Espoon kaupunki - Esbo stad

Happiesirippu – Eeva Rönkäs textilkonst färgad med naturfärger

Dela

Utställningen visas i Naturens hus Villa Elfvik 22.6–14.8.2022. Taitoförbundet har utsett färgning med naturfärger till årets hantverksteknik 2022. På naturens hus ordnas en kurs i ekoprintinmetoden på växter.

Växtfärgning och broderi möts i textilerna i utställningen Happiesirippu. I färgningen har man använt vejde (Isatis tinctoria), dvs. inhemsk indigo, vars blåa färg avslöjas när tyget oxideras. Den bruna färgen har man fått från kaffe. Verken är mjuka klädinspirationer och textilfragment som tillbringat tid i trädgården.

Eeva Rönkä är en konstnär från Helsingfors (f.1982). Hennes verk med fokus på broderi har tidigare varit utställda i Villa Noailles i Hyères (2017). Hon är intresserad av konsthantverkets föränderliga traditioner. Hon verkar också som en del av konstinitiativet Bebetto, som ordnar och kurerar utställningar och evenemang. De senaste Bebetto-installationerna var utställda i SIC- och Titanik-gallerierna (2021).

Taitoförbundet har utsett färgning med naturfärger till årets hantverksteknik 2022. Att färga hemma med naturliga färgämnen kopplar samman en naturupplevelse med hantverk, och samtidigt kan man minska den kemikaliebelastning som orsakas av textilerna man använder.

På Naturens hus ordnas söndagen den 14 augusti 2022 kl. 12–15 en kurs i ekoprintingmetoden, med vilken man överför formen och färgen av ett växtblad till tyg. På kursen, som ordnas av Taito Etelä-Suomi ry, ryms 10 deltagare. 

Naturens hus Villa Elfvik har öppet mån–fre kl. 9–16 och lör–sön kl. 10–16, stängt midsommarafton 24.6.2022. Café Elfvik betjänar på veckoslut och söckenhelger under Naturens hus öppettider.

Nyckelord

Kontakter

Eeva Rönkä, tfn 040 566 9919, eevaronka@gmail.com

Katri Luukkonen, Naturens hus Villa Elfvik, tfn 043 826 5253, katri.luukkonen@espoo.fi

Bilder

Länkar

Om

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Naturens hus Villa Elfvik vill främja en hållbar livsstil. I huset kan du bekanta dig med Esbos mångfaldiga natur och få tips om en hållbar livsstil.

Instagram: www.instagram.com/villaelfvik
Facebook: www.facebook.com/espoonymparistokeskus

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum