Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Hautalammen kaivoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta täydennyspyyntö FinnCobalt Oy:lle (Outokumpu)

Jaa

Ympäristövaikutusten arviointiselostusta eli YVA-selostusta on täydennettävä etenkin hankekuvauksen sekä pohja- ja pintavesien nykytilan ja vaikutustenarvioinnin osalta. Muut täydennystarpeet liittyvät mm. kaivannaisjätteiden karakterisointiin ja hallintaan, luonnon säteilyvaikutuksien, maaperävaikutuksien, painuma- ja tärinävaikutuksien sekä luontovaikutusten arviointiin ja edelleen Natura-arviointiin.

Keretin torni Hautalammen kaivosalueella. Kuva: Mari Heikkinen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Keretin torni Hautalammen kaivosalueella. Kuva: Mari Heikkinen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkastanut FinnCobalt Oy:n Hautalammen kaivoshanketta koskevan ympäristövaikutusten YVA-selostuksen ja todennut sen puutteelliseksi. YVA-selostusta on täydennettävä ennen kuin YVA-yhteysviranomaisena toimiva Pohjois-Karjalan ELY-keskus voi antaa siitä perustellun päätelmän.

YVA-selostuksen täydennys on YVA-lain 24 §:n mukainen menettely, jota sovelletaan tilanteessa, jossa arviointiselostus on puutteellinen niin olennaisella tavalla, ettei yhteysviranomaisen ole mahdollista tehdä sen pohjalta perusteltua päätelmäänsä. Olennaiset puutteet on kuvattu täydennyspyynnössä.

Hautalammen kaivoshanke on ympäristövaikutusten hallinnan osalta kokonaisuudessaan hyvin haastava johtuen alueen vanhasta kaivostoiminnasta. Hankkeen kaivosalue on ns. KAJAK-kohde, josta on arvioitu aiheutuvan edelleen vakavaa haittaa ympäristölle, mistä syystä sen ympäristövastuita ja -vaikutuksia on todettu olevan tarpeen selvittää lisää (Suljettujen ja hylättyjen kaivosten kaivannaisjätealueiden jatkokartoitus (KAJAK II), Suomen ympäristökeskuksen raportteja 12/2018).

Hankkeen vaikutusalueen maa- ja kallioperässä sekä pohja- ja pintavesissä on aiemman kaivostoiminnan aiheuttamaa pilaantumista ja pilaantuminen myös jatkuu edelleen, eikä ympäristön nykytilaa tunneta tällä hetkellä riittävästi. Tämä vaikeuttaa ympäristövaikutusten arviointia ja lisää arvioinnin epävarmuuksia sekä korostaa alueen herkkyyttä lisäkuormitukselle edellyttäen siten erityisen huolellista ympäristövaikutusten arviointia uudelta toiminnalta. Erityisesti alueen vesistöissä on tällä hetkellä vaikeasti ennakoitavia prosesseja, mm. maaperästä valuvia happamia vesiä ja happamuuspiikkejä, mitä lisää haasteita vaikutusarviointiin.

YVA-selostuksessa esitetyt hankesuunnitelmat ovat vielä hyvin yleisellä tasolla, jotta hankkeen ympäristövaikutuksia voitaisiin arvioida riittävästi. YVA-selostus sisältää myös mahdollisia hankkeeseen keskeisesti liittyviä toimia: vesien purkureitin perkaaminen/ruoppaaminen, Sysmäjärven ohittavan purkuputken rakentaminen, veden ottaminen Suu-Särjestä ja lisäveden johtaminen Sysmäjärveen, joita koskevia suunnitelmia ei ole esitetty, eikä niitä koskevia ympäristövaikutuksia ole arvioitu selostuksessa lainkaan.

Pohjavesivaikutuksiin liittyy merkittäviä epävarmuuksia, jotka kytkeytyvät vanhan kaivostoiminnan hankkeen vaikutusalueella aiheuttamaan pilaantumiseen. Ilman tarkempia nykytilatutkimuksia pohjavesivaikutusten arviointi on todella epävarmaa, sillä esimerkiksi vanhojen kaivannaisjätteiden, erityisesti rikastushiekkojen, uudelleenhapettuminen pohjaveden pinnan laskun seurauksena voisi teoriassa johtaa voimakkaaseen haitta-aineiden vapautumiseen ja millä voisi olla suuria negatiivisia vaikutuksia pohjaveden laatuun laajalla alueella.

Alueen vesistöt ovat aiemmasta toiminnasta voimakkaasti kuormittuneita. Niiden heikentynyt tila on nähtävissä sekä veden ladussa että sedimentissä ja osa on ekologiselta ja kemialliselta tilaltaan hyvää heikommassa tilassa. ELY-keskus katsoo, että vesimuodostumien tarkastelun tulee olla nyt esitettyä tarkempi, jotta voidaan arvioida, millaisia vaikutuksia suunnitelluilla toimilla on vesistöihin ja miten se tulee vaikuttamaan niiden tilaan. Selvityksessä on tehty laajalti sanallista pohdintaa ja arviointia eri toimintavaihtoehdoista, mutta sen perusteella ei voi arvioida mahdollisia tilamuutoksia vesistöissä. Arviointia ei voida pitää riittävänä päätelmien tekemiseksi hankkeen eri vaihtoehtojen vesistövaikutuksista.

Merkittävät vaikutukset tarpeen arvioida ja kuvata riittävällä tavalla

YVA-menettelyssä hankkeen vaikutukset arvioidaan suunnittelun yhteydessä ennen päätöksentekoa, jolloin voidaan vaikuttaa tuleviin ratkaisuihin. YVA-selostuksen täydentäminen on hankkeesta vastaavan etu sillä YVA-selostuksen riittävyydellä ja laadulla on yhteyksiä hankkeen toteutuskelpoisuuteen. Täydentäminen palvelee myös laajasti ihmisten tiedonsaantia ja mahdollisuutta ymmärtää hankkeen vaikutuksia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristövastuuyksikön päällikkö Ari Heiskanen, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 026 177 ja
ympäristöasiantuntija Mari Heikkinen, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 026 176,
Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Kuvat

Keretin torni Hautalammen kaivosalueella. Kuva: Mari Heikkinen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Keretin torni Hautalammen kaivosalueella. Kuva: Mari Heikkinen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Valkoposkihanhet saivat Pohjois-Karjalassa keväällä aikaan mittavia viljelysvahinkoja14.9.2022 12:37:03 EEST | Tiedote

Kylmän kevään ja suurten valkoposkihanhimäärien takia kevään 2022 tilanne oli vaikea maanviljelijöille. Korvaushakemuksia valkoposkihanhien keväällä aiheuttamista vahingoista tuli Pohjois-Karjalan ELY-keskukseen noin 200 kappaletta. Vahinkoja syntyi lähes 6700 hehtaarille ja vahinkojen kokonaismäärä oli 2,1 miljoonaa euroa. Vahingot kohdistuivat pääosin nurmipelloille, mutta vahinkoja tuli myös syysviljoille, öljykasveille sekä apilan ja nurmien siemenviljelyksille. Pahimmin vahingoista kärsittiin Keski-Karjalassa eli Kiteen, Tohmajärven ja Rääkkylän alueella, mutta myös Joensuussa ja Liperissä oli laajoja vahinkoja (kts. liitetaulukko). Keskimääräinen korvaussumma hehtaarilta oli maakunnassamme 243 euroa, tässä on kuitenkin suurta kuntakohtaista vaihtelua riippuen mm. tuhoasteesta ja korvauksen kohteena olevasta viljelykasvista. Korvaushakemukset on käsitelty ja korvaukset kevätvahinkojen osalta maksettu. Hanhien syysmuuttoon varaudutaan mm. karkottamalla ja ampumalla Pohjois-Karjalas

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme