Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Hammaslääkäriseura Apollonia jakoi yli 200 000 euroa tutkimusapurahoja

Jaa
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääketieteen Säätiö, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto ja yhteistyökumppanit jakoivat 223 000 € tutkimusapurahoja hammaslääketieteellisiin tutkimuksiin. Suurin yksittäinen apuraha myönnettiin lasten ja nuorten suunterveyttä kartoittavaan tutkimusprojektiin.

Apollonian apurahajaossa painotetaan tutkimusuransa alussa olevien tutkijoiden tukemista sekä edistetään tutkimustyön jatkuvuutta. Tavoitteena on tukea monipuolisesti korkeatasoista suomalaista hammaslääketieteen tutkimusta, ja hakemusten tieteellinen taso on keskeinen peruste rahoituspäätöksessä. Tutkimusapurahoja myönnettiin tällä hakukierroksella kaikkiaan 36 tutkijalle ja opiskelijalle. Myöntöprosentti nousi yli 50 prosentin.

Ajantasaista tietoa nuorten suunterveydestä

Suurin yksittäinen tutkimusapuraha 21 500 euron Nuoren tutkijan apuraha myönnettiin tänä vuonna erikoishammaslääkäri Mirja Methuenille (Itä-Suomen yliopisto) väitöstutkimukseen, jossa kartoitetaan nuorten suunterveyttä. Tutkimuksen tavoitteena on saada ajankohtaista tietoa hammaskarieksen ja hampaiden erosiivisen kulumisen esiintyvyydestä ja vaikeusasteesta suomalaisilla nuorilla. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään karieksen ja erosiivisen kulumisen syitä (ravitsemus, käyttäytyminen ja kehon koostumus). Tutkimus on osa Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikön Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimusta (PANIC).

– Tutkimuksesta saadaan kliiniseen työhön ajantasaista ja päivitettyä tietoa suomalaisten nuorten karieksen ja hampaiden erosiivisen kulumisen esiintyvyydestä ja vakavuudesta sekä näihin liittyvistä riskitekijöistä. Tuloksia voidaan hyödyntää ennaltaehkäisyssä ja hoidon suunnittelussa, tiivistää Methuen.

Hammaskaries ja erosiivinen hampaiden kuluminen näkyvät laajasti hammaslääkärien vastaanotoilla. Molemmat aiheuttavat peruuttamattomia vaurioita hampaisiin, ja edetessään kipua ja esteettisiä haittoja. Virvoitus- ja energiajuomien käyttö on lisääntynyt nuorten keskuudessa, ja sen myötä myös alttius hampaiden reikiintymiselle ja erosiiviselle kulumiselle. Lasten ja nuorten hampaiden varhainen reikiintyminen altistaa reikiintymiselle myös myöhemmällä iällä. Varhainen puuttuminen onkin tärkeää, sillä niin karies kuin erosiivinen kuluminenkin ovat ehkäistävissä olevia sairauksia.

– Lapsuus ja nuoruus ovat herkkiä ikävaiheita, jolloin luodaan perusta aikuisuudelle, myös suunterveyden osalta. Niin ammattilaisille kuin muulle väestölle on tärkeää saada ajantasaista tietoa lasten ja nuorten suunterveydestä ja keinoista, miten siihen voidaan vaikuttaa. Kaikki tutkimustyö, joka edistää lasten ja nuorten kokonaisterveyttä, on tärkeää, korostaa Methuen.

Listan kaikista tutkimusapurahojen saajista liitteenä.

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia tukee hammaslääketieteellistä tutkimusapurahojen lisäksi myös Apollonian kongressiapurahoilla ja väitöskirja-apurahoilla.

Lisätiedot:

Apollonian asiantuntijahammaslääkäri, HLT, EHL Aija Hietala-Lenkkeri, aija.hietala-lenkkeri (at) apollonia.fi, p. 0400 477 599

Erikoishammaslääkäri Mirja Methuen, mirja.methuen (at) uef.fi, p. 050 567 0924

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Bulevardi 30 B 5
00120 HELSINKI

p. 09 6803 120, toimisto@apollonia.fihttps://www.apollonia.fi

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Uusi Hyvä käytäntö -suositus: Suun tutkimus- ja hoitoväli on yksilöllinen27.3.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Yksilöllisesti määritelty suun tutkimus- ja hoitoväli ylläpitää suunterveyttä ja on sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta riittävä ja kustannusvaikuttava. Juuri julkaistu Hyvä käytäntö -konsensussuositus suun tutkimus- ja hoitovälin määrittämisestä muistuttaa myös, että hoitovälit toteutuvat parhaiten silloin, kun ne sovitaan potilaan kanssa yhdessä ja potilas osallistuu päätöksentekoon.

Päivitetty Käypä hoito -suositus: Kaikki vieroitushoidot ovat edullisempia kuin tupakoinnin jatkaminen6.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Nuorten nikotiiniriippuvuus alkaa ja kehittyy usein nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käytöllä. Ehkäisy tulee kohdistaa lapsiin ja nuoriin, todetaan päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa. Uusista nikotiinituotteista tiedetään vielä melko vähän, mutta nikotiinin haitat ovat hyvin tiedossa. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on pitkäaikaissairaus, joka vaatii toistuvaa tukea ja seurantaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye