Mellakka Helsinki

Harvardin huippututkijat innostuivat suomalaisinnovaatiosta

Jaa

Suomalainen innovaatio, sydänkohtaus- ja diabetesriskitesti Hertta, on mukana Harvardin sydäntutkimuskeskuksen (TIMI) tekemässä tutkimuksessa. Yhdysvaltalaisessa tutkimuslaitoksessa on tehty valtaosa maailman tunnetuimmista sydänlääketutkimuksista.

Tutkimuksessa analysoidaan keramidien ja sydänkuolemien yhteyttä ja pyritään selvittämään erilaisten lääkkeiden sopivuutta sydän- ja verisuonitauteja sairastaville potilaille. Tutkimusryhmän tavoitteena on löytää lukuisten lääkkeiden joukosta tehokkaimmat, jotta jatkossa lääkehoitoja voidaan kohdistaa yksilöllisemmin. Tutkimuksessa hyödynnetään Harvardin tutkimuslaitoksen tuhansia potilasnäytteitä.

”Lääkehoitojen kohdentamiseen tarvitaan parempia keinoja, jotta tarjolla olevista hoitomuodoista voidaan valita kullekin potilaalle tehokkain ja turvallisin. Kaikki lääkkeet eivät sovi kaikille ja pahimmillaan epäsopivat lääkkeet voivat jopa lisätä sydäninfarktin tai sepelvaltimokohtauksen riskiä osalla potilaista”, toteaa Zora Biosciences Oy:n lääketieteellinen johtaja Reijo Laaksonen.

Apuna Harvardin tutkimuksessa käytetään suomalaisyrityksen innovaatiota, sydänkohtaus- ja diabetesriskitesti Herttaa, joka paljastaa perinteisiä testejä paremmin sepelvaltimotautiin liittyvän infarkti- ja sydänkuolemariskin. Hertta-testi perustuu verinäytteestä tehtävään CERT-analyysiin, jossa mitataan veren keramidimolekyylien pitoisuuksia.

Tutkimus on hyvin merkittävä suomalaisyritykselle sekä tieteellisestä että kaupallisesta näkökulmasta.

”Hienoa päästä tekemään yhteistyötä maailman parhaiden tutkijoiden kanssa. Samalla pääsemme kehittämään eteenpäin diagnostisia työkalujamme. Yhteistyö varmasti avaa lisää mahdollisuuksia erityisesti Yhdysvaltojen markkinoille”, Zora Biosciences Oy:n toimitusjohtaja Reini Hurme iloitsee.

Keramidimolekyylit tutkimuskohteena

Uusin Duodecim-lehti on julkaissut juuri artikkelin Hertasta. Artikkelissa todetaan, että keramidimolekyyleista tehdyt tutkimukset ovat niin merkittäviä, että jatkossa kliinisessä työssä tullaan mahdollisesti käyttämään aiempaa enemmän täydentäviä rasva-analyysejä perinteisten kolesterolitestien rinnalla.

Artikkelin mukaan sepelvaltimotautiin liittyy merkittävä sydänkuoleman riski, jota voidaan pienentää varmistamalla, että ainakin korkeimman riskin potilaat saavat mahdollisimman tehokkaan hoidon ja sitoutuvat siihen.

Nykyiset erityisesti ikää ja kolesterolimittauksia painottavat riskilaskurit eivät välttämättä tunnista riittävän ajoissa henkilöitä, joiden riski on suuri. Varsinkin sepelvaltimotautipotilaiden seurantaan kaivataan uusia työkaluja, jotta voidaan tunnistaa potilaat, joilla on kohonnut uusintakohtausten riski.

Sydäntaudit aiheuttavat lähes puolet työikäisten kuolemista. Vaikka sydänkohtausten hoito on Suomessa ensiluokkaista, on uusien kohtausten ennaltaehkäisyssä parantamisen varaa verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan.

”Vaikka LDL-kolesterolipitoisuus voi olla normaali, sydänkohtausriski voi olla silti kohonnut. Siksi on tärkeää kehittää uusia työkaluja, joilla voidaan tunnistaa riskiryhmään kuuluvat henkilöt entistä tehokkaammin”, Reijo Laaksonen toteaa.

Hertta-testi perustuu verinäytteestä tehtävään CERT-analyysiin, jolla mitataan vakavan infarktin tai sydänkuoleman riskiä. CERT ennustaa riskit perinteistä lipidipakettia tarkemmin. Hertta-testin pääsee tekemään varaamalla ajan suoraan laboratorioon tai ensin lääkärille ja pyytämällä lähetteen testiin. Verinäyte otetaan lääkäriaseman laboratoriossa, minkä jälkeen näytteet analysoidaan Zoran laboratoriossa Espoossa ja tulokset toimitetaan lääkärikeskuksille. Niiden valmistuttua keskustellaan tuloksista ja mahdollisista jatkotoimenpiteistä lääkärin kanssa.
 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Anniina Nissinen
+358 400 380010
anniina@mellakkahelsinki.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mellakka Helsinki
Mellakka Helsinki
Pursimiehenkatu 29-31 A
00150 HELSINKI

info@mellakkahelsinki.fihttp://mellakkahelsinki.fi

Mellakka Helsinki on luova PR- ja viestintätoimisto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mellakka Helsinki

Olli Osara luotsaa Black Eye -älypuhelinlinssit maailmalle – Lumilautailijoiden perustama yritys ylitti jo miljoonan euron liikevaihdon12.3.2018 09:14Tiedote

Tiedote 12.3.2018 Helsinkiläinen Eye Caramba Oy on kiinnittänyt toimitusjohtajakseen Olli Osaran. Osara tunnetaan pitkästä urastaan Suunnolla muun muassa liiketoimintajohtajana ja globaalina myyntijohtajana. Eye Caramba Oy suunnittelee, valmistaa ja myy kuvauslinssejä ja -tarvikkeita älypuhelinten kameroihin Black Eye -tuotemerkillä. Yrityksen ovat perustaneet skeittaaja ja ammattivalokuvaaja Arto Ekman sekä ammattilumilautailijat Eero Ettala ja Fredu Sirviö. Bisnesidea lähti tarpeesta pystyä jakamaan laadukasta kuvamateriaalia sosiaaliseen mediaan helposti ja reaaliaikaisesti. “Huomasimme, että kännyköiden kamerat alkoivat laadullisesti olemaan riittävän hyviä laskureissujen kuvaamiseen ja mahdollistivat myös kuvien ja videoiden nopean jakamisen. Ongelmaksi muodostui vain, että kohde oli aina joko liian kaukana tai liian lähellä. Aloimme kehittämään lisälinssejä, joilla kuvakulmat saatiin mahdollisimman samankaltaiseksi kuin mihin olimme tottuneet ammattikuvaajien kanssa”, Eero Ettala

Naperosta nautiskelijaksi – herkullisessa uutuuskirjassa kokataan koko perheelle19.2.2018 08:53Tiedote

Mitä syntyi, kun kolme äitiä, intohimoista kokkaajaa ja ruokabloggaajaa tapasivat toisensa? Syntyi ajatus ruokakirjasta, joka tarjoaa herkullisia ja terveellisiä sormiruokailuun sopivia reseptejä niin kiinteisiin ruokiin totutteleville vauvoille, taaperoille kuin koko perheelle. Syntyi teos, joka innostaa kokemattomankin kokin tarttumaan kauhaan ja kokeilemaan, miten helppoa ruoan laittaminen voi olla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme