Kirkko Helsingissä

Hautausmaapappeja voi pian tavata kaikilla Helsingin hautausmailla

Jaa

Malmin hautausmaalla on jo toista kesää tavattavissa arkipäivisin pappi. Ensimmäisestä hautausmaapapista saadun hyvän kokemuksen ja myönteisen vastaanoton vuoksi tänä kesänä kaikilla Helsingin seurakuntien hautausmailla päivystää pappi.

Idean hautausmaapapista sai vuosi sitten Malmin kirkkoherra Heikki Arikka. Hän palkkasi ensimmäiseksi hautausmaapapiksi Kai Sadinmaan.

Nyt hautausmaapappien päivystystä laajennetaan koskemaan kaikkia Helsingin seurakuntien hautausmaita ja hanketta on vetänyt Kai Sadinmaa. Hautausmaapäivystykset alkavat hautausmailla ensi viikolla eli viikolla 20. Sadinmaan lisäksi hautausmailla päivystää pappeja Helsingin seurakunnista.

Malmilla pappi on tavattavissa arkisin pääsääntöisesti arkipäivisin muutaman tunnin ajan. Hautausmaapappiin voi myös ottaa yhteyttä puhelimitse ja varata keskusteluajan.

Hietaniemessä pappi on paikalla keskiviikkoisin kello 12–14, Honkanummella tiistaisin kello 12–14, Maunulan uurnalehdossa tiistaisin kello 12–14, Östersundomin kirkkomaalla tiistaisin kello 14–16. Hautausmaapapin voi löytää hautausmaalta syyskuun viimeiselle viikkoon asti.

Päivystystä päätettiin seurakunnissa laajentaa hautausmaapapista saadun hyvän vastaanoton ja työstä saadun myönteisen kokemuksen vuoksi. Lisäksi hautausmaat ovat tutkitusti helsinkiläisille tärkeitä paikkoja. Joillekin ne voivat lähes ainoa seurakuntien ylläpitämä paikka, jossa vieraillaan säännöllisesti.

Työ on läsnäoloa ja kohtaamista

Hautausmaapappi Kai Sadinmaa on kuljeskellut Malmin hautausmaalla ja on ollut kenen tahansa juttuseuraa kaipaavan käytettävissä, oli kyseessä sitten hautausmaan puistotyöntekijä tai haudalle kukkia laittamaan tullut omainen.

– Hautausmaapapin työ on läsnäoloa hautausmaalla ja ihmisten kohtaamista. Tämä vaatii papiltakin jonkun verran rohkeutta mennä ihmisten luokse, koska he eivät välttämättä tule "häiritsemään" hautausmaalla olevaa pappia. Mutta nyt saa todellakin tulla juttelemaan, Sadinmaa sanoo.

Sadinmaasta ihmiset ovat hautausmaalla helpommin lähestyttäviä, koska sinne tullaan eri tunnelmissa kuin vaikkapa kauppakeskukseen. Tärkeintä hautausmaapapin työssä on läsnäolo. Sadinmaa on toiminut myös hautausmaiden kausityöntekijöiden työpaikkapappina.

– Tämä työ ei ole suorittamista, vaan on löydettävä oma, luonteva tyyli tehdä tätä. Itse otin hautausmaapapin tehtävän myös rukouksena ja retriittinä. Kuljin hautausmaalla rukousnauhan kanssa rukoillen ja loin sinne rukouksen ilmapiiriä. Sellaistakin voi olla hautausmaapapin työ.

Hautausmaakävelyjä ja tapahtumaviikko

Tulevana kesänä Malmin ja Hietaniemen hautausmailla järjestetään myös ohjelmaa. Hautausmaapappi Kai Sadinmaa järjestää Malmin hautausmaalla Kuolleiden kirja -kävelyjä. Kävelyt perustuvat Sadinmaan kirjoittamaan ja kesällä julkaistavaan kirjaan: Kuolleiden kirja – Eli kuinka kävelin Suomen suurimman hautausmaan halki ja opin kaiken elämästä, hautaamisesta, rakkaudenkaipuusta ja puista.

Kuolleiden kirja -kävelyitä on joka keskiviikko alkaen 15.5. ja ne jatkuvat syyskuulle (ei viikoilla 30 ja 31). Kävelyille kokoonnutaan kello 18 hautausmaakappelin edessä. Kunkin kierroksen aiheet ja kohteet tarkentuvat myöhemmin. Kierrokselle otetaan rajoitettu määrä henkilöitä. Ilmoittautumiset sähköpostitse: kai.sadinmaa@evl.fi

Hietaniemen hautausmaalla on Open mic-runonlausuntatapahtuma lauantaina 6.7. kello 16. Mikki on vapaa halukkaille lausujille. Tilaisuuden järjestävät Helsingin seurakuntayhtymä ja Helsingin lausujat ry. Ennakkoilmoittautumiset: kai.sadinmaa@evl.fi

Malmin hautausmaalla järjestetään kesän lopulla ensimmäistä kertaa myös Hautausmaa elää! -tapahtumaviikko 19.–25.8. Ohjelmassa on ohjattuja kävelyjä, konsertteja, ulkoilmaelokuvanäytös Auringonnousu (F.W. Murnau) Yrjänä Sauros-duon säestämänä, Kari Hotakaisen kirjoittama Kantaja-näytelmä ja Sadinmaan Malmin hautausmaalle sijoittuvan Kuolleiden kirja -teoksen julkistamistilaisuus. Sadinmaan kanssa keskustelemassa on kirjailija Pirkko Saisio. Viikon tapahtuma-aikataulu julkaistaan myöhemmin.

Lisätietoja: Hautausmaapappi Kai Sadinmaa, p. 050 475 3295, kai.sadinmaa@evl.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirkko Helsingissä
Kirkko Helsingissä
Kolmas linja 22 B
00530 HELSINKI

09 234 00http://www.helsinginseurakunnat.fi

Kirkko Helsingissä – ihmistä varten. Uskon, rakkauden ja ympäristön puolesta.

Kirkko Helsingissä muodostuu 20 ev.-lut. seurakunnasta, joista 17 on suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä. Helsingin seurakunnissa on lähes 340 000 jäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirkko Helsingissä

Kauppakeskuksesta merkityskeskus – Töölön seurakunta avaa uuden monitoimitilan Triplaan14.10.2019 09:31:45 EESTTiedote

Töölön seurakunnan uusi monitoimitila Fokus avautuu torstaina 17.10. uuteen kauppakeskus Mall of Triplaan ja tuo seurakunnan kirjaimellisesti keskelle kasvavan Helsingin uutta keskusta. Seurakunnan panostus on valtakunnallisestikin merkittävä hanke, sillä uusi, lähes 500 neliömetrin, monitoimitila tulee palvelemaan paitsi alueen seurakuntalaisia, myös kaikkia Triplassa liikkujia seurakunnasta ja uskosta riippumatta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme