Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Hämeenlinnanväylän ja Kuninkaantammen eritasoliittymän suunnitelmaluonnoksia esitellään verkkotilaisuudessa 16.12.

Jaa

Hämeenlinnanväylä (Vt3) on yksi pääkaupunkiseudun tärkeimmistä sisääntuloväylistä. Tiellä on ajoittain ruuhkaa Kannelmäen ja Kaivokselan välillä ja liikenne aiheuttaa meluhaittaa. Kuninkaantammen uuden asuinalueen rakentaminen on edennyt, mikä edellyttää uuden eritasoliittymän rakentamista. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus), Helsingin kaupungin ja Vantaa kaupungin laatimia tie- ja katusuunnitelmia esitellään joulukuussa järjestettävässä verkkotilaisuudessa. Tilaisuudessa kerrotaan myös liikenneväylien asemakaavoituksen tilanteesta.

Ilmakuva Hämeenlinnanväylästä ja Kuninkaantammesta. Kuva: Helsingin karttapalvelu
Ilmakuva Hämeenlinnanväylästä ja Kuninkaantammesta. Kuva: Helsingin karttapalvelu

Hämeenlinnanväylä on vilkasliikenteinen maantie ja liikenteen sujuvuus on tärkeää Helsingistä pohjoiseen suuntautuvalle liikenteelle. Hämeenlinnanväylällä Kannelmäen ja Kaivokselan välisellä osuudella liikkuu keskimäärin noin 54 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Raskaan liikenteen osuus on noin 6 % kokonaisliikennemäärästä. Väylä on tärkeä valtakunnallisen tavaraliikenteen kannalta. Viime vuosina liikennemäärä on kasvanut noin 3–4 % vuosittain.

Hämeenlinnanväylä on ajoittain ruuhkautunut. Yksi pullonkauloista on Kannelmäen eritasoliittymän ja Kaivokselan eritasoliittymän väli. Tulevaisuudessa Kuninkaantammen ja Myyrmäen alueen rakentaminen sekä Kaivokselan teollisuusalueen kehittäminen asuinalueeksi synnyttävät uutta liikennettä.

Hankkeen tavoitteena on liittää nykyistä ja tulevaa maankäyttöä luontevasti Hämeenlinnanväylään ja parantaa henkilöautoliikenteen, joukkoliikenteen, tavaraliikenteen sekä jalankulun ja pyöräilyn sujuvuutta ja turvallisuutta. Tavoitteena on, että luonnonympäristölle ja Kaivokselan pohjavesiesiintymälle ei aiheuteta haittaa. Liito-oravien reviirit ja niiden väliset reitit otetaan huomioon suunnittelussa. Myös joukkoliikenteen ja tavarakuljetusten matka-ajan ennustettavuuden parantaminen on yksi tavoitteista. Rakennettavat meluesteet vähentävät liikenteen aiheuttamia meluhaittoja asutukselle.

Uudet kaistat ja eritasoliittymä sujuvoittavat liikennettä ja liikkumista

Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan kolmannet kaistat Kannelmäen ja Kaivokselan välille. Lisäksi suunnitellaan uusi Kuninkaantammen eritasoliittymä. Kaivokselan nykyistä eritasoliittymää parannetaan rakentamalla Helsingin suunnasta uusi ramppi Silvolan suuntaan. Suunnitelmaan sisältyy myös parannuksia Hämeenlinnanväylän bussipysäkeille sekä jalankulun ja pyöräilyn järjestelyille. 

Vanhan Kaarelantien, Kuninkaantammen eritasoliittymän ja Kuninkaantammen asuinalueen välille suunnitellaan uusi katu, joka sijoittuu Kehä II:lle aikaisemmin varattuun maastokäytävään. Nykyisiä katuliittymiä parannetaan. Eritasoliittymälle ja uusille kaduille laaditaan tarvittavin osin asemakaavat ja katusuunnitelmat.

Helsingin alueella asemakaavoitusta valmistellaan 26.5.2020 päivätyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaan. Tavoitteena on esitellä kaavaehdotus sekä osallisilta valmistelun aikana saatu palaute kaupunkiympäristölautakunnalle keväällä 2021.

Vantaalla on käynnissä koko kaupungin yleiskaavan laatiminen, minkä saatua lainvoiman aloitetaan tämän suunnittelualueen asemakaavojen ja asemakaavamuutosten laatiminen.

Yleisötilaisuus verkossa 16.12.2020 klo 1819.30

Suunnitelmaluonnosten esittelytilaisuus järjestetään verkkotilaisuutena vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Tilaisuudessa esitellään suunnitelmaluonnokset ja keskeiset muutokset aikaisempiin luonnoksiin nähden. Kuulijat voivat esittää tilaisuudessa kysymyksiä chatin kautta. Tilaisuus järjestetään Microsoft Teams Live -tapahtumana, jota voi seurata tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Tilaisuuteen voi osallistua linkin avulla, joka lisätään 14.12. seuraavalle sivulle:www.vayla.fi/uudellamaalla-suunnitteilla/vt-3-kannelmaen-ja-kaivokselan-valilla-ja-kuninkaantammen-etl

Uusin esittelyaineisto ja suunnitelmaluonnokset esillä 9.22.12.

Väylävirasto:www.vayla.fi/uudellamaalla-suunnitteilla/vt-3-kannelmaen-ja-kaivokselan-valilla-ja-kuninkaantammen-etl

Helsinki: osoitteessa hel.fi/suunnitelmat kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat sekä karttapalvelussa kartta.hel.fi/link/8Fi1Zv

Vantaa: www.vantaa.fi/asuminen_ja_ymparisto/kadut_ja_viheralueet/ajankohtaiset_katu-_ja_viheraluehankkeet/myyrmaki ja osallistuvavantaa.fi

Lisätietoja suunnittelusta antavat 9.–22.12. välisenä aikana:

Uudenmaan ELY-keskus: Sami Mankonen, puh. 0295 021309, sami.mankonen@ely-keskus.fi

Helsingin kaupunki: Jukka Tarkkala, puh. 09 310 37302, jukka.tarkkala@hel.fi

Vantaan kaupunki: Teemu Vihervaara, puh. 043 826 7180, teemu.vihervaara@vantaa.fi

Ramboll Finland Oy: Lotta-Maija Salmelin, puh, 040 0941403, lotta-maija.salmelin@ramboll.fi

Palautetta suunnitelmaluonnoksista voi antaa 30.12. asti

Suunnitelmista voi esittää mielipiteen tai toimittaa lisätietoa:

Helsingin kaupunki, Liikenne- ja katusuunnittelu, Jukka Tarkkala, PL 58214, 00099 Helsingin kaupunki tai jukka.tarkkala@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja suunnittelusta antavat 9.–22.12. välisenä aikana:

Uudenmaan ELY-keskus
Sami Mankonen
puh. 0295 021309
sami.mankonen@ely-keskus.fi

Helsingin kaupunki
Jukka Tarkkala
puh. 09 310 37302
jukka.tarkkala@hel.fi

Vantaan kaupunki
Teemu Vihervaara
puh. 043 826 7180
teemu.vihervaara@vantaa.fi

Ramboll Finland Oy
Lotta-Maija Salmelin
puh, 040 0941403
lotta-maija.salmelin@ramboll.fi

Kuvat

Ilmakuva Hämeenlinnanväylästä ja Kuninkaantammesta. Kuva: Helsingin karttapalvelu
Ilmakuva Hämeenlinnanväylästä ja Kuninkaantammesta. Kuva: Helsingin karttapalvelu
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Millainen on huomisen Länsi-Helsinki? Asukastilaisuus verkossa keskiviikkona 27. tammikuuta kello 17.30−20.0022.1.2021 13:13:11 EETTiedote

Uutta Länsi-Helsinkiä -illassa kaupunkiympäristön toimialan asiantuntijat esittelevät Länsi-Helsingin ajankohtaisia hankkeita ja suunnitelmia. Verkkotilaisuudessa käydään läpi muun muassa alueen kaavoitusta, liikennettä, rakentamista sekä alueen koulujen ja päiväkotien tilannetta. Länsi-Helsinki tiivistyy merkittävästi 2020-luvulla ja alueelle nousee useita uusia asuinalueita, jotka täydentävät nykyisiä kaupunginosia. Illan aiheita ovat muun muassa Läntinen bulevardikaupunki, Kuninkaantammen aluerakentaminen ja Malminkartanon suunnitteluperiaatteet.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 21.1.202121.1.2021 18:11:47 EETTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 21.1.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 4.2.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 19.1.202119.1.2021 18:07:29 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 19.1.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme