Hämeen ELY-keskus

Hämeen vesistöjen vedenkorkeuksissa ei suurta vaihtelua

Jaa

Vesistöjen vedenkorkeudet ovat lähes koko Hämeessä hieman keskimääräistä alempana, eikä niihin ennusteta suuria muutoksia. Suurin osa järvien vedenkorkeuksista on jo kääntynyt nousuun.

Kokemäenjoen vesistöalueella Vanajaveden vedenkorkeus Hämeenlinnan kohdallaon vuodenaikaan nähden keskimääräisellä korkeudella, ja sen ennustetaan lähtevän tavan mukaisesti hitaaseen laskuun. Hauhon reitin vedenkorkeudet tyypillisesti nousevat marras-joulukuussa 20–30 cm, mikä ennusteiden mukaan saattaa tänä vuonna jäädä tapahtumatta. Iso-Roineen vedenkorkeus on tällä hetkellä noin 15 cm keskimääräistä alempana, ja ennusteen mukaan ero saattaa kasvaa noin 30 cm:iin loppuvuoden aikana. Kärkölän Valkjärven, Loppijärven sekä Tammelan Liesjärven vedenkorkeudet ovat 15–20 cm keskimääräistä alempana, mutta niiden ennustetaan nousevan lähelle keskimääräistä tasoa loppuvuoden aikana.

Kymijoen vesistöalueella Päijänteen, Ruotsalaisen ja Vesijärven vedenkorkeudet ovat noin 5 cm keskimääräistä alempana ja niiden ennustetaan pysyvän vakaina. Ala-Rievelin vedenkorkeus on noin 25 cm ja Nuoramoisjärven vedenkorkeus noin 15 cm keskimääräistä alempana. Kummankin ennustetaan nousevan hitaasti.

Päijät-Hämeen pienemmistä järvistä Orimattilan Artjärven Pyhäjärven ja Mallusjärven vedenkorkeudet ovat 20–25 cm keskimääräistä alempana, mutta niiden odotetaan nousevan hiljalleen tyypilliselle tasolle.

Pohjavedenpinnat ovat vielä laskussa

Pohjavedenpinnat ovat Hämeessä laskeneet keväästä lähtien, mutta ovat silti vielä ajankohdan keskimääräisen tason tuntumassa. Pohjavedet olivat Hämeen valtakunnallisilla pohjavesiasemilla alkuvuonna pitkäajan mittaushistorian maksimitasoilla, joten pitkään jatkunut pintojen lasku ei ole toistaiseksi aiheuttanut ongelmia vedenhankintaan. Tarvitaan kuitenkin runsaita ja pitkäkestoisia sateita vielä ennen maan routiintumista, jotta pohjavesitilanne ei muuttuisi talven aikana huonoksi. Viimeaikaiset sateet ovat onneksi hidastaneet pohjavedenpintojen laskua ja paikoin vedenpinnat ovat jo kääntyneet nousuun.

Lammin Tullinkankaan pohjaveden seuranta-asemalla pohjavedenpinnat kääntyivät laskuun kesäkuun alkupuolella ja ovat siitä lähtien laskeneet noin 80 senttimetriä. Pohjavedenpinnat ovat Tullinkankaalla noin 20 senttimetriä keskimääräisen tason alapuolella. Lopen ja Tammelan rajalla sijaitsevalla Pernunnummen seuranta-asemalla pohjavedenpinnat kääntyivät laskuun toukokuun loppupuolella. Viiden kuukauden aikana laskua on ollut noin 60 senttimetriä. Pohjavedenpinnat ovat Pernunnummella tällä hetkellä vielä hieman keskimääräisen tason yläpuolella.

Ajankohtaista vesitilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Vesitalousasiantuntija Jukka Sainio, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 064
Hydrogeologi Petri Siiro, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230

Tiedotus:
Miira Jaakonaho, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Nordic Ren-Gas Oy:n Lahden Power-to-Gas-tuotantolaitoksen YVA-menettely on alkanut30.11.2022 13:52:25 EET | Tiedote

Nordic Ren-Gas Oy on toimittanut Hämeen ELY-keskukseen ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukaisen arviointiohjelman (YVA-ohjelman), joka koskee Lahteen suunnitteilla olevaa puhtaiden P2X kaasupolttoaineiden ja CO₂-vapaan kaukolämmön yhteistuotantolaitosta. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Lahden Kymijärven voimalaitoksen välittömässä läheisyydessä sijaitseva niin sanottu Urasan tontti.

Hämeessä lokakuussa 16 842 työtöntä työnhakijaa22.11.2022 08:12:00 EET | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli lokakuun lopussa 16 842 työtöntä työnhakijaa, joista 841 oli kokoaikaisesti lomautettuna. Tämä on 2303 vähemmän (-12 %) kuin vuosi sitten. Sekä lomautettujen (-616) että muiden työttömien (-1687) määrä väheni. Myös syyskuusta lokakuuhun työttömien työnhakijoiden kokonaismäärä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa oli edelleen pienessä laskussa, vaikka lomautettujen määrä kasvoi (+82). Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme