Hämeen ELY-keskus

Hämeen ELY-keskus on lausunut Kusiaismäen kallioalueen kiviainestenottohankkeen ympäristövaikutuksista

Jaa

Janakkalan kunta suunnittelee kalliokiviaineksen ottohanketta Janakkalan Rehakassa sijaitsevalle Kusiaismäelle. Hankkeessa on ollut käynnissä ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA), jonka aikana on selvitetty kiviainestenottohankkeen ympäristövaikutuksia. Hämeen ELY-keskus katsoo, että hankkeen todennäköisesti merkittävimpiä ympäristövaikutuksia ovat vaikutukset pohjavesiin, meluun ja tärinään sekä liikenteeseen ja liikenneturvallisuuteen.

Hankealueen sijainti (Lähde: YVA-selostus, Janakkalan kunta).
Hankealueen sijainti (Lähde: YVA-selostus, Janakkalan kunta).

Hämeen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Janakkalan kunnan Kusiaismäen kallioalueen kiviainestenottohankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Samalla hankkeen YVA-menettely on päättynyt. Arviointiselostuksesta jätettiin seitsemän lausuntoa, 23 mielipidettä ja yksi adressi.

ELY-keskus katsoo, että Kusiaismäen kiviaineksen otto- ja murskaushankkeen todennäköisesti merkittävimpiä ympäristövaikutuksia ovat vaikutukset pohjavesiin, meluun ja tärinään sekä liikenteeseen ja liikenneturvallisuuteen. Hankkeella on merkittäviä vaikutuksia myös yhdyskuntarakenteeseen ja maankäyttöön, pintavesiin sekä maisemaan ja ilmanlaatuun (pöly) paikallisesti. Monet edellä mainituista vaikutuksista vaikuttavat merkittävästi myös ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen. Hankealueen lähellä sijaitsevien olemassa olevien toimintojen yhteisvaikutukset etenkin melun ja liikenteen osalta, hankkeen pitkäkestoisuus ja alueen pysyvä muutos korostavat ympäristövaikutusten merkittävyyttä.

ELY-keskus katsoo, että tehtyjen arviointien perusteella kiviainestenottohankkeen toteuttamiskelpoisuudesta ei saada täyttä varmuutta. ELY-keskuksen asiantuntija-arvioinnin perusteella ei voida suoraan varmistua siitä, täyttääkö hanke sellaisenaan luvanmyöntämisen edellytykset pohjavesi-, melu- ja liikenneturvallisuusvaikutusten osalta. Jatkosuunnittelussa onkin selvitettävä tarkemmin mm. hankkeen pohjavesi- ja meluvaikutuksia sekä suunniteltava tarkemmin tarvittavia liikenneturvallisuuden parantamistoimia. Hankkeen jatkosuunnittelussa tulee myös kiinnittää huomiota haittojen ehkäisemis- ja lieventämiskeinojen yksityiskohtaisempaan suunnitteluun ja käyttöönottoon merkittävien haitallisten ympäristövaikutusten estämiseksi.

Hankkeen mukainen kiviainestenotto edellyttää maa-aineslupaa ja kiviaineksen murskaus ympäristölupaa. Lupaviranomaisena toimii kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Mikäli louhintaa tehdään pohjavesipinnan alapuolella, toiminta edellyttää myös vesilain mukaista lupaa. Aluehallintovirasto (AVI) käsittelee vesilain mukaisten hankkeiden lupahakemukset.

Kusiaismäen kiviainestenottohankkeen toteutusvaihtoehdot

Kusiaismäelle sijoittuva hankealue on kooltaan noin 14 ha. Alue on tällä hetkellä metsätalouskäytössä. Hankealueen lounaispuolella on jätteenkäsittelyyn liittyviä toimintoja.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä on tarkasteltu seuraavia vaihtoehtoja:

Vaihtoehto VE0: Hanketta ei toteuteta. Vaihtoehdossa VE0 alueen maankäyttöön ei tule muutoksia. Alueella ei tehdä kiviaineksen ottoa.

Vaihtoehto VE1: Kalliokiviaineksen otto- ja murskaushanke toteutetaan. Louhinta aloitetaan Kusiaismäentien itäpuolella noin tasolla +135 m. Aluksi louhitaan lounaaseen ja länteen päin, jonne louhinta etenee ensin pohjatasona +125 m. Louhinta jatkuu portaittain pohjatasoina +125 m ja +115 m. Myöhemmin louhinta laajenee myös itään päin sekä syvenee koko louhoksen alueella tasolle +115 m. Kalliota louhitaan kaikkiaan yhteensä noin 2,6 milj. m3ktr, jonka lisäksi alueelta poistetaan pinta- ja kaivumaita noin 70 000 m3ktr. Louhittavan kiviaineksen määrä vuosittain on 200 000 m3ktr. Louhinnan ajaksi arvioidaan 13 vuotta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Johanna Flood, Hämeen ELY-keskus (YVA-yhteysviranomainen), puh. 0295 025 019

Tiedotus:
Miira Jaakonaho, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Kuvat

Hankealueen sijainti (Lähde: YVA-selostus, Janakkalan kunta).
Hankealueen sijainti (Lähde: YVA-selostus, Janakkalan kunta).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Runsasluminen talvi nosti vedenkorkeuksia paikoitellen Hämeen alueella poikkeuksellisen korkealle11.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Kevään tulvahuiput on osin ohitettu Hämeen alueella. Vesi nousi pelloille, katkaisi joitakin pienempiä teitä ja kevyenliikenteenväyliä, nousi pihoille sekä uhkasi vapaa-ajanasutuksia, sauna- ja varastorakennuksia ja joitakin omakotitaloja. Huhtikuussa onneksi vältyttiin isommilta sateita. Jokien pinnat ovat nyt laskussa, mutta suurimmat järvet jatkavat nousuaan. Vesi on paikoin edelleen korkealla. Viikon lopulle on ennusteen mukaan luvassa sateita.

Työttömien määrä jatkaa laskua2.5.2022 08:08:07 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli maaliskuun lopussa 18 670 työtöntä työnhakijaa, joista 1527 kokoaikaisesti lomautettuja. Se on 4883 vähemmän (-21 %) kuin vuosi sitten. Työttömyyden lasku tuli tasaisesti sekä lomautettujen (-2460) että muiden työttömien (-2423) määrän vähenemisestä. Työttömyyden lasku vuositasolla oli hieman alkuvuotta nopeampaa johtuen myös siitä, että vuosi sitten koronasta johtuvat rajoitustoimenpiteet lisäsivät työttömyyttä erityisesti lomautuksina. Helmikuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä alueen TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa laski 957:llä johtuen myös sekä lomautettujen että muiden työttömien määrän vähentymisestä. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme