Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

HAMin verkkonäyttely Hoivan politiikka tuo esiin ajankohtaisen teeman eri puolia

Jaa

Hoivan politiikka -verkkonäyttely on temaattisesti rakennettu kokonaisuus, joka esittelee yhdeksän videoteosta HAMin laajasta mediataiteen kokoelmasta. Hoiva on aiheena ajankohtainen, sillä sen yhteisöllinen ja henkilökohtainen merkitys on noussut uuteen valoon koronaviruspandemian aiheuttaman poikkeustilan keskellä. Yhteiskunnan ylläpitämisen kannalta olennainen hoiva ei jää vain ihmisten välisiin suhteisiin, vaan elämän ylläpito vaatii jatkuvaa vuorovaikutusta myös ympäristön kanssa. Näin ymmärrettynä hoiva on osa yhteenkytkeytymisen verkkoa, jonka haurastuminen on käynyt yhä ilmeisemmäksi myös ilmastonmuutoksen vaikutusten myötä.

Azar Saiyar: Historia valuu kynsien alta, 2017 / Still-kuva videosta
Azar Saiyar: Historia valuu kynsien alta, 2017 / Still-kuva videosta

Hoivan politiikka -kokonaisuuteen valitut teokset ovat luettavissa tämänkaltaisen hoivan ymmärryksen kautta; ihmisyksilön ja -yhteisön suhteena muuhun maailmaan. Hoivassa ei ole kysymys vain huolenpidosta ja positiivisista tunteista, sillä jonkun on hoidettava arkisesta elämästämme syrjään työnnetyt asiat, kuten jäte, lika, kärsimys tai kuolema. Hoivan tarve asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan ja on siten myös valtasuhde, joka määrittelee, kuka mahtuu normiin ja kuka joutuu marginaaliin. Kategorioille pohjautuva, tehokas hoiva mahdollistaa rakenteellista väkivaltaa, ulkopuolelle sulkemista ja näkemättä jättämistä.

Kokonaisuuden teoksissa hoivan teemat nousevat esiin eri tavoin. Pasi Aution teoksessa Aarnen ikkuna (2016) päähenkilö katsoo ulos ikkunasta sään ja vuodenaikojen vaihtuessa ruudun takana. Hänen sisäinen puheensa tuo esiin kodin piiriin jääneen ihmisen tarpeen luoda yhteyksiä ulkopuoliseen maailmaan. Pandemian mukanaan tuonut poikkeustila ja sen vaatima, tilapäiseksi ymmärretty eristäytyneisyys on nostanut esiin sen, kuinka sama tilanne on jo sitä ennen ollut osa monen normaalia.

Minna Suoniemen teoksessa Practical Ecology (2017) päähenkilö puolestaan esittelee korjaamiaan ja kierrättämiään tavaroita. Vanhan muuttamisessa uudeksi ei ole kyse vain säästäväisyydestä vaan myös sen ymmärtämisestä, kuinka materiaalien kautta ihminen ulottuu aina fyysistä kehoaan pidemmälle. Toisaalta teoksessa muokattaviin esineisiin liittyy myös suhde läheisiin ihmisiin. Jani Ruscican Vuorovesiteema, on osa kolmikanavaista Kontrapunkti-teosta (2005). Teoksen tässä osassa joukko ihmisiä kulkee maanmuokkaus- ja rakennustyön kohteena olevan alueen läpija laulaa, aivan kuin välittäen viestiä maisemalle. Jos hoiva on keskeinen kysymys rakennettaessa oikeudenmukaisempaa ihmisyhteiskuntaa, on se läsnä myös eri lajien kanssakäymistä lävistävänä suhteena.

Verkkonäyttelyn muut taiteilijat ovat Alli Savolainen, Jenni Eskola, Azar Saiyar, Maria Duncker, Tuulia Susiaho ja Maria Ylikoski, ja heidän teostensa kautta voi pohtia hoivan kysymyksiä suhteessa esimerkiksi perheeseen, ympäristöön tai koulutukseen. Hoivan ymmärtäminen osana sekä fyysistä että henkistä hyvinvointiamme asettaa sen osaksi poliittisen toiminnan keskiötä.

Yhdeksän mediateosta sisältävän koosteen kokonaiskesto on noin 45 minuuttia.

Hoivan politiikka –verkkonäyttelyn teokset: Pasi Autio, Aarnen ikkuna, 2016; Alli Savolainen, Kuusi minuuttia, kahdeksan kuvaa, 2001; Jenni Eskola, Ääriviiva, 2017; Azar Saiyar, Historia valuu kynsien alta, 2017; Jani Ruscica, Kontrapunkti / Vuorovesiteema, 2005; Minna Suoniemi, Practical Ecology, 2017; Maria Duncker, Oksat, 2005; Tuulia Susiaho, The Empty Head of Alice, 2006; Maria Ylikoski, Eikä saa heilua!, 1998.

Näyttelyn on kuratoinut HAMin amanuenssi Petronella Grönroos.

Verkkonäyttely: Hoivan politiikka / 4.11.2021–30.4.2022 osoitteessa: hamhelsinki.fi/hoivanpolitiikka

Lehdistökuvat:
www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

amanuenssi Sanna Tuulikangas, HAM, puh. 040 178 3537, sanna.tuulikangas@hel.fi

Kuvat

Azar Saiyar: Historia valuu kynsien alta, 2017 / Still-kuva videosta
Azar Saiyar: Historia valuu kynsien alta, 2017 / Still-kuva videosta
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

The Helsinki City Museum, Children's Town and the Burgher’s House Museum Invite You to Enjoy the Holiday Season Once Again  25.11.2021 09:00:00 EET | Press release

The holiday season starts at the Helsinki City Museum and the Burgher’s House Museum on Saturday 27 November. The Christmas Mystery mobile game invites families with children and those young at heart on an adventure into the history of Christmas in Helsinki around the Market Square. The Burgher’s House Museum will take you to a peaceful 19th century Christmas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme