Atena

Hämmästyttävä tositarina harhautusoperaatiosta, joka turvasi Normandian maihinnousun onnistumisen.

Jaa

Tosielämän vakoojatarinoiden mestari kertoo petoksen verkoista ja toisen maailmansodan ratkaisun hetkistä. Normandian maihinnousun omalaatuinen vakoojaryhmä on kuin elokuvasta. Värikkäiden, omapäisten ja räjähdysalttiiden kaksoisagenttien käyttäminen oli peliä, jossa sekä voitot että riskit olivat suuria.

Ben Macintyre: Kaksoisagentit – Normandian maihinnousun suuri vakoiluoperaatio

Julkaisu 29.9.2022

Vakooja ja petturi- ja Agentti Sonja -kirjoistaan tuttu Ben Macintyre kertoo jälleen herkullisen ja jännittävän vakoilutarinan. Nyt aiheena on Ison-Britannian tiedustelupalvelun luoma Double Cross -operaatio, jonka päämääränä oli saada Saksan huomio pois Normandiasta, jonne kesän 1944 suuri maihinnousu oli määrä tehdä.

Natsi-Saksa lähetti Britanniaan kymmeniä vakoojia, mutta brittien tehokas vastavakoilu onnistui paljastamaan heidät kaikki. Osa Saksan vakoojista suhtautui alun perinkin kielteisesti työnantajaansa, ja britit onnistuivat käännyttämään monia heistä. Näiden huolellisesti ohjailtujen kaksoisagenttien avulla Saksalle uskoteltiin, että sillä oli Englannissa tehokas vakoojaverkosto, ja sodan edetessä heitä alettiin käyttää koko ajan uskaliaampiin harhautuksiin.

Kaksoisagentit lähettivät Britanniasta käsin tietoa muun muassa keksittyjen joukko-osastojen liikkeistä maihinnousun alla. Saksa sai eri kanavia pitkin harhauttavia tietoja siitä, minne tuleva hyökkäys kohdistuisi. Jos yksikin agentti olisi paljastunut, koko hämäysoperaatio olisi epäonnistunut ja Saksan tiedustelupalvelu olisi voinut päätellä maihinnousun todellisen kohteen.

Väärää tietoa syötti värikäs joukko, johon kuuluivat esimerkiksi turhamainen puolalaissotilas, serbialainen playboy, joka otti tosissaan vain Saksaa vastaan toimimisen, perulainen seurapiirikaunotar, joka osoittautui erinomaiseksi agentiksi, ja tarinoita pursuava espanjalainen pasifistiupseeri, joka ylpeili sillä, ettei ollut koskaan ampunut aseella.

Koko operaatio oli koirankarvan varassa: ryhmään kuuluva ailahteleva ranskatar oli valmis uhraamaan kaiken lemmikkinsä vuoksi. Lopulta onnistuminen ja samalla tuhansien sotilaiden henki riippui Saksan tiedustelupalvelun piiriin jääneestä salaperäisestä kuudennesta vakoojasta, josta kerrotaan nyt ensimmäistä kertaa.

Ben Macintyre (s. 1963) on palkittu toimittaja ja historiantutkija, joka on kirjoittanut lukuisia kirjoja tiedustelun historiasta. Hänen teoksensa Vakooja ja petturi ja Agentti Sonja ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä ympäri maailmaa.

Macintyre on ensiluokkainen kertova historioitsija. Teos etenee vauhdikkaasti kuin tavallista paremmin kirjoitettu trilleri.
– Sunday Telegraph

Macintyre jalostaa vakoilun myyttejä ja samaan aikaan kääntää ne ylösalaisin. Hänellä on myös silmää absurdiudelle.
– Malcolm Gladwell, New Yorker

Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme