Jyväskylän yliopistoJyväskylän yliopistoJyväskylän yliopistoJyväskylän yliopisto

Heidi Harju-Luukkainen uuden ihmistieteiden eettisen toimikunnan jäseneksi

Jaa

Folkhälsanin tutkimuskeskus on perustanut oman eettisen toimikunnan arvioimaan ihmistieteisiin kuuluvaa tutkimustaan. Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen varajohtaja ja kasvatustieteen professori Heidi Harju-Luukkainen on valittu toimikunnan jäseneksi.

Folkhälsanin tutkimuskeskus harjoittaa monialaista tutkimustoimintaa lääketieteestä aina kasvatustieteeseen. Tutkimuskeskus on perustanut uuden eettisen toimikunnan arvioimaan omaa ihmistieteiden tutkimustaan.

Toimikunta tekee ennakkoarviointeja ja antaa lausuntoja tutkimuskeskuksen ei-lääketieteellisille tutkimushankkeille. Kyseeseen tulevat siis humanistiset ja yhteiskuntatieteet sekä ihmisiin kohdistuva luonnontieteellinen tutkimus, ja joissakin tapauksissa myös ihmisiin kohdistuva ei-kajoava terveys- tai lääketieteellinen tutkimus. Folkhälsanin eettinen toimikunta pyrkii toiminnassaan läpinäkyvyyteen ja haluaa edistää eettisen arvioinnin avoimuutta.

Toimikuntaan on nimitetty muiden muassa Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen kasvatustieteen professori Heidi Harju-Luukkainen.

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen otti KT Heidi Harju-Luukkaisen kasvatustieteen professorin tehtävään 2.11.2020 alkaen Kokkolan yliopistokeskus Chydeniukseen. Professuurin alana on muuttuva oppiminen ja opettajankoulutus. Harju-Luukkaisen tutkimus keskittyy varhaiskasvatukseen, opettajankoulutukseen, koulutuksen oikeudenmukaisuuteen sekä kansainvälisiin oppimistulosten arviointeihin. Hän työskentelee paraikaa useissa kansainvälissä tutkimushankkeissa, joissa kerätään tietoa koulutusjärjestelmien kehittämiseen eri näkökulmista.

Heidi Harju-Luukkainen on väitellyt kasvatustieteen tohtoriksi Åbo Akademissa. Hänellä on myös erityisopettajan pätevyys sekä johtamisen erikoisammattitutkinto. Hän on julkaissut yli 200 kansainvälistä kirjaa, tutkimusartikkelia ja raporttia sekä työskennellyt yli 25 kansallisessa ja kansainvälisessä tutkimusprojektissa. Hän on uransa aikana työskennellyt lukuisissa yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen liittyvissä tehtävissä, kuten esimerkiksi ruotsinkielisen vanhempainliiton puheenjohtajana sekä useiden hallitusten puheenjohtajana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Heidi Harju-Luukkainen, varajohtaja
heidi.k.harju-luukkainen@jyu.fi
+358 40 8477 225

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on monitieteinen, Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen muodostama yliopistokeskus, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on aikuisille suunnatun yliopistollisen opetuksen ja oppimisen edelläkävijä sekä kansainvälisesti ja alueellisesti verkottunut tutkimuskumppani.
www.chydenius.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Ruokavalion kontrollointi ja syömishäiriöt ovat yhteydessä vammariskiin naisurheilijoilla28.9.2021 08:15:00 EEST | Tiedote

Rajoittunut syömiskäyttäytyminen eli ruokavalion tarkka kontrollointi sekä nykyinen tai aikaisempi syömishäiriö ovat yhteydessä suurentuneeseen vammariskiin naisurheilijoilla, selviää tuoreessa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimuksessa havaittiin myös, että häiriöt kuukautiskierrossa olivat yhteydessä suurempaan vammavuorokausien lukumäärään. Tutkimukseen osallistuneista naisurheilijoista 25 % raportoi rajoittuneesta syömiskäyttäytymisestä, 18 % nykyisestä tai aikaisemmasta syömishäiriöstä ja 32 % kuukautiskierron häiriöstä.

Nanotiedepäivät Jyväskylässä 5.–6.10.2021: Esillä solujen selviytymismekanismit, viruksen kaltaiset partikkelit rokotteissa ja nanohäkit24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus isännöi monitieteellistä nanotieteen- ja teknologian Nanoscience Days -konferenssia 5.–6. lokakuuta 2021. Tapahtuma tarjoaa nanotutkijoille biologian, kemian ja fysiikan aloilta mahdollisuuden esitellä tuloksiaan kansainväliselle yleisölle. Kaksipäiväinen konferenssi pääosin pidetään verkkokonferenssina.

Väitös 1.10.2021: Tinder, Netflix ja WhatsApp häiritsevät kuljettajaa - Liikenteeseen tarvitaan paremmin testattuja ja suunniteltuja sovelluksia (Grahn)24.9.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa aiemmin tehty tutkimus paljasti miten kuljettajat maksavat verkkopankissa laskuja, lähettelevät viestejä WhatsAppissa, selaavat Tinderiä ja Instagramia ja jopa katsovat Netflixiä ajaessaan autoa. Kuljettajan keskittyminen liikenteessä mobiilisovelluksiin aiheuttaa visuaalista tarkkaamattomuutta, jolla on kiistaton yhteys tieliikenneonnettomuuksiin. Siltikin liikenteessä käytetään mitä erilaisimpia mobiilisovelluksia – lainsäädännöstä huolimatta. Uudet autot ovat myös pullollaan erilaisia infotainment-järjestelmiä, jotka tarjoavat hyödyn lisäksi myös puhdasta viihdettä autoilijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme