Aluehallintovirasto

Harjavallan akkumateriaalitehtaalle ympäristölupa

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 18.8.2020 myöntänyt ympäristöluvan ja toiminnan aloittamisluvan BASF Battery Materials Finland Oy:lle Harjavallan akkumateriaalitehtaalle.

Akkumateriaalitehdas tuottaa katodiaktiivisen materiaalin esiastetta (pCAM). Sitä käytetään katodiaktiivisen materiaalin (CAM) valmistukseen, joka on sähköautojen akkujen pääraaka-aine. Akkumateriaalitehdas sijoittuu Harjavallan nykyisen suurteollisuusalueen välittömään läheisyyteen ja johtaa jäte- ja jäähdytysvesiä Kokemäenjokeen. Samanaikaisesti on myönnetty erillinen ympäristölupa myös Suomen Teollisuuden Energiapalvelut STEP Oy:n varakattilalaitokselle ja muille akkumateriaalien valmistusta palveleville oheistoiminnoille samalla tuotantoalueella.

Akkumateriaalitehtaan ympäristöluvassa on annettu ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi tarpeelliset määräykset, muun muassa raja-arvot vesistöön johdettaville päästöille, ja edellytetty toimenpiteitä Kokemäenjokeen johdettavien päästöjen rajoittamiseksi poikkeuksellisina alivirtaamakausina. Raja-arvot vesiin on asetettu sulfaatille, nikkelille, koboltille, alumiinille, mangaanille ja epäorgaaniselle typelle. Asetetuilla määräyksillä varmistetaan, ettei toiminnalla ole merkittäviä haittavaikutuksia erityisesti Kokemäenjoen herkimpiin vesieliöihin (kalat, vuollejokisimpukka). Kalastoon kohdistuvien vaikutusten ehkäisemiseksi on myös määrätty kalatalousmaksu. Ratkaisussa on otettu huomioon erityisesti toiminnan sijoittuminen osittain vedenhankinnan kannalta tärkeälle Järilänvuoren pohjavesialueelle.

Akkumateriaalitehtaan ympäristöluvassa edellytetään, että vesistötarkkailu Kokemäenjoessa on aloitettava ennen toiminnan käynnistämistä. Toiminnan päästöjä ja vaikutuksia on tarkkailtava tehostetusti ensimmäisen toimintavuoden ajan.

Päätökset ovat nähtävillä aluehallintoviraston verkkosivuilla: www.avi.fi/lupatietopalvelu (BASF Battery Materials Finland Oy) ja  www.avi.fi/lupatietopalvelu (Suomen Teollisuuden Energiapalvelut STEP Oy). Niihin saa hakea valittamalla muutosta 24.9.2020 saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
ympäristöneuvos Anna Laiho, puh. 0295 016 368
ympäristöneuvos Kari Pirkanniemi, puh. 0295 016 425

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Suomen on oltava oikeudenmukainen ja yhdenvertainen maa myös pohjoissuomalaisille ikääntyville ihmisille (Pohjois-Suomi)24.9.2020 11:11:38 EESTTiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen esitteli Oulun seurakuntien 24.9.2020 järjestämässä Eloisa ikääntyminen -seminaarissa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston näkemyksiä hyvästä ja arvokkaasta vanhuudesta sekä valvonnan roolista vanhusten perusoikeuksien toteutumisessa. Ylijohtaja korosti puheessaan, että yhtä tekijää, joka olisi ratkaiseva vanhustyön onnistumisessa tai kehittämiskohteissa ei ole.

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme