Hämeen kauppakamari

Hämeessä varovaisen toiveikkaat suhdannenäkymät

Jaa
Työvoimapula ja kannattavuuden heikkeneminen vaikuttavat yritysten suhdannenäkymiin Hämeessä, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreimmasta talouskyselystä. ”Alueemme yritysten suhdannenäkymät ovat varovaisen positiivisia ja yritykset uskovat tilauskannan kasvuun. Pula osaavasta työvoimasta lisää kuitenkin haasteita yritysten toimintaan. Lisäksi tuotantokustannusten nousu vaikuttaa yritysten kannattavuuteen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Vastanneista Hämeessä toimivista yrityksistä 50 prosenttia arvioi liikevaihdon olevan suurempi vuonna 2022 verrattuna vuoteen 2021, kun vielä maaliskuussa 41 prosenttia arvioi liikevaihdon olevan tänä vuonna suurempi kuin viime vuonna. ”Alueemme yrityksistä 40 prosenttia arvioi liikevaihdon kasvavan seuraavien kuuden kuukauden aikana,kun maaliskuussa liikevaihdon kasvuun uskoi vajaat 33 prosenttia vastaajista.Yritysten vastaukset kertovat vahvasta kasvusta tälle vuodelle, vaikka kasvuodotukset eivät ole niin suuria lähitulevaisuudessa”, Eerikäinen arvioi.

Lähes 34 prosenttia hämäläisyrityksistä kertoo tilauskannan olevan nyt suurempi verrattuna vuoden takaiseen ja liki 39 prosenttia kertoo sen olevan yhtä suuri. Seuraavan kuuden kuukauden aikana tilauskannan kasvuun uskoo lähes 29 prosenttia vastanneista, kun maaliskuussa osuus oli 20 prosenttia.

Vastanneista hämäläisyrityksistä 71 prosenttia arvioi henkilöstömäärän pysyvän ennallaan seuraavan kuuden kuukauden aikana. Yrityksistä lähes 22 prosenttia arvioi henkilöstömäärän kasvavan, kun keskimäärin koko Suomessa osuus on 28 prosenttia. ”Työvoiman tarve kasvaa, mutta työvoimapula kuitenkin vaikeuttaa tilannetta Hämeessä”, Eerikäinen toteaa.

Nousevat rahoituskustannukset vaikuttavat yritysten investointihalukkuuteen ja Hämeessä vastanneiden yritysten investoinnit ovat tänä vuonna lähes 28 prosenttia pienemmät verrattuna viime vuoteen. ”Maailman tilanne, korkojen nousu ja inflaatio vaikuttavat investointipäätöksiin, eivätkä yritykset ole halukkaita lisäsatsauksiin”, sanoo Eerikäinen.

Hämeessä vastanneista yrityksistä 39 prosenttia arvioi kannattavuuden pysyvän tänä vuonna ennallaan verrattuna viime vuoteen ja kannattavuuden paranemista arvioi yli 19 prosenttia vastaajista. Kannattavuuden heikkenemistä ennakoi lähes 35 prosenttia, kun keskimäärin koko Suomessa osuus on vajaa 30 prosenttia.

Katso kyselyn tulokset >>>

Kauppakamarien kysely tehtiin 6.-8.6.2022. Kyselyyn vastasi 1998 kauppakamarien jäsenyritystä. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ympäri Suomen kaiken kokoisista yrityksistä. Hämeen kauppakamarin alueella vastanneita yrityksiä oli 119, joista teollisuusyritysten osuus on 32 prosenttia ja palvelualan yritysten 31 prosenttia. Kyselyyn vastanneet kattavat laajasti koko Hämeen kauppakamarin alueen toimialat. Vastanneista yrityksistä lähes 80 prosenttia työllistää alle 50 henkilöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jussi Eerikäinen

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja

Puh:040 739 9303

Kuvat

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Hämeen kauppakamari
Aleksanterinkatu 17 A
15110 Lahti

040 563 5013https://www.hamechamber.fi/

Hämeen kauppakamarin tehtävänä on edistää yritysten toimintaedellytyksiä ja vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon yritysten kilpailukyvyn turvaamiseksi. Lisäksi Hämeen kauppakamari edistää alueensa yritysten verkostoitumista ja yhteistyötä sekä tarjoaa jäsenilleen tietoa, palveluja ja kontakteja. Hämeen kauppakamarin toiminta-alueeseen kuuluvat Päijät-Hämeen maakunta, Kanta-Hämeen maakunnasta Hämeenlinnan ja Forssan seutukunnat sekä Pirkanmaalta Kuhmoinen. Hämeen kauppakamari on Vuoden kauppakamari kaudella 2021–2022.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen kauppakamari

Elinkeinoelämälle tärkeät tiehankkeet on käynnistettävä24.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Valtion väyläverkon investointiohjelmasta puuttuvat Hämeen kauppakamarin alueen kehitykselle ja yrityksille tärkeät tiehankkeet. ”Vaadimme lausunnossamme Väylävirastolle, että vt 12 Uusikylä-Tillola-tiehankkeen kehittämistä jatketaan ja tiehankkeen lisäämistä ensimmäisessä vaiheessa väyläverkon investointiohjelmaan. Lisäksi pidämme erittäin tärkeänä, että Moreeni-Rastikankaan eritasoliittymä valtatielle 3 sisällytetään myös investointiohjelmaan”, vaatii Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Markkinanäkymät ovat sumeat30.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on edelleen heikentynyt lokakuusta. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tammikuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Yritysten kannattavuus heikkenee ja lähes puolet vastanneista pitää hiipunutta kysyntää kasvun esteenä. Toki toimialoittain ja yrityskohtaisesti on selkeästi suuria eroja. Hyvä uutinen on, että työllisyystilanteen uskotaan säilyvän ennallaan seuraavien kuukausien aikana”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Uusia hallitusammattilaisia Hämeen alueelle21.12.2022 15:11:05 EET | Tiedote

Hallitustyöskentelyn osaamista mittaava Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-tutkinto järjestettiin marraskuussa. ”Hyvistä hallitusammattilaisista on pulaa ja on hienoa, että saimme alueellemme uusia tutkinnon suorittaneita. Hallitusammattilaisen on osattava tunnistaa myös yrityksen toimialan ja toimintaympäristön yritysvastuuriskit sekä havaittava kestävän kehityksen ja vastuullisen toiminnan tarjoamat mahdollisuudet uudistumiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme