Visit Kangasala

Harrastajapuutarhurin yli 40 vuoden intohimona syntynyt puisto avautuu jälleen yleisölle 14.5.2023

Jaa
”En koskaan arboretumia rakentaessani ajatellut avaavani sitä yleisölle.” Erkki Frickin rakentama puisto toimi pitkään perheen ja ystävien yhteisenä pihana. Yksityinen metsä- ja maisemapuutarha Kangasalla avautuu nyt kolmantena kesänä kutsuen luonnon ystäviä nauttimaan sen kauneudesta ja luonnon monimuotoisuudesta. Suuressa 3,2 hehtaarin arboretumissa on lukuisia lajistoltaan erilaista puistikkoja, joissa kasvaa tuhansia kukkivia puita ja pensaita sekä harvinaisia kasveja kaikilta eri mantereilta. Kesällä 2023 Arboretum Frick on avoinna 14.5.–13.8.2023 torstaisin ja sunnuntaisin klo 12–16, sekä ryhmille sopimuksen mukaan.

Harrastajapuutarhuri Erkki Frick ryhtyi 80-luvulla rakentamaan puutarhaa vaimonsa Leilan kanssa kotitontilleen Kangasalan Liuksialaan. Yli 40-vuotisen pitkäjänteisen työn tuloksena syntyi ”salainen” metsä- ja maisemapuisto, joka avattiin ensimmäistä kertaa yleisölle kesäkaudeksi 2021. 

Puita ja pensaita alueella kasvaa yli 500 lajia tai lajiketta. Alkukesän ihmetyksen aiheena ovat upeasti metsäpuutarhassa kukkivat yli 900 alppiruusu- ja atsaleapensasta. Kesä–heinäkuussa väriloistoa luovat pionit, ruusut, jasmikkeet ja hortensiat. Harvinaisimpia lajeja ovat erilaiset hevoskastanjat, trumpettipuu, Vihnemänty, Turkintammi ja neidonhiuspuu.

Tänä kesänä Arboretum Frickiin pääsee jälleen tutustumaan toukokuusta elokuuhun. Putarhassa avataan kaksi kokonaan uutta aluetta uusine istutuksineen.

– Yöpakkasten mentyä sinne istutetaan uusia harvinaisia puulajeja ja atsaleoja, kertoo Erkki Frick.

Toukokuun lopulla erilaiset koristeomenapuut luovat mystisen kukkameren puistoon.

– Alppiruusuista ensimmäisenä kukkii dahurian alppiruusu yleensä äitienpäivän aikaan. Myös magnolioiden nuput ovat juuri puhkeamassa. Atsaleoista toukokuussa kukkivat kevätatsalea ja kuningasatsalea, hän jatkaa.

Erkki Frick on halunnut luoda arboretumiinsa tunnelmaa kasvien lisäksi erilaisilla tiloilla, muureilla, ovilla ja patsailla. Polkujen varrelle on tuotu penkkejä levähtämistä varten.

Frick on etsinyt inspiraatiota arboretuminsa rakentamiseen puutarhoista ympäri maailman. Arboretum Frickissä vierailevat voivatkin nähdä näitä vaikutteita muun muassa Irlannin arboretumeista, Pariisin kaupunkipuutarhoista ja Claude Monet’n Givernystä sekä Puolan Kornickin arboretumista.

Kiinalaisissa metsäpuutarhoissa vierailtuaan Frickit ihastuivat mystistä tunnelmaa luovaan musiikkiin, joka yhdessä puutarhataiteen kanssa muodostaa kokonaiselämyksen kaikille aisteille. Musiikkia kuullaan myös Arboretum Frickissä, jonka metsäpuutarhassa soivat musiikintekijä Heikki Mäenpään säveltämä ja tuottama puutarhasta inspiroitunut musiikkiteos.

Alueella on laadukas ja kattava polkuverkosto, joka soveltuu hyvin myös liikuntarajoitteisille. Pihakahvila Ruusupuu palvelee kävijöitä puiston aukioloaikoina ja tarjolla on vaihtuva valikoima suolaisia ja makeita herkkuja sekä virvokkeita.

Ryhmälle on mahdollista varata opastettu kierros, joka kestää noin yhden tunnin ja hinta on 100 € / kierros sekä sisäänpääsymaksut.

Lue lisää Arboretum Frickistä verkkosivuilta www.arboretumfrick.fi tai Facebookista @arboretumfrick

Mediakuvat

Kuvaaja Antti Harkko

Lisätietoja

Erkki Frick
040 7310922
erkki.frick@sci.fi

Arboretum Frick
Kotihaantie 20, 38200 Kangasala
https://arboretumfrick.fi/

Liput 

Aikuiset 7 €, lapset (6–16-v.) 3 €, alle 6-v. 0 €
Koko kesän kausilippu (sis. kaksi henkilöä / vierailu) 30 €
Opastettu kierros 100 €, varaukset: erkki.frick@sci.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Visit Kangasala
Visit Kangasala

KANGASALA

https://visitkangasala.fi

Visit Kangasala on oppaasi Kangasalle – Kesäpäivän kulttuurikaupunkiin. Edistämme Kangasalan matkailuelinkeinoa kaupunkistrategian mukaisesti ja kokoamme paikkakunnan matkailutoimijat yhteen kertomaan luonnonkauniista ja tapahtumarikkaasta kaupungistamme.

Visit Kangasala on osa Kangasalan kaupungin elinkeinoyhtiö Business Kangasala Oy:n toimintaa.

Lue lisää:

Visit Kangasala

Business Kangasala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Visit Kangasala

Kangasala Classic -kamarimusiikkifestivaalin 2023 ohjelmisto on julkistettu1.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Kolmatta kertaa toteutuva Kangasala Classic -kamarimusiikkifestivaali soi viikkoa ennen juhannusta 15.–18.6.2023. Festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja, Kangasalla mökkeilevä alttoviulisti Elina Heikkinen, on kutsunut nelipäiväiseen tapahtumaan konsertoimaan klassisen musiikin huippuammattilaisia ja maamme kansainvälisiä tähtiä. Konsertteja järjestetään Kangasala-talossa, Kirkkoharjun näkötornilla sekä Kangasalan, Sahalahden ja Kuhmalahden kirkoissa. Festivaaliohjelmaan kuuluu myös lastenkonsertti ja yleisölle ilmaisia ulkoilmakonsertteja ainutlaatuisissa luontokohteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme