Hämeen ELY-keskus

Hartolan ja Sysmän pohjavesialueiden luokitukset ja rajaukset on tarkistettu

Jaa

Hartolan ja Sysmän 23.12.2021 voimaan astuneet pohjavesialueiden muutokset perustuvat alueilla tehtyihin pohjavesitutkimuksiin, maastokäynteihin ja karttatarkasteluihin.

Hartolan ja Sysmän pohjavesialueet muutosten jälkeen.
Hartolan ja Sysmän pohjavesialueet muutosten jälkeen.

Hämeen ELY-keskus on tarkistanut Hartolan ja Sysmän pohjavesialueiden luokitukset ja rajaukset. Pohjavesialueiden tarkistukset perustuvat vuonna 2015 uudistettuun lakiin vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä. Lain mukaan ELY-keskus luokittelee pohjavesialueet vedenhankintakäyttöön soveltuvuuden ja suojelutarpeen perusteella seuraavasti:

  • 1-luokkaan vedenhankintaa varten tärkeän pohjavesialueen, jonka vettä käytetään tai jota on tarkoitus käyttää yhdyskunnan vedenhankintaan taikka talousvetenä enemmän kuin keskimäärin 10 kuutiometriä vuorokaudessa tai yli viidenkymmenen ihmisen tarpeisiin
  • 2-luokkaan muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesialueen, joka pohjaveden antoisuuden ja muiden ominaisuuksiensa perusteella soveltuu 1 kohdassa tarkoitettuun käyttöön
  • Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus luokittelee lisäksi E-luokkaan pohjavesialueen, jonka pohjavedestä pintavesi- tai maaekosysteemi on suoraan riippuvainen.

Hartolan ja Sysmän 23.12.2021 voimaan astuneet pohjavesialueiden muutokset perustuvat alueilla tehtyihin pohjavesitutkimuksiin, maastokäynteihin ja karttatarkasteluihin.

Hartolan muutokset

Hartolassa tehtiin pohjavesialueiden ulkorajaan muutoksia kolmella pohjavesialueella, joiden pinta-alat hieman pienenivät. Pohjola-Tainionvirran osa-alueet A, B ja C yhdistettiin yhdeksi pohjavesialueeksi. Kalhon pohjavesialueen itäisestä haarasta muodostettiin uusi Juvanlamminharjun pohjavesialue. Sahansuo-Vaimolammen pohjavesialueella tehtiin pieniä rajaustarkistuksia.

Hartolassa on muutosten jälkeen kaksi vedenhankintaa varten tärkeätä 1-luokan pohjavesialuetta ja vedenhankintakäyttöön soveltuva 2-luokan pohjavesialueita on neljä.

Sysmän muutokset

Sysmässä Karilanmaa-Nikkaroinen A pohjavesialue nimettiin uudelleen Karilanmaan pohjavesialueeksi. Karilanmaa-Nikkaroinen B pohjavesialue nimettiin Kahusjärven pohjavesialueeksi. Liikolan pohjavesialueen luokitus laskettiin luokkaan 2. Alue soveltuu yhteisvedenhankintaan, mutta sille ei toistaiseksi ole osoitettu käyttöä yhdyskuntien tai haja-asutuksen yhteisvedenhankinnassa. Lintulanjoen pohjavesialue poistetiin luokituksesta, sillä pohjavesialue on pienialainen ja sen merkitys yhdyskuntien vedenhankinnan kannalta on vähäinen.

Sysmässä tehtiin pohjavesialueiden ulkorajaan muutoksia kuudella pohjavesialueella. Kuokanmäen, Leenharjun ja Pellosniemen pinta-alat hieman kasvoivat. Karilanmaan, Kahusjärven ja Soukanharjun pinta-alat hieman pienenivät.

Sysmässä on muutosten jälkeen kolme vedenhankintaa varten tärkeätä 1-luokan pohjavesialuetta ja kahdeksan vedenhankintakäyttöön soveltuvaa 2-luokan pohjavesialuetta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Petri Siiro, hydrogeologi, Hämeen ELY, keskus, petri.siiro(at)aly-keskus.fi, puh. 0295 025 230
Eeva Pudas, ympäristösuunnittelija, Hämeen ELY-keskus, eeva.pudas(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 025 124

Tiedotus:
Miira Jaakonaho, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Kuvat

Hartolan ja Sysmän pohjavesialueet muutosten jälkeen.
Hartolan ja Sysmän pohjavesialueet muutosten jälkeen.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Kesäkuussa 18 626 työtöntä työnhakijaa26.7.2022 08:06:58 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli kesäkuun lopussa 18 626 työtöntä työnhakijaa, joista 971 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 3564 vähemmän (-16 %) kuin vuosi sitten. Työttömyyden lasku johtui sekä lomautettujen (-1208) että muiden työttömien (-2356) määrän vähentymisestä. Toukokuusta kesäkuuhun työttömien työnhakijoiden määrä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa kasvoi 1355:llä. Kasvuun vaikutti kesäkaudelle tyypillisesti oppilaitoksista valmistuneiden nuorten tulo työmarkkinoille sekä eräiden määräaikaisten työsuhteiden päättyminen kesän ajaksi. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme