Hämeen ELY-keskus

Hämeessä 695 hehtaaria uusia luonnonsuojelualueita vuonna 2022

Jaa
Hämeen ELY-keskuksen alueella perustettiin vuonna 2022 luonnonsuojelualueita tai ostettiin luonnonsuojelutarkoituksiin alueita yhteensä 70 eri kohteella. Näiden alueiden pinta-ala on yhteensä 695 hehtaaria. Metsänomistajille maksettiin korvauksia suojelusta 3,1 miljoonaa euroa. Kymmenen luonnonsuojelualuetta perustettiin maanomistajan pyynnöstä korvauksetta osana valtakunnallista Luontolahja-kampanjaa.
Lehtilahopuun runsaus ja järeys pysty- ja maapuina on tärkeä rakennepiirre METSO-ohjelman kohteiden arvioinnissa. Kuvaaja: Soile Hiitola
Lehtilahopuun runsaus ja järeys pysty- ja maapuina on tärkeä rakennepiirre METSO-ohjelman kohteiden arvioinnissa. Kuvaaja: Soile Hiitola

Metsäisten elinympäristöjen suojelu

Vapaaehtoisessa metsiensuojeluohjelma METSOn kautta suojeltiin metsäalueita
331 hehtaarilla yhteensä 39 eri kohteella. Näistä alueista 33 kohteella alueen omistus säilyi ennallaan ja 6 ostettiin kiinteistökaupalla valtiolle.

Suurimmat yksityisen metsänomistajan suojelemat kohteet olivat noin 70 hehtaaria monimuotoisuudelle merkittävää kangasmetsää Sysmässä ja 49 hehtaarin metsäalue Lopella. Muutoin suojeltujen kohteiden keskikoko oli noin 8,5 hehtaaria. Pääosa suojelluista elinympäristöistä oli iäkkäitä ja luonnon monimuotoisuudelle merkittäviä kangasmetsiä, mutta myös esimerkiksi luonnolle arvokkaita lehtoja ja metsäisiä soita suojeltiin. Luonnonsuojeluun käytetystä 3,1 miljoonan kokonaispotista metsien suojelun osuus oli noin 2,5 miljoonaa euroa.


Luonnonvarakeskuksen mukaan eri tavoin suojeltujen metsien osuus metsien Kanta-Hämeessä on 7,2 prosenttia ja Päijät-Hämeessä 4,4 prosenttia. Metsänomistajien kiinnostus luonnonsuojelua kohtaan on erityisen suurta ja heidän aloitteitaan ja hakemuksiaan saapuu Hämeessä runsaasti vuosittain. Metsäisten elinympäristöjen suojelun tavoitteiden saavuttaminen etenee tasaisesti. Rahoitusta oli käytettävissä erityisen hyvin vuonna 2022; tänä vuonna sitä on edelleen käytettävissä merkittäviin suojelukohteisiin Hämeen alueella.

Soidensuojelu

Metsiensuojelun lisäksi Kanta- ja Päijät-Hämeessä panostettiin myös soidensuojeluun, johon saadaan rahoitusta ympäristöministeriön HELMI-elinympäristöohjelmasta. Vuonna 2022 soita suojeltiin 182 hehtaaria. Yksityisiä suojelualueita perustettiin 12 alueelle yhteensä 137 hehtaaria ja valtiolle ostettiin 7 hehtaaria soita 9 eri kiinteistökaupalla. Maanomistajat saivat soidensuojelusta korvauksia yli puoli miljoonaa euroa.

Suurin yksittäinen suojeltu suoalue sijaitsee Hartolan Isosuolla, sen pinta-ala on 55,20 hehtaaria ja ala on osa valtakunnallista Luontolahja-kampanjaa. Suo suojeltiin siis maanomistajan pyynnöstä korvauksetta.

Soidensuojelun tavoitteena on saada suojelun piiriin arvokkaimmiksi kartoitettuja suokohteita, joita esimerkiksi Kanta- ja Päijät-Hämeessä on yhteensä noin 1500 hehtaaria.

Luonnonsuojelusta yleisesti

Soiden- ja metsiensuojelu on maanomistajalle vapaaehtoista. Luonnonsuojelusta maksettava korvaus tai kauppahinta on yksityisille maanomistajille kokonaan tuloverosta vapaata. Mikäli metsänomistajalla on mielestään suojelun arvoisia alueita omissa metsissään, niin kannattaa selvittää mahdollisuus luonnonsuojelualueen perustamiseen. Asian selvittäminen ei velvoita maanomistajaa mitenkään. Ensimmäinen yhteydenotto kannattaa ottaa esimerkiksi Suomen Metsäkeskuksen metsän- ja luonnonhoidonneuvojiin, joilta saa myös hyvää opastusta omatoimiseen luontoarvojen huomioimiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Kanta-Häme:
Petri Pohjonen, metsätalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus
puh. 040 840 2476

Jari Välijeesiö, ylitarkastaja, Hämeen ELY-keskus
puh. 050 396 1125

Päijät-Häme:
Soile Hiitola, ylitarkastaja, Hämeen ELY-keskus
puh. 050 396 0075

Tiedotus
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Kuvat

Lehtilahopuun runsaus ja järeys pysty- ja maapuina on tärkeä rakennepiirre METSO-ohjelman kohteiden arvioinnissa. Kuvaaja: Soile Hiitola
Lehtilahopuun runsaus ja järeys pysty- ja maapuina on tärkeä rakennepiirre METSO-ohjelman kohteiden arvioinnissa. Kuvaaja: Soile Hiitola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Kanta- ja Päijät-Hämeessä tammikuussa 18 315 työtöntä työnhakijaa21.2.2023 08:10:46 EET | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli tammikuun lopussa 18 315 työtöntä työnhakijaa, joista 1624 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Se on 1650 vähemmän (-8 %) kuin vuosi sitten. Sekä lomautettujen (-360) että muiden työttömien (-1290) määrä väheni. Joulukuuhun verrattuna työttömien määrä laski 247:llä johtuen myös sekä lomautettujen että muiden työttömien määrän laskusta. Työttömyysjaksoja alkoi lähes 3200 kasvaen vuodentakaisesta neljä prosenttia. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Lausunto Nordic Ren-Gas Oy:n Lahden Power-to-Gas-tuotantolaitoksen YVA-ohjelmasta10.2.2023 10:45:00 EET | Tiedote

Nordic Ren-Gas Oy on toimittanut Hämeen ELY-keskukseen ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukaisen arviointiohjelman (YVA-ohjelman). YVA-ohjelma koskee Lahteen suunnitteilla olevaa puhtaiden P2X kaasupolttoaineiden ja CO₂-vapaan kaukolämmön yhteistuotantolaitosta. Arviointiohjelmasta jätettiin yhdeksän lausuntoa ja kolme mielipidettä. Hankkeesta vastaava laatii arviointiselostuksen YVA-ohjelman ja yhteysviranomaisen siitä antaman lausunnon mukaisesti.

Päijät-Hämeen ja Hämeen teollisuusyrityksille tarjolla maksutonta sparrausta Kasvu Openin Kasvupolku® -sparrausohjelmassa8.2.2023 09:22:11 EET | Tiedote

Hämeen ELY-keskus ja TE-toimisto, sekä Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy ja LAB-ammattikorkeakoulu ovat lähteneet tänä vuonna mukaan valtakunnalliseen Kasvu Openin Hiilineutraali Teollisuus Kasvupolulla -sparrausohjelmaan, jotta Päijät-Hämeen ja Hämeen yrityksille tarjoutuisi mahdollisuus saada maksutonta asiantuntijoiden sparrausta, kehittää toimintaansa ja löytää uusia bisnesmahdollisuuksia. Haku Hiilineutraali Teollisuus Kasvupolulla -sparraukseen alkaa 14.2.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme