Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Harrastuspassi tarjoaa yläkoululaisille maksuttomia ja edullisia harrastuskokeiluja

Jaa

Helsingin kaupunki osallistuu yhteistyökumppanina opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämään hankkeeseen, jossa kehitetään yläkoululaisille suunnattu valtakunnallinen Harrastuspassi-sovellus. Tavoitteena on lisätä yläkouluikäisten mahdollisuuksia kokeilla erilaisia harrastuksia ja löytää itselleen sopiva harrastus. Ensi vuonna käyttöön tuleva harrastuspassi on mobiilisovellus, johon kunnat, yritykset, säätiöt, sosiaalitoimi ja yhdistykset voivat ladata nuorille maksuttomia tai edullisia harrastuksia, harrastusten kokeilukertoja ja pääsylippuja. Idea harrastuspassiin on tullut nuorilta ja Porin nuorisopassista saaduista hyvistä kokemuksista.

Vuosaaren skeittipuisto, kuva: Jonna Pennanen
Vuosaaren skeittipuisto, kuva: Jonna Pennanen

– Helsingin kaupunkistrategiassa tavoitellaan sitä, että jokaisella lapsella ja nuorella on harrastus. Helsinki pyrkii löytämään myös uusia ratkaisuja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn, kertoo Helsingin nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka. – Uuden harrastuksen aloittaminen ei kuitenkaan tapahdu tyhjiössä, eikä ilman harrastamisen kulttuuria. Uudet digitaaliset ratkaisut voivat osaltaan auttaa harrastamisen kulttuurin rakentumisessa. Helsingin kaupunki on kehittänyt verkkopohjaista Harrastushakua useita vuosia, joten Helsinki on luonteva kumppani ministeriölle tässä hankkeessa.

Myös Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar näkee Harrastuspassin edistävän kaikkien nuorten mahdollisuuksia harrastaa monipuolisesti:
– Uskon, että harrastuspassin myötä nuorille avautuu uudenlaisia ja entistä tasa-arvoisempia mahdollisuuksia kokeilla erilaisia harrastuksia. Odotan innolla millaisia toteutusideoita innovaatiokilpailu tuottaa.

Helsingin kaupungin liikuntajohtajan Tarja Loikkasen mukaan Harrastuspassi tukee vahvasti kaupungin strategista kärkihanketta liikkumisohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä kaikenikäisten kaupunkilaisten liikkumista: – Nuorten mielenkiinnon kohteet muuttuvat eri ikäkausina ja siksi on hyvä kannustaa nuoria etsimään itselleen sopivaa ja mukavaa liikkumismuotoa. Harrastuspassi antaa mahdollisuuden kokeilla useita eri lajeja eri puolilla kaupunkia.

Harrastuspassi tulee kaikkien kuntien käyttöön. Se toteutetaan avoimella lähdekoodilla ja avoimilla rajapinnoilla käyttäjien toiveisiin pohjautuen. Lisäksi yritykset, järjestöt ja muut toimijat voivat kehittää Harrastuspassin rinnalle muille ikäryhmille tai vaikkapa tiettyyn lajiin keskittyviä sovelluksia. Esimerkiksi Metropolia-ammattikorkeakoulun neljännen vuoden opiskelijat kehittävät samojen harrastus- ja kurssirajapintojen päälle erilaisia harrastamiseen liittyviä sovelluksia syksyllä 2018 käynnistyvällä sovelluskehittämisen kurssillaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö avaa harrastuspassin teknisestä toteutuksesta innovaatiokumppanuusmenettelynä toteutettavan kilpailutuksen:  https://app.industryhack.com/challenges/harrastuspassi/. Hakemukset tulee jättää ti 29.6. klo 12.00 mennessä. Kilpailutukseen osallistuvien tiimien joukosta valitaan ensimmäisessä vaiheessa kolmesta viiteen tiimiä konseptia jatkokehittelyyn. Voittaja julkistetaan syyskuussa ja se pääsee toteuttamaan pilotin useassa kunnassa syksyllä 2018.

Hankkeessa ovat mukana myös Suomen Kuntaliitto, kuntia sekä valtakunnallisia nuorten harrastamisen ja hyvinvoinnin edistämisen toimijoita. Ministeriö julkistaa yhteistyötahot ja niistä koostuvan asiantuntijaryhmän kokoonpanon lähiviikkoina.Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Kia Lindström, viestintä- ja markkinointipalvelut -yksikön päällikkö
p. 09 3106 4770, kia.lindstrom@hel.fi

Suvi Ervamaa, kehittämisasiantuntija
p. 040 191 7210, suvi.ervamaa@hel.fi

Joonas Pekkanen, ICT-kehityspäällikkö
p. 0505846800, joonas.pekkanen@hel.fi

Kuvat

Vuosaaren skeittipuisto, kuva: Jonna Pennanen
Vuosaaren skeittipuisto, kuva: Jonna Pennanen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Satakielikuukausi hyllar språklig mångfald18.2.2019 11:47:53Tiedote

Flerspråkighetsmånaden Satakielikuukausi hyllar modersmålet, flerspråkighet och språklig mångfald. Festivalen, som i år firas för femte gången, inleds på den Internationella modersmålsdagen 21.2 och avslutas på Världspoesidagen och Internationella dagen mot rasism, och den breder ut sig till kulturcentrum, bibliotek, skolor och hem. Flerspråkighetsmånaden utmanar alla att reflektera över modersmålets och språkens betydelse genom konsten, möten och gemensamt görande. Festivalen firas även på andra håll i Norden under namnet Multilingual Month.

Satakielikuukausi juhlii kielellistä moninaisuutta18.2.2019 11:44:22Tiedote

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittäytyvä verkostofestivaali alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2019 ja päättyy maailman runouden päivän ja maailman rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2019. Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Festivaalia on vuodesta 2017 alkaen vietetty myös muissa Pohjoismaissa nimellä Multilingual Month.

Talviloman vauhdikkaimmat liikuntatärpit13.2.2019 13:00:00Tiedote

Etkö keksi tekemistä talvilomalle? Pitäisikö perheelle kehittää yhteistä tekemistä, joka toisi hymyn kaikkien huulille? Eipä hätää. Kokosimme yhteen talviloman hauskimmat lasten, nuorten sekä koko perheen tapahtumat. Tule mukaan Paloheinän talviriehaan viettämään vauhdikas päivä Ryhmä Haun johdolla, tuo lapsesi mukaan EasySport-viikolle ilman ennakkoilmoittautumista tai hyppää mukaan vesiliikuntarata Wibit Aquatrackin pyörteisiin yhdessä koko perheen kanssa. Tutustu talvilomatarjontaan ja tule mukaan nauttimaan lomasta, talvesta ja yhdessäolosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme