Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Hautajaiset näyttämöllä

Jaa

Baltic Circle -teatterifestivaalilla saa kantaesityksensä kuolemaa käsittelevä teos, jonka esiintyjinä nähdään pappi, kanttori, haudankaivaja ja hautaustoimistotyöntekijä. Esitykset on Kanneltalossa 13. ja 14.11.2018.

Pietarilaisen teatteriohjaaja Semjon Aleksandovskin ja moskovalaisen kuvataiteilija Ksenja Peretruhinan yhteistyönä syntyvä dokumenttiteatteriteos Kuolema työssä yhdistää kaksi rituaalia: hautajaiset ja teatteriesityksen.

“Sain idean teokseen työskennellessäni Lappeenrannan kaupunginteatterissa muutama vuosi sitten. Kaupunki oli loppukeväästä hiljainen, ja tulin kiinnittäneeksi huomiota sen suuriin hautausmaihin. Keskustelutuokio haudankaivajaksi esittäytyneen henkilön kanssa sekä lehtiartikkeli siitä, kuinka Suomi on yksi Euroopan nopeimmin ikääntyvistä maista synnyttivät tarpeen tarkastella teemoja dokumenttiteatterin keinoin. Samainen haudankaivaja on yksi Kuolema työssä -teoksen esiintyjistä”, kertoo esityksen ohjaaja Aleksandrovski.

Haudankaivaja, suntio, seurakuntamestari Matti Puumalaisen lisäksi lavalla nähdään pappi ja kirjailija Kai Sadinmaa, kanttori Kaisu Rauhamaa sekä näyttelijä Sara  Paavolainen, joka on viime vuosina työskennellyt myös suntiona hautausmaalla ja hautaustoimistossa. Esitys lähestyy kuolemaa arjen työrutiinien, tilastotiedon ja esiintyjien omien kokemusten kautta aikana, jolloin kuolema on viety yhä kauemmaksi ihmisten arjesta laitoksiin ja asiantuntijoiden käsiin.

“Kuolema ja hautajaiset ovat kulttuurissamme tabuja: emme mielellämme puhu, saati kysele niistä. Asenteemme kuolemaa kohtaan voi kuitenkin opettaa meille paljon yhteiskunnassamme tapahtuvista muutoksista”, tiivistää Aleksandrovski.

Semjon Aleksandrovski johtaa pietarilaista Pop Up Teatr -nimistä ryhmää ja nykyteatterin alustaa, joka tekee esityksiä julkisiin tiloihin ja erilaisiin konteksteihin. Kuolema työssä -teoksessa Aleksandrovski yhdistää voimansa moskovalaisen kuvataiteilija Ksenja Peretruhinan kanssa. Peretruhinan töitä ovat esittäneet muun muassa Pushkinin taidemuseo, Havannan biennaali sekä Moskovan nykytaidebiennaali. Kaksikko on työskennellyt yhdessä kokeellisen teatterin, dokumenttiteatterin ja nykyoopperan parissa muun muassa Taganka-teatterissa Moskovassa ja Permin Oopperassa. Heidän töitään on palkittu arvostetulla venäläisellä Golden Mask -teatterifestivaalilla.

Kuolema työssä on Baltic Circle -teatterifestivaalin tilausteos ja se toteutetaan yhteistyössä Kanneltalon kanssa. Esitys on osa Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) koordinoimaa ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa NOKKA-hanketta, joka rakentaa yhteyksiä suomalaisten ja venäläisten teatterintekijöiden kesken.

* * * * * *
Baltic Circle -festivaali järjestetään jälleen 13.–18.11.2018. Festivaalin ohjelmistoon kokonaisuudessaan voi tutustua festivaalin kotisivulla osoitteessa www.balticcircle.fi.

Baltic Circle on kansainvälinen teatterifestivaali, joka luo intensiteettejä kaupunkiin, ottaa kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin ja haastaa vuoropuheluun. Festivaali tarjoaa taiteilijoille tilan kuvitella ja kokeilla, mitä teatteri ja esitystaide voisivat olla, ja yleisölle mahdollisuuden kohdata esittävän taiteen uusimpia suuntauksia. Vuonna 2000 perustetun Baltic Circlen pääjärjestäjä on Q-teatteri ry.

Pop Up Teatr: Kuolema työssä
Kanneltalo ti 13.11. ja ke 14.11. klo 18
Liput 20  / 12* € (+ mahd. toim.kulut)

* opiskelija, eläkeläinen, työtön, siviili- tai asepalvelusta suorittava, taiteen ammattilainen
Lippuja esitykseen myyvät Q-teatteri, Tiketti ja Lippupiste

Esityksen kesto: noin 60 min
Kieli: suomi, simultaanitulkkaus englanniksi

Lehdistökuvat:
balticircle.fi/media tai sähköpostitse johanna@balticcircle.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Johanna Salmela
Baltic Circle -festivaali
040 572 3213, johanna@balticcircle.fi

Haastattelupyynnöt ja lehdistölipputoiveet:
Tiedottaja Sebastian Hornberg
044 0866955, sebastian@balticcircle.fi

Kanneltalon kulttuurituottaja Tiina Laukkanen
tiina.laukkanen@hel.fi
040 176 9173, 09 310 37841, tiina.laukkanen@hel.fi

Viestintäsuunnittelija Anne Malmström
anne.malmstrom@hel.fi
040334 1089
Helsingin kaupunki, Kulttuuri ja vapaa-aika, Viestintä- ja markkinointi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kanneltalo on rouhea teatteri- ja konserttitalo, joka sijaitsee Kannelmäen juna-aseman kupeessa, 13 minuutin junamatkan päässä Helsingin päärautatieasemalta.

kanneltalo.fi
Kanneltalo Facebookissa
Kanneltalo Instagramissa

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso. Kanneltalo kuuluu kulttuurin palvelukokonaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Chinese New Year to be celebrated in Helsinki at Kansalaistori and in Oodi on 4 February 201921.1.2019 09:01Tiedote

Dancing dragons and lions abound in the Chinese New Year outdoor event on Monday 4 February 16:00–20:00 as the Year of the Dog changes to the Year of the Pig in accordance with the Chinese zodiac. In addition to dragons and lions, the celebrations at Kansalaistori and in Helsinki Central Library Oodi will feature performances from skilled groups of artists arriving from Beijing. Naturally, the wintry festivities will also include a Chinese New Year market, complete with food stalls. During the event, participants will also have the opportunity to watch a live broadcast of the Chinese New Year’s celebration in Beijing. The festivities culminate in fireworks at Töölönlahti.

Det kinesiska nyåret firas i Helsingfors på Medborgartorget och i Ode 4.2.201921.1.2019 09:00Tiedote

Måndagen den 4 februari kl. 16–20 dansar drakar och lejon för att fira det kinesiska nyåret i ett utomhusevenemang, då Hundens år byter till Grisens år enligt det kinesiska horoskopet. Festen sprider sig från Medborgartorget till centrumbiblioteket Ode och utöver de dansande drakarna och lejonen ser vi också uppträdanden av skickliga konstnärsgrupper från Peking. Det kinesiska nyårets marknad med sina matstånd är också en väsentlig del av denna vinterkarneval. Vid evenemanget kan man också följa med de kinesiska nyårsfestligheterna i direktsändning från Peking. Festligheterna kulminerar i fyrverkeri vid Tölöviken.

Kiinalaista uuttavuotta vietetään Helsingissä Kansalaistorilla ja Oodissa 4.2.201921.1.2019 08:59Tiedote

Lohikäärmeet ja leijonat tanssivat kiinalaisen uudenvuoden ulkoilmatapahtumassa maanantaina 4. helmikuuta klo. 16–20 kun Koiran vuosi vaihtuu Sian vuodeksi kiinalaisessa horoskoopissa. Kansalaistorille ja keskustakirjasto Oodiin levittäytyvässä juhlassa nähdään tanssivien lohikäärmeiden ja leijonien lisäksi Pekingistä saapuvien taidokkaiden taiteilijaryhmien esityksiä. Kiinalaiset uudenvuoden markkinat ruokakojuineen ovat nekin olennainen osa talvista karnevaalia. Tapahtumassa voi myös seurata kiinalaisen uudenvuoden juhlallisuuksia suorana lähetyksenä Pekingistä. Juhlan huipennuksena ilotulitukset paukkuvat Töölönlahdella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme