Vaasan kaupunki - Vasa stad

Handelsesplanadens cirkulationsplats snart klar 

Dela

De nya trafikarrangemangen vid Handelsesplanadens cirkulationsplats i ändan av motorvägen öppnas för fordonstrafik i månadsskiftet oktober-november. Gång- och cykelvägarna blir klara till 15.11.

Från den nya cirkulationsplatsen finns anslutningar till Handelsesplanaden, motorvägen, Malmögatan och Sjukhusgatan. För fotgängar- och cykeltrafik finns en skild förbindelse under motorvägen mellan Strandlandsvägen och Sandviksparken.  

– I början av november slutförs arbetena på slänterna och grönområdena på området och de kan tidvis begränsa eller störa även fordonstrafiken, berättar Vasa stads byggnadschef Jan-Ove Ingo 

I egen fil genom hela cirkulationsplatsen i en turborondell 

Cirkulationsplatsen som nu blir klar är delvis en tvåfilig cirkulationsplats, d.v.s. en så kallad turborondell.   

– I turborondeller styrs trafiken till en egen fil redan före cirkulationsplatsen och man kör i samma fil genom hela cirkulationsplatsen. Vid dirigeringen av trafiken används förutseende orienteringstavlor och informationstavlor ovanför körbanan, säger Ingo.  

I turborondeller följs samma trafikregler som i vanliga cirkulationsplatser med en fil. Den som är på väg in i rondellen måste väja för trafiken i rondellen och väjningsplikten är angiven med trafikmärke. När man kör ut ur rondellen blinkar man till höger. 

Skyltningen för trafiken till hamnen och Vasklot ändras 

I och med att Handelsesplanadens cirkulationsplats blir klar, ändras skyltningen till hamnen och Vasklot. Från motorvägen till Vasklot dirigeras trafiken i fortsättningen via Handelsesplanaden, Korsholmsesplanaden och Skolhusgatan. 

Första skedet av en mera omfattande förnyelse i Sandviken 

De trafikregleringar som nu blir klara är första skedet av en mera omfattande helhet där gatunätet i Sandviken utvecklas.

I framtiden kommer Sjukhusgatans och Sanmarksgatans anslutningsområde att utvecklas liksom även Strandlandsvägens och Malmögatans anslutningsområde. Cirkulationsplatser kommer att byggas vid de här två anslutningarna. Den exakta tidpunkten för genomförandet av dem klarnar senare. 

I första skedet har i cirkulationsplatsen Sjukhusgatans anslutningsriktning kopplats till Sanmarksgatan via Bragegränden söder om simhallen. För närvarande är

Bragegränden smal och Sjukhusgatan är anknuten till Bragegränden med en snäv kurva. – För dem som kör i riktning mot sjukhuset är det bra att förutse den snäva bågen och den avsmalnande gatan genom att sänka hastigheten, påminner Ingo.  

BilagaFlygbild över Handelsesplanadens cirkulationsplats, Vasa stad 

Kontakter

byggnadschef Jan-Ove Ingo  
tfn 0400 692 007  

Bilder

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum