaihtoehdon VE1 ottoalueen laajentaminen ja maa- ja kiviainestenotto edellyttävät maa-aineslupaa ja kiviaineksen murskaus ympäristölupaa. Jatkosuunnitteluun ja tuleviin lupamenettelyihin liittyvillä tarkentavilla lisäselvityksillä, haittojen ehkäisemis- ja lieventämiskeinoilla sekä lupaan liittyvillä tarkkailuvelvoitteilla voidaan estää merkittävien ympäristövaikutusten muodostuminen.

Huhtainnummen soranottoalueen toiminta ja suunniteltu laajentaminen

Toiminta Huhtainnummen soranottoalueella Hausjärvellä on alkanut 2000-luvun alussa. Toimintaan kuuluvat maa-ainestenotto, kiviaineksen murskaus ja seulonta. Kiviainekset hyödynnetään pääasiassa Fesconin Hausjärven laasti- ja hiekkatuotetehtaalla sekä Lujabetonin tehtailla Järvenpäässä, Helsingin Tattarisuolla ja Espoon Mankkaalla.

YVA-selostuksessa on tarkasteltu ja vertailtu seuraavien vaihtoehtojen ympäristövaikutuksia:

  • Vaihtoehto 0+ (VE0+): Ottotoimintaa ei laajenneta. Toimintaa jatketaan nykyisen maa-aines- ja ympäristöluvan mukaisesti. Suunnittelualueen pinta-ala on yhteensä noin 47 hehtaaria, josta ottamisalueen pinta-ala on 24,4 hehtaaria. Kokonaisottomäärä on 2 675 000 kiintokuutiometriä, k-m3 (noin 4 815 000 tonnia). Vuotuinen ottomäärä vaihtelee, mutta on keskimäärin noin 178 000 k-m3 vuodessa. Alimmillaan ottotaso on tasolla +120 (metriä merenpinnasta, N2000). Toiminta jatkuu luvan mukaisesti vuoteen 2035 saakka.
  • Vaihtoehto 1 (VE1): Ottamista laajennetaan nykyistä ottoaluetta syventämällä ja laajentamalla. Suunnittelualueen pinta-ala on laajennuksen jälkeen 52 hehtaaria, josta ottamisalue on 44 hehtaaria. Kokonaisottomäärä on 4 900 000 k-m3 (8 820 000 t). Vuotuinen ottomäärä vaihtelee, mutta on keskimäärin noin 178 000 k-m3 vuodessa. Alimmillaan ottotaso on +118 (N2000). Toiminta jatkuisi arviolta vuoteen 2050.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Johanna Flood, Hämeen ELY-keskus (YVA-yhteysviranomainen), puh. 0295 025 019

Tiedotus:
Miira Jaakonaho, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Kuvat

Hankealueen sijainti (Lähde: YVA-selostus, Huhtainnummen sora Oy)
Hankealueen sijainti (Lähde: YVA-selostus, Huhtainnummen sora Oy)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme