Royal Ravintolat OyRoyal Ravintolat Oy

Hans Välimäki lyfter restaurang Palace tillbaka till sin glans

Jaa

Den mest kända och internationellt uppskattade finska köksmästaren genom tiderna Hans Välimäki övertar restaurang Palaces kök som öppnar igen i november. Välimäki återvänder efter fyra sabbatsår till fine dining och har bett Eero Vottonen, som är i toppen på de finländska kockarnas egna rankinglista, som partner till Palaces kök. Duons målsättning är att återställa den ställning som Palace förtjänar, alltså bokstavligen till toppen på den moderna finländska gastronomin.

Restaurangbolaget Royal Ravintolat, som är känt för sina klassiska restauranger, berättade på våren att de blivit valda till Eteläranta 10, alltså de blivit invalda som krögare till Finlands näringsliv EK och dess medlemsförbunds förhandlingscentral. År 1952 visade restaurang Palace den bästa nivån av finländsk gastronomi, och restaurangbolaget Royal Ravintolats avsikt är att återställa restaurang Palace till den nivå som den var som bäst. Restaurang Palace som vann Finlands första Michelin-stjärna år 1987 öppnar igen sina dörrar som värdefull arena för firandet av Finlands 100-årsjubileum ledda av Hans Välimäki och Eero Vottonen.

”Palace är en del av den finländska mathistorian. Det är både en stor ära för oss, men också ett stort ansvar att stå bakom Hans och Eero vid upplyftandet av restaurang Palace till gastronomins topp. Det är alltid bra att investera på sådan här passion”, berättar den verkställande direktören för Royal Ravintolat Aku Vikström.

Hans Välimäki uppnådde sin första Michelin-stjärna genom att leda restaurang Chez Dominique och två år senare beviljades en till stjärna, och blev då den andra restaurangen i norden med två stjärnor. Efter att ha upprätthållits de två stjärnorna i historiska elva år, bestämde Hans Välimäki att hans skulle ta distans till fine dining och genom att hålla sabbatsår och studera nya ämnen. Nu återvänder som köksmästare för restaurang Palace till den stilen av mat som han är bäst känd för.

”Att ta fyra år tjänstledigt från matlagning på Michelin-nivå gav förutom mycket energi också möjligheten att studera för mig nya arbetsmodeller och populariseringen av restaurangmat. Utformning av olika mat- och restaurangkoncept och planering var uppfriskande, men nu är jag redo att återvända till det som jag älskar mest. Min stora passion är att framställa handgjord mat av högsta kvalité och den sakkunskapen vill jag mer konkret än tidigare visa för kunden “, säger restaurang Palaces köksmästare Hans Välimäki och fortsätter: ”Klassisk kokkonst håller alltid sitt värde då en ny möjlighet öppnade sig för mig att förverkliga den restaurangslegenden i ett kök, kunde jag inte vara utan att ta vara på möjligheten. Palaces poäng har alltid varit ett modernt förhållningssätt till mat och på det sättet kommer vi gå på även i fortsättningen.”

För att lyckas med helhet som består av en Palace liknande, fine dining-restaurang, Amerivan Bar-cocktailbar och en mångsidig festvåning har Välimäki bjudit in köksmästaren, den före detta kollegan och sin högra hand i Chez Dominique Eero Vottonen som sin partner.

”Det är fint att komma tillbaka tillsammans med Eero till soppsleven, som har sedan förra gången uppnått kockarnas världsmästerskap, varit som representant för Finland i Bocuse d´Or och belönades nyligen välförtjänat med den finska branschens Kokkien kokki-erkännandet. Jag behöver en högkvalificerad partner, eftersom här behövs att man kan förbereda sig till alla möjliga olika situationer från parmiddagar till festbanketter på hundratals personer”, förklarar Välimäki som orsaken till att han bjudit in Vottonen som mångsidig andra köksmästare till Palace.

Eteläranta 10 som tog emot gästerna på Helsingfors olympiader år 1952 representerar modernism och karaktäriseras ofta som den finska konstindustrins visitkort. Byggnadens alla yttersidor restaureras i en bred fasads- och takremont, och i samband med restaureringen får också restaurang Palace på den 10:de våningen med sina spektakulära festutrymmen en ny identitet som baseras på dess historia med ett godkännande från Helsingfors Stadsmuseum.

”Förutom i köket återskapas till Palaces intryck en klassisk modernitet som är utmärkande för restaurangen. Dess stilrena 50-talistiska modernitet har uppdaterats till 2020-talets Finland, utöver portionerna uppskattar hela restaurangen ett enkelt, rent formspråk utan onödiga dekorationer. Palace har alltid fungerat som ledstjärna och via den har gastronomiska arbetsmetoder kommit till Finland”, förklarar köksmästaren Eero Vottonen och fortsätter: ”Vi kommer att fortsätta på samma sätt, och även i fortsättningen pröva på nya saker. I allt det vi gör framhävs hantverkets konst från inredningen, möblerna och servisdelarna från det som slutligen servers. Jag lovar att Palace kommer att glänsa mer än någonsin tidigare. Det försäkras förutom såklart genom maten, också genom att husets historiska ljusskylt har restaurerats och den lyfts snart igen upp på taket på Palace.”

Yhteyshenkilöt

Aku Vikström, verkställande direktör, Royal Ravintolat Ab
Tel. +358 50 524 9445, aku.vikstrom@royalravintolat.com

Intervjuer
Samuel Sorainen, Wolfcom PR Boutique
Tel. +358 400 579 653, samuel.sorainen@wolfcom.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Royal Ravintolat Ab är den största privata företagshelheten i sin bransch, 46 individuella restauranger tillhör samt 20 Hanko Sushi- och 6 Pizzarium-restauranger i olika delar av Finland. Dessa sysselsätter tillsammans över 1000 personer. Målsättningen för affärsomsättningen år 2017 är över 100 miljoner euro.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Royal Ravintolat Oy

Siipikaupungista myös Suomen paistinkääntäjien pääkaupunki – Tampere-talolla eniten Chaîne des Rôtisseurs -käätyjä suomalaisista ravintoloista29.11.2017 15:40Tiedote

Tiedote 29.11.2018/Vapaa julkaistavaksi. Tampere-talolla on poikkeuksellisen suuri määrä kansainvälisen paistinkääntäjien Chaîne des Rôtisseurs -järjestön jäsenkäätyjä. Royal Ravintoloilla on suurin määrä käätyjä koko maassa, joista Tampere-talolla on huimat yhdeksän käätyä, mikä tekee Tampere-talosta Suomen ravintolakulttuurin huippuyksikön. Hienoa saavutusta juhlistetaan avaamalla Tampere-talolle seinä käädyille ja kunniakirjoille joulukuun alussa.

Ravintola Palace houkutteli saliinsa suomalaisen viinimaailman tähtiä28.11.2017 12:08Tiedote

TIEDOTE 28.11.2017. Helsingin Eteläranta 10:n ravintola Palace on saanut keittiönsä lisäksi Suomen kirkkaimpia tähtiä vastaamaan myös viinitarjonnastaan. Viinimestareiden kolminkertainen Suomen mestari ja Pohjoismaiden parhaaksi sommelieriksi vuonna 2003 valittu Juha Lihtonen tekee lähes 15 vuoden jälkeen paluun ravintolasaliin. Hänen parinaan toimii nuoremman viinimestarisukupolven nouseva tähti sommelière Riina Nissinen, joka on vastannut Palacen viinilistan rakentamisesta.

Royal Ravintolat laajentaa Tapahtumakeskus Telakalle - ravintolabrändien avulla tarjontaan uudenlaisia tapahtumaelämyksiä22.11.2017 09:00Tiedote

Royal Ravintolat Oy ja Tapahtumakeskus Telakka Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Royal Ravintolat vastaa Helsingin Hernesaaressa sijaitsevan Tapahtumakeskus Telakan tilojen myynnistä sekä catering- ja ravintolatoiminnasta 1.2.2018 alkaen. Tapahtumakeskus Telakalla Royal Ravintolat panostaa räätälöityihin tapahtumaelämyksiin. Asiakkaiden elämyksissä hyödynnetään kaikkia Royalin ravintolabrändejä, joihin kuuluvat muun muassa Savoy, Sandro, Roster ja Farouge.

Royal Ravintolat mukaan viinimarkkinoille - ostaa osuuden Viinitiestä21.11.2017 10:00Tiedote

Royal Ravintolat ostaa vähemmistöosuuden Suomen johtaviin huippulaadukkaiden viinien ja oluiden maahantuojiin kuuluvasta Viinitie Oy:stä. Viinitie on erikoistunut artesaaniviinien saattamiseen yhä useampien kuluttajien ulottuville, sillä yhtiön omissa ja sen edustamissa laatuviineissä pyritään parhaaseen hinta-laatusuhteeseen. Royal Ravintolat uskoo osallisuuden pienten viinitalojen tuotteiden maahantuontiin paitsi antavan ravintoloille paremman mahdollisuuden erottautua viinilistoillaan, myös osaltaan tukevan suomalaisen viinikulttuurin yleistä kehitystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme