Suomen kansallismuseo

Hämeen linnan, Olavinlinnan, Suomen merimuseon ja Hvitträskin joulu: Tuomaan markkinoita, joulumyyjäisiä ja rakastettu Tove Jansson

Jaa

Suomen kansallismuseon museot ja linnat täyttyvät ohjelmasta joulun aikaan. Monipuolinen ohjelma takaa sen, että luvassa on jokaiselle jotakin.

Hvitträskin joulumarkkinoiden aikaan myös museo on avoinna. Topi Leikas / Museovirasto.
Hvitträskin joulumarkkinoiden aikaan myös museo on avoinna. Topi Leikas / Museovirasto.

Hvitträskin joulumarkkinat kestävät koko viikonlopun, myös museo avoinna

Hvitträskin perinteiset joulumarkkinat pidetään monen vuoden tauon jälkeen 3.–4.12. klo 11–17. Myynnissä on muun muassa joulukoristeita, lahjatavaroita ja taidokkaita käsitöitä. Paikalla on noin 30 kauppiasta, ja löytöjä voi tehdä niin Hvitträskin pihalla kuin sisällä ateljeessakin. Joulumarkkinoille on vapaa pääsy.

Myös Hvitträskin museo on avoinna joulumarkkinoiden aikaan. Opastuksella klo 12.30 kerrotaan kiehtovia tarinoita ateljeekodin historiasta, asukkaista ja arkkitehtuurista. Opastus kestää noin 45–60 min ja sisältyy museon pääsylipun hintaan. Museoon sisään pääsylipulla/Museokortilla.

Joulumarkkinoita lukuun ottamatta Hvitträskin museo on suljettuna talvikauden ja aukeaa yleisölle jälleen toukokuussa 2023.

Suomen merimuseon teemana iki-ihanat Tove Jansson, saaristo ja meri

Kun Meri ja Vellamo viettävät nimipäiviään, järjestää Suomen merimuseo juhlaohjelmaa. Teemana ovat Tove Jansson, saaristo ja meri. Lauantaina 3. joulukuuta klo 13.30–13.45 päästään vartissa pintaa syvemmälle, kun Merikeskus Vellamon Venehallissa kuullaan tiivis opastus Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän Victoria-veneen ja Kustaa Saksin Archipelago-tekstiiliteoksen äärellä. Opastus kestää noin 15 minuuttia ja sisältyy pääsymaksun hintaan (12 € / 9 € / Museokortti). Alle 18-vuotiaat sisään ilmaiseksi.

Iltapäivällä 3.12. klo 14–15.30 kirjailijat Otto Latva ja Maarit Leskelä-Kärki keskustelevat Tove Janssonista ja merestä Meri ja Tove -kirjauutuutensa pohjalta. Teoksessa rakastettua taidemaalaria, kirjailijaa, kuvittajaa, piirtäjää ja sarjakuvataiteilijaa tarkastellaan merellisen linssin läpi.

Askartelupajat saksienkäyttötaitoisille

Joulun jälkeen kahtena tiistaina ja torstaina Merikeskus Vellamossa viihdytään askarrellen, kun Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo järjestävät askartelupajoja. Nonstop-työpajoissa tehdään mm. kalapelejä, ja viipyä voi juuri sen aikaa kuin itseä huvittaa. Työpajat on tarkoitettu kaikille, joilla sakset pysyvät käsissä. Työpajat pidetään 27.12. ja 29.12 klo 11–14 sekä 3.1. ja 5.1. klo 11–14 ja niihin on vapaa pääsy.

Tonttuja Vellamon näyttelyissä

Tontut ovat hiippailleet Merikeskus Vellamoon ja livahtaneet museoiden näyttelyihin. Kuinkahan paljon niitä on, minne ne ovat piiloutuneet ja mitä ihmettä ne museoissa puuhaavat? Tonttuetsintä on käynnissä 3.12.2022–8.1.2023.

Olavinlinnan Tuomaan markkinoilla puuroa, joulupukki ja tunnelmallinen juhlavalaisu

Olavinlinnan kävijät pääsevät 26. marraskuuta bongaamaan tonttuovia jännittävän linnan saleista klo 11–16. Yleisöopastuksia on päivän aikana neljä klo 11, 12, 14 ja 15, ja ne sisältyvät pääsylipun (12 € / 6 € / Museokortti) hintaan. Sisäänkäynti ja lipunmyynti suljetaan klo 15.15.

Olavinlinnan Tuomaan markkinoilla 10.12. on luvassa musiikkiesityksiä, lahjoja pukinkonttiin ja upea juhlavalaisu. Isolla linnanpihalla voi osallistua ohjattuun tonttujumppaan. Pienellä linnanpihalla voit napata jouluisen kuvan joulureen kyydissä. Myös joulupukki on paikalla. Myynnissä on herkkuja pieneen tai isoon nälkään: grillimakkaraa, joulupuuroa ja perinteinen joululounas. Juhlavalaistus piha-alueilla klo 20 asti. Tuomaan markkinoille on vapaa pääsy. Markkinoiden aikaan linnassa ei järjestetä yleisöopastuksia.

Olavinlinnan juhlavalaisu alkaa itsenäisyyspäivänä

Olavinlinna valaistaan Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi 6. joulukuuta. Samalla käynnistyy linnan juhlavalaisu, jota voi ihailla vuoden loppuun asti.

Hämeen linnassa perinteiset Tuomaan markkinat ja Suomen ensimmäinen linnan valoilotulitus

Hämeen linnan perinteiset Tuomaan markkinat järjestetään lauantaina 17.12. klo 10–16. Linnan pihalla, leivintuvassa ja tykkitornissa on myynnissä käsityöläisten ja kauppiaiden tuotteita, käsitöitä, herkkuja ja joulukoristeita. Linnan sisällä on myös markkinoihin liittyvää ohjelmaa. Yleisöllä on vapaa pääsy markkinoille.

Uudenvuodenaattona 31.12. Hämeen linnassa järjestetään Suomen ensimmäinen linnassa järjestetty valoilotulitus.

Avainsanat

Kuvat

Hvitträskin joulumarkkinoiden aikaan myös museo on avoinna. Topi Leikas / Museovirasto.
Hvitträskin joulumarkkinoiden aikaan myös museo on avoinna. Topi Leikas / Museovirasto.
Lataa
Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä kulkivat Klovharun saarelle Victoria-veneellä. Haru, eräs saari -kirjassaan Tove toteaa, että se oli kaunein vene, jota koko siinä saariston osassa oli kuunaan katseltu. Vene on nykyään esillä Suomen merimuseossa Merikeskus Vellamossa.
Kuva: Fred Ohert / Hufvudstadsbladet / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto.
Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä kulkivat Klovharun saarelle Victoria-veneellä. Haru, eräs saari -kirjassaan Tove toteaa, että se oli kaunein vene, jota koko siinä saariston osassa oli kuunaan katseltu. Vene on nykyään esillä Suomen merimuseossa Merikeskus Vellamossa. Kuva: Fred Ohert / Hufvudstadsbladet / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Kutsu medialle: Akseli Gallen-Kallela -näyttely avautuu Kansallismuseossa23.11.2022 12:54:42 EET | Kutsu

Kansallismuseon tuleva näyttely valottaa Akseli Gallen-Kallelan pitkää uraa ja avaa kansainvälisesti tunnetun taiteilijan monipuolista tuotantoa. Suomen kansallismuseon asiantuntijat esittelevät näyttelyn median edustajille 30.11. klo 10–11. Tilaisuudessa on mahdollista haastatella Suomen kansallismuseon näyttelypäällikkö Minerva Keltasta ja ylijohtaja Elina Anttilaa. Sovithan haastatteluajan etukäteen: viestintäasiantuntija Katariina Käyhkö, puh. 0295 336 145, katariina.kayhko@kansallismuseo.fi. Näyttely on avoinna 2.12.2022–2.4.2023.

Kutsu medialle: Akseli Gallen-Kallela -näyttely avautuu Kansallismuseossa22.11.2022 10:21:49 EET | Kutsu

Kansallismuseon tuleva näyttely valottaa Akseli Gallen-Kallelan pitkää uraa ja avaa kansainvälisesti tunnetun taiteilijan monipuolista tuotantoa. Suomen kansallismuseon asiantuntijat esittelevät näyttelyn median edustajille 30.11. klo 10–11. Tilaisuudessa on mahdollista haastatella Suomen kansallismuseon näyttelypäällikkö Minerva Keltasta ja ylijohtaja Elina Anttilaa. Sovithan haastatteluajan etukäteen: viestintäasiantuntija Katariina Käyhkö, puh. 0295 336 145, katariina.kayhko@kansallismuseo.fi. Näyttely on avoinna 2.12.2022–2.4.2023.

Suomen kansallismuseo Helsingin yliopiston raha- ja mitalikokoelman viralliseksi omistajaksi17.11.2022 07:42:21 EET | Tiedote

Helsingin yliopiston raha- ja mitalikokoelma on ollut talletettuna Suomen kansallismuseoon vuodesta 1920. Suomen vanhin julkinen kulttuurihistoriallinen museokokoelma on vuodelta 1747. Nyt kokoelman omistus on siirtynyt Suomen kansallismuseolle, ja kokoelman noin 60 000 esinettä virallisesti osaksi museon numismaattisia kokoelmia. Sopimus lahjoituksesta tehtiin lokakuussa 2022. Allekirjoittajina olivat Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom ja Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme